Weer Malta januari: welk weer mag je verwachten als je in januari de Maltese eilanden bezoekt?

Dit is het maandverslag van januari 2016 om je een idee te geven. Deze januarimaand was echter warmer dan gewoonlijk met ook heel wat minder neerslag dan normaal.

In een notendop:

  • de gemiddelde temperatuur was 13,6 °C
  • er viel slechts half zoveel regen uit de lucht dan normaal verwacht in januari
  • de oppervlaktetemperatuur van het zeewater was nog relatief warm voor duikers en enthousiaste zwemmers

Veel zon | Weer Malta januari 2016

Een analyse van het weer in januari in Malta in 2016 toont dat deze maand werd getypeerd door warme temperaturen, lichte wind, minder regen en meer zonneschijn dan gewoonlijk.

De hemel was gemiddeld half bewolkt en met 211 uren zonneschijn werd deze maand haast niet losgelaten door de omhelzing van zonnestralen.

Tijdens de meest heldere dag scheen de zon gedurende even veel uren als ze normaal schijnt in april!

weer malta januari 2016 wandeling park hond koffie ochtendgloren

Prachtig weer om bij het ochtendgloren de hond eens uit te laten in het park terwijl rustig wakker wordend tussen de olijfbomen met een koffie! :)

Warme temperaturen | Weer Malta januari 2016

Het Malta weer januari 2016 was warmer dan gewoonlijk met een gemiddelde temperatuur van 13,6 °C wat warmer is dan de klimaat norm voor januari van 12,7 °C.

Dit ongewoon aangename weer was een echt genoegen voor diegenen die niet verzot zijn op het gewoonlijk grijze winterweer. Op zondag 10 januari werd het zelfs 21,6 °C warm, wat velen ertoe aanzette om van dit perfecte weer te genieten met een barbecue of picknick.

Ook een aangename namiddagwandeling in het park was erg in trek bij de mensen, zo lekker rustig wandelen tussen de sterk geurende citrusbomen en palmbomen en genieten van dit heerlijke januari weer in Malta:

weer malta januari 2016 wandeling namiddag park sinaasappelen palmbomen san anton gardens tuinen attard

Ook de zee koelde niet zo sterk af als andere jaren, wat heel wat duikers en zwemmers kon plezieren. De gemiddelde zeetemperatuur bedroeg maar liefst 17,6 °C, zo was de zee in januari 2016 de warmste in de voorbije 38 jaar!

Weinig neerslag | Weer Malta januari 2016

Het Malta weer in januari 2016 viel echter niet bepaald in goede aarde viel bij de lokale boeren. Deze hoopten op een maand die de dorst van hun velden kon lessen na een hele periode droog weer.

De magere 28,2 mm regen die werd opgemeten kon deze dorstige velden slechts nauwelijks vernevelen. Dit was slechts half zoveel neerslag als in januari 2015, maar nog steeds meer dan de luttele 8 mm regen die in januari 1983 werd opgemeten.

Deze maand was ook 2% minder vochtig dan gewoonlijk.

Paar mindere dagen | Weer Malta januari 2016

Slecht weer bereikte de Maltese eilanden echter tussen 16 en 19 januari 2016 en bedreigde tijdelijk de hoop van velen dat het mooie weer de hele maand januari zou aanhouden.

Tijdens deze drie dagen werden de eilanden geteisterd door hagel, gerommel van donder en rukwinden tot 85 km/u. Als laagste temperatuur voor deze januarimaand werd toen ook 5,9 °C opgemeten.