Waar ligt Malta? Malta is eigenlijk een verzamelnaam voor een groep eilanden, ‘The Maltese Islands’ of Maltese eilanden, waarvan Malta het grootste eiland is.

Waar ligt Malta? – De Maltese eilanden

De andere Maltese eilanden zijn het groenere Gozo (zie foto hieronder), het (quasi) onbewoonde eilandje Comino en de volledig verlaten eilandjes Cominotto en Filfla. Over Cominotto en Filfla wordt zelden gesproken.

Waar ligt Malta? - Maltese eilanden - eiland Gozo

Verder zijn er ook nog de twee kleinere St. Paul’s Islands of Sint-Paulus eilanden. Deze zijn genoemd naar de apostel Paulus die hier in het jaar 60 na Christus schipbreuk leed en vervolgens Malta bekeerde tot het christendom.

Pietje precies? Dan is er ook nog de zogenaamde ‘Fungus Rock’, wat in principe ook een eilandje is, dichtbij het alombekende ‘Azure Window’ of Azuurblauwe Raam in Dwejra, Gozo.

Waar ligt Malta? Maltese eilanden - eiland Gozo - Dwejra - Fungus Rock nabij het Azure Window

Als men het over de Maltese eilanden heeft dan heeft men het voornamelijk over het hoofdeiland Malta en de zustereilanden Gozo en Comino (foto hieronder). Officieel heet deze archipel of eilandengroep ‘Republiek Malta’.

Waar ligt Malta? - Maltese eilanden - eiland Comino

Waar ligt Malta? – Ligging Malta vaak onbekend

Aangezien ‘Malta’ een beetje Spaans klinkt, wordt vaak gedacht dat het een Spaans eiland is. Veel Europeanen vragen zich dus vaak af: “Waar ligt Malta?” of “Waar hoort Malta bij?”

Malta hoort nergens bij! Vroeger was het wel een kolonie van het Verenigd Koninkrijk, maar het is vandaag wel degelijk een onafhankelijke republiek.

Malta hoort wel bij de Europese Unie sinds 2004 en de Euro wordt er gebruikt als munteenheid sinds 2008.

Waar ligt Malta? – Malta ligging in een notendop

ligging maltese eilanden waar ligt malta

Als iemand je vraagt: “Malta waar ligt dat?”, dan leg je dat makkelijk uit als volgt:

  • Zuiden van Europa
  • Laars van Italië
  • De laars van Italië schopt op een steen, genaamd het eiland Sicilië
  • Malta ligt net onder Sicilië, in het midden van de Middellandse Zee!

Waar ligt Malta? – Waar is Malta precies?

De Maltese eilanden liggen op zo’n 93 km onder Sicilië en op 290 km ten oosten van Tunesië, pal in de Middellandse Zee.

De Noord-Afrikaanse invloeden zijn dan ook duidelijk voelbaar en zichtbaar, zoals de witgele huizen uit kalksteen met hun platte daken.

Waar ligt Malta? – 3u vliegen vanuit Amsterdam en 2,5u vanuit Brussel!

Malta ligt op een kleine drie uur vliegen van de luchthavens van Amsterdam en Eindhoven. Vanuit Zaventem in België doe je er slechts twee uur en een half over, soms minder.

Een citytrip van een aantal dagen naar Malta om even te ontsnappen aan de Nederlandse of Belgische koude in de vroege lente of de vroege herfst is dus perfect mogelijk en zeker een aanrader!

Waar ligt Malta? Op een heel strategische locatie!

Waar ligt Malta? De Maltese eilanden zijn zeer strategisch gelegen, vlak tussen Europa en Afrika. Dat is precies de reden waarom men Malta altijd zo interessant heeft gevonden. Zowel in het verleden als op heden.

Malta kent een rijke geschiedenis omdat het, net omwille van de ligging, zeer vaak is veroverd door diverse volkeren. Ook op vandaag is Malta nog steeds interessant. Het dient als het ware als schakel tussen Europa en Afrika. Dat laatste heeft ook de Europese Unie goed begrepen…

Voorts is het ook gelegen op de belangrijke handelsroute tussen Europa en Azië! Het Suezkanaal in Egypte is namelijk helemaal niet veraf. Dit kanaal verbindt de Middellandse Zee met de Rode Zee. Het zorgt ervoor dat er jaarlijks zo’n 17 500 schepen kunnen reizen tussen Europa en Azië.

De schepen kunnen zo een lange reis omheen het Afrikaanse continent vermijden. Vroeger was Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika namelijk de enige verbinding tussen de Atlantische Oceaan (West-Europa) en de Indische Oceaan (Zuid-Azië).

Meer informatie over Malta kan je ook vinden op deze pagina.