Ben je op zoek naar een handig overzicht van allerlei bezienswaardigheden in Valletta? Op deze pagina, welke maar liefst 20 Valletta bezienswaardigheden oplijst, kan je absoluut inspiratie opdoen.

Zo maak je jouw bezoek aan Valletta, de hoofdstad van Malta, onvergetelijk! Zet je schrap voor een stevig lijstje van maar liefst 20 Valletta bezienswaardigheden!

Overzicht Valletta bezienswaardigheden

Sint-Janscokathedraal – Valletta bezienswaardigheden #1

De gevel van de beroemde Sint-Janscokathedraal, een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Malta, is geen referentie voor de schoonheid van de kathedraal binnenin.

valletta bezienswaardigheden voorgevel ingang st john's co kathedraal

Bovenstaande foto werd genomen tijdens de restauratie van de gevel.

De uitdrukking: “Don’t judge a book by its cover” is zeker van toepassing op deze Sint-Janscokathedraal! De gevel van de kathedraal is namelijk vrij sober terwijl het interieur gewoon betoverend speciaal is.

valletta bezienswaardigheden kleurrijk beeldhouwwerk met doodskoppen st john's co-kathedraal

In 1572 gaf Grootmeester Jean de la Cassière de opdracht om de kathedraal voor de Orde van Malta te laten bouwen.

Hij deed hierbij beroep op de bekende architect Girolamo Cassar. Deze kathedraal kan gerust als zijn beste werk en creatie worden beschouwd.

De kathedraal is opgedragen aan Johannes de Doper, John the Baptist in het Engels.

Hij is de patroonheilige van de Orde van Malta. Vandaar dat men ook spreekt van ‘The Knights of St John’ wanneer men het over de Ridders van de Orde van Malta heeft!

Wanneer je de kathedraal binnenstapt wordt je echt overweldigd door de pracht en praal van dit meesterwerk. Deze kathedraal staat voor Kunst met een grote K! De Sint-Janscokathedraal is een prachtig juweeltje in Barokstijl!

prachtige beeldhouwwerken in marmer en goud valletta bezienswaardigheden

Het interieur van de Sint-Janscokathedraal is volledig voorzien van booggewelven:

plafondschilderingen en bladgoud st john's co-kathedraal valletta bezienswaardigheden

Ook de muren zijn prachtig versierd met bladgoud en allerlei soorten natuursteen. Alles werd tot in de kleinste details uitgewerkt, werkelijk indrukwekkend!

vergulde muren interieur st johns co cathedral valletta malta

Het meest indrukwekkende is wellicht het door Mattia Preti in olieverf beschilderde plafond. Het is een voorstelling van 18 episodes uit het leven van Johannes de Doper:

indrukwekkende plafond mattia preti st johns co cathedral valletta malta

Verder hangt er ook het schilderij ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ uit 1608 van de bekende Italiaanse kunstschilder Caravaggio.

Het altaar past ook in het interieur van deze kathedraal dankzij het vele zilver.

Veel van Malta’s Grootmeesters, waaronder Jean Parisot de la Vallette, liggen begraven in een van de tombes in de kathedraal. Zij liggen begraven in sierlijke graven in barokstijl in één van de vele prachtige kapellen.

Deze kapellen bevinden zich langs weerszijden van het schip van de kerk.

Naast de vele Grootmeesters liggen er ook andere Maltese nobelen begraven in de tombes en crypte, onder de prachtige marmeren vloer van de imposante kathedraal:

prachtige marmeren vloeren st johns co cathedral valletta malta

De vloer van deze kathedraal is ongezien en uniek in de wereld! Tientallen vierkante meters handgemaakte kunst, zo simpel is het!

Allemaal kleine stukjes natuursteen, minutieus in elkaar passend, die dan samen een groter geheel vormen:

vloer handgemaakt marmer st john's co-kathedraal valletta bezienswaardigheden

In het museum van de kathedraal kan je ook schitterende wandtapijten bezichtigen die de Ridders van de Orde cadeau deden aan hun kerk/kathedraal. Het loont echt wel de moeite om deze collecties eens te gaan bezichtigen.

Bijvoorbeeld de verzameling Vlaamse wandtapijten is de moeite waard. Het is de grootste complete set ter wereld en deze bestaat uit maar liefst 29 stukken!

Al deze wandtapijten zijn gebaseerd op tekeningen van de wereldbekende Peter Paul Rubens. Deze kleurrijke wandtapijten zijn geweven uit de fijnste wol en zijde en zijn tot zes meter hoog!

Hierdoor wordt deze collectie aanzien als een van de meest spectaculaire interpretaties van barokke kunst.

De wandtapijten waren een cadeau van Grootmeester Ramon Perellos y Roccaful nadat hij verkozen werd in het jaar 1697.

Ze werden allemaal vervaardigd in het atelier van Judocus de Vos in de hoofdstad van België: Brussel.

De hele set wandtapijten drukt de suprematie en grootsheid van de Katholieke Kerk uit. De tapijten beelden onder andere het leven uit van Jezus Christus, de Heilige Maagd Maria en de apostelen.

Je vindt de Sint-Janscokathedraal in St. John Street. Houd er rekening mee dat er een aantal huisregels van toepassing zijn.

Er wordt gevraagd om de kerk deftig gekleed te betreden. Met andere woorden, draag geen te korte rokken of shortjes en bij voorkeur ook geen ontblote schouders.

Bij de ingang worden sjaals voorzien die je eventueel over je kan leggen om je lichaam te bedekken.

Het is verboden om de kerk te bezoeken met naaldhakken, dit omwille van de marmeren vloer. Slippers kunnen aangekocht worden voor €1,20. Rugzakken worden bij voorkeur op de borst/buik gedragen.

Fotograferen zonder flits is toegestaan in de kathedraal maar niet in het museum.

Op heden is de crypte waar de Grootmeesters begraven liggen omwille van restauratiewerken niet toegankelijk voor bezoekers.

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

De kerken | Valletta bezienswaardigheden #2 tem #6

Het is opmerkelijk hoe een kleine hoofdstad als Valletta zoveel kerken kan hebben. Er zijn er in totaal meer dan 25!

Enkele van die kerken zouden zeker op je ‘to do lijst’ moeten staan bij een bezoek aan de stad:

Kerk van St. Barbara – Valletta bezienswaardigheden #2

valletta bezienswaardigheden kerk van saint barbara

De kerk van St. Barbara, of ‘Sanctae Barbarae’ zoals het op de gevel staat, is een pareltje in de Republic Street in Valletta. Je vindt de kerk aan het begin van de straat, op je rechterzijde wanneer je vanuit de richting van Floriana en de stadspoort komt.

Ooit was deze kerk het gebedscentrum voor de Ridders van de Provence. De kerk werd gebouwd in 1739 door Romano Carapecchia en na diens dood afgewerkt door Giuseppe Bonnici.

Opvallend op de typisch barokke gevel is het vergulde beeld van De Heilige Maagd.

Wetende dat St. Barbara de patroonheilige is van gevaarlijke beroepen, kan je wel bedenken dat de Ridders van de Orde graag tot haar kwamen bidden.

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

De Our Lady of Victories Kerk – Valletta bezienswaardigheden #3

valletta bezienswaardigheden kerk our lady of victories

De eerste steen die ooit in Valletta werd gelegd was die van de kerk ‘Our Lady of Victories’. Het gebouw dateert al van het jaar 1567 en bevindt zich vlak bij de Auberge de Castille, langsheen South Street.

De kerk werd gebouwd door Girolamo Cassar en Francesco Laparelli, de ingenieur die Paus Pius IV naar Malta had gestuurd om Valletta te helpen opbouwen.

De Our Lady of Victories Kerk is een eerbetoon aan de overwinning van de Ridders op de Turken tijdens de Grote Belegering in 1565.

De kerk kreeg zijn typische barokuitstraling in de zeventiende eeuw.

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

De St. Paul Shipwreck Kerk – Valletta bezienswaardigheden #4

st paul shipwreck kerk valletta bezienswaardigheden

De St. Paul Shipwreck kerk werd gebouwd ter nagedachtenis van de apostel Paulus die in het jaar 60 als schipbreukeling strandde op Malta.

Deze kerk wordt gekenmerkt door een weelderig interieur met een mooi beeld van St. Paul en een altaarstuk dat de schipbreuk afbeeldt.

Het houten vergulde standbeeld van Saint Paul wordt elk jaar op 10 februari, de Maltese feestdag ter nagedachtenis van St Paul’s Shipwreck, door de straten van Valletta gedragen.

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

St Paul’s Pro-Kathedraal – Valletta bezienswaardigheden #5

st paul's pro kathedraal valletta bezienswaardigheden

Aan Independence Square bevindt zich de St Paul’s Pro-Kathedraal, een andere kerk die is opgedragen aan de apostel Paulus. De kerk werd gebouwd in 1839, maar was pas volledig afgewerkt in 1844, vijf jaar later dus.

Deze kerk, gebouwd in neoclassicistische stijl, behoort tot de Anglicaanse Kerk en is duidelijk te herkennen aan zijn hoge piek van meer dan 60 meter hoog. Daarmee is deze kerk het hoogste gebouw uit onze 20-delige lijst van Valletta bezienswaardigheden!

Weetje over de St. Paul’s Pro-Kathedraal: op de plaats waar deze kerk nu staat stond ooit de Auberge d’Allemagne.

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

Carmelite kerk – Valletta bezienswaardigheden #6

valletta bezienswaardigheden carmelite kerk koepel

Als je van op afstand de skyline van Valletta ziet valt er één iets op: de omvangrijke koepel van de Carmelite Kerk vlakbij Manoel Theater.

Deze kerk verdient een plaatsje in de lijst van Valletta bezienswaardigheden omdat ze zo typerend is voor de skyline van Valletta!

De oorspronkelijke kleinere kerk werd gebouwd in het jaar 1570, maar werd nadien heropgebouwd na de schade van de Tweede Wereldoorlog. De Carmelite kerk is nu imposanter dan het originele gebouw dat, zoals vele kerken in Malta, door Girolamo Cassar werd ontworpen.

De piek van de St Paul’s Pro-Kathedraal (hierboven besproken) is ook zichtbaar op de voorgrond van bovenstaande foto.

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

De musea | Valletta bezienswaardigheden #7 tem #11

Nationaal Museum van de Archeologie – Valletta bezienswaardigheden #7

valletta bezienswaardigheden nationaal museum van archeologie

Het Nationaal Museum van de Archeologie is ondergebracht in het gebouw dat vroeger de Auberge de Provence was.

Het museum stelt een uitzonderlijke reeks van kunstvoorwerpen tentoon uit unieke prehistorische periodes. Denk hierbij aan oude tempelstenen, aardewerk, beeldjes, wapens en sieraden uit de Neolithische tot en met de Fenicische periode.

Een voorbeeld is het beeldhouwwerk afkomstig uit de tempels van Tarxien. Er werden dieren afgebeeld en deze beeldhouwwerken dateren van 3600 – 2500 voor Christus.

Het meest opmerkelijke stuk is ‘The Sleeping Lady’, een beeldje van een goede 12 cm groot dat een slapende vrouw met brede heupen voorstelt. Het beeldje werd gevonden in het Ħal Saflieni Hypogeum en is een bekend item in vele lijstjes over Valletta bezienswaardigheden!

Je kan er ook een stokoude sarcofaag bezichtigen die dateert vanuit de zevende tot vijfde eeuw voor Christus.

Een ander bekend stuk is de ‘Venus of Malta’, gevonden in de Megalitische tempel van Ħaġar Qim.

National Museum of Archaeology

Valletta bezienswaardigheden #7

Auberge de Provence,

Republic Street,

Valletta

Telefoon: (+356) 21 221 623

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

Nationaal Museum voor Schone Kunsten – Valletta bezienswaardigheden #8

Naast het Nationaal Museum van de Archeologie is het Nationaal Museum voor Schone Kunsten eveneens een pareltje voor wie graag eens een museum bezoekt. Je vindt het museum in South Street, aan de kant van Marsamxett Harbour en niet zo ver van de stadspoort.

Het museum herbergt zowel Maltese als buitenlandse schilderijen die dateren uit de periode vanaf de veertiende eeuw tot heden.

Ooit diende het gebouw als residentie voor de Ridders van de Orde van Malta.

In 1760 werd het gebouw heropgebouwd en gerenoveerd door een Portugese ridder uit de Orde, Fra Ramon de Sousa y Silva, die het vervolgens gebruikte als privéwoning. 

Vanaf 1821 heette het gebouw de ‘Admiralty House’. Het deed toen dienst als woning van de commandant van de Koninklijke Marine.

In dit Nationaal Museum van Schone Kunsten kan je een reusachtige collectie schilderijen van Mattia Preti bezichtigen. Mattia Preti is de kunstschilder die het plafond van de St. John’s Co-Kathedraal beschilderde.

Voor kunstliefhebbers is dit museum dus eigenlijk een must onder de Valletta bezienswaardigheden!

Nog een pronkstuk in het museum is ‘Het zicht op de Grand Harbour’, een prachtwerk van de Britse kunstenaar Turner. Daarnaast vind je er ook adembenemende collecties Maltees zilverwaar en meubilair.

Tot slot kan je er ook de werken bezichtigen van de Maltese beeldhouwers Antonio Sciortino en Melchiore Cafa. Het bovenstaande kunstwerk is gemaakt door Antiono Sciortino en geeft de beschermengel van de vliegeniers/piloten weer.

National Museum of Fine Arts

Valletta bezienswaardigheden #8

South Street,

Valletta

Telefoon: (+356) 21 225 769

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

Nationaal Oorlogsmuseum – Valletta bezienswaardigheden #9

Het Nationaal Oorlogsmuseum is gevestigd in de oude Drill Hall van Fort St. Elmo in Valletta.

De collectie in dit museum omvat onder meer wrakken van vliegtuigen, uniformen, talrijke artilleriestukken en fotografische afbeeldingen van zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog. Ook de Koninklijke Marine komt uitvoerig aan bod.

Twee hallen in het museum draaien rond de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en het interbellum (de periode tussen de twee oorlogen).

Het allerbelangrijkste item dat je hier kan bewonderen is de Britse George Cross medaille of Dapperheidskruis.

Deze medaille werd in 1942 uitgereikt aan de hele Maltese bevolking als erkenning voor hun onwaarschijnlijke dapperheid tijdens de oorlog. Dit kruis prijkt ook trots op de nationale vlag van Malta! Deze medaille is dus toch wel een belangrijk item onder de Valletta bezienswaardigheden!

In het museum zal je snel begrijpen waarom de Maltese bevolking deze medaille kreeg toegekend! Fotogalerijen geven de verschrikkelijke en harde omstandigheden weer in Malta tijdens de oorlog.

Maar het Oorlogsmuseum is gaat veel verder terug in de tijd! Je kan er namelijk ook items bezichtigen die dateren uit de Bronstijd van 2500 voor Christus!

Het aanwezige wapentuig uit de middeleeuwse periode laat duidelijk blijken dat er toen enorme spanningen waren in de regio. De christenen en moslims leefden op voet van oorlog en dit vertaalde zich dan in de Grote Belegering van Malta in 1565.

Deze Grote Belegering, met in de hoofdrollen de Ridders van de Orde van Malta en de Ottomanen, krijgt dan ook veel aandacht in dit Oorlogsmuseum.

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

Casa Rocca Piccola – Valletta bezienswaardigheden #10

casa rocca piccola valletta bezienswaardigheden

Casa Rocca Piccola is geen museum in de zuivere betekenis van het woord. Het is een privéhuis dat reeds sinds de zestiende eeuw toebehoort aan Maltese adel.

Het huis biedt een inkijk in het leven van de goed bemiddelde Maltees in de zeventiende eeuw.

Casa Rocca Piccola is één van de oudste huizen van Valletta, gebouwd rond 1580 voor de Ridders van de Italiaanse langue en onbeschadigd gebleven in de oorlogen.

Door de jaren heen was het de thuisbasis van vele Ridders, alsook een bisschop. Uiteindelijk werd het gebouw verkocht aan een Maltese adellijke familie in 1784.

Op vandaag is het huis in handen van de familie De Piro. Nicholas de Piro, met de titels ‘Baron of Budach’ en ‘Marquis de Piro’, woont er in een deel van het huis samen met zijn vrouw.

Het huis is het enige in Valletta dat wordt opengesteld voor het grote publiek. Het is sinds 1990 te bezichtigen voor bezoekers.

In Casa Rocca Piccola valt heel veel te zien. Naast de prachtige kamers is er ook een kostuumcollectie te bezichtigen, een galerij met tentoonstellingen van hedendaagse kunst, een tuin met een papegaai en schildpad en de opmerkelijke schuilkelders helemaal onder de grond. 

Heb je honger, dan kan je een hapje eten in La Giara, een traditioneel Siciliaans restaurant dat ondergebracht is in het huis. Het restaurant is te bereiken van op straat.

Je hoeft dus geen toegang tot het huis te betalen om een hapje te gaan eten in La Giara. Omgekeerd krijg je wel korting in het restaurant wanneer je een toegangsticket voor Casa Rocca Piccola koopt.

Casa Rocca Piccola

Valletta bezienswaardigheden #10

74 Republic street

Valletta

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

Lascaris Oorlogskamers – Valletta bezienswaardigheden #11

Vlakbij de Upper Barrakka Gardens, zo’n 40 meter onder de Saluting Battery, bevindt zich wat ‘Malta’s best bewaarde geheim’ ooit is: de Lascaris Oorlogskamers (Lascaris War Rooms in het Engels).

De Lascaris Oorlogskamers bestaan uit een netwerk van ondergrondse tunnels en kamers die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden als hoofdkwartier! Van hieruit werden de verdediging van de Maltese eilanden en alle offensieve operaties geleid.

Het complex dat toen ultrageheim was, huisvestte een ‘Operations ruimte’ voor elk van de drie gevechtsdiensten.

Zo was er de RAF Fighter controlekamer van waaruit de luchtverdediging voor het eiland werd geregeld, een Filter Room waar alle radarverkeer en vliegtuigen in beweging werden geanalyseerd en een Anti-Aircraft Gun Operations Room van waaruit artillerievuur werd gecoördineerd.

Verder waren er ook een grotere Operations kamer die coördinerend werkte voor de drie andere ruimtes en administratieve kamers.

Tot slot waren er de ‘top secret’ Cijferkamers (Cypher Rooms in het Engels). Zelfs de meeste militairen wisten niet van het bestaan van deze kamers af. In de Cijferkamers werden coderings- en encryptiemachines gebruikt.

Alle geheime berichten van en naar Malta werden er onderschept.

Aangezien het complex zich zo diep onder de grond bevond moest het mechanisch worden geventileerd. Dit mechanisme is op heden nog steeds intact!

In juli 1943 werden de Lascaris Oorlogskamers gebruikt door Generaal Eisenhower en zijn opperbevelhebbers Admiraal Cunningham, Field Marshal Montgomery en Air Marshal Tedder. Ze gebruikten het als hoofdkwartier tijdens Operation Husky, de Invasie van Sicilië.

De Lascaris Oorlogskamers werden eveneens gebruikt tijdens de Koude Oorlog tot 1977, twee jaar voor de sluiting van de Britse basis in 1979.

Lascaris War Rooms

Valletta bezienswaardigheden #11

St James Ditch, onder de Upper Barrakka Gardens

Valletta

Telefoon: (+356) 21234717

info@wirtartna.org

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

Audiovisuele shows en exhibities – Valletta bezienswaardigheden #12 tem #14

St. James’ Cavalier – Valletta bezienswaardigheden #12

St. James’ Cavalier is een kunstcentrum dat in de zestiende eeuw dienst deed als versterking of ‘fortification’.

Recente tentoonstellingen stelden werken tentoon van Britse kunstenaars zoals Lucian Freud, David Hockney, Stanley Spencer, en de foto’s van Steve McCurry (bekend van de beroemde foto ‘Afghan Girl‘).

De diverse galerijen in het kunstcentrum hebben een moderne uitstraling. De bioscoop en theaterzaal in St James’ Cavalier zijn bekend omwille van hun alternatieve en arthouse films. St. James’ Cavalier organiseert ook live muziek en optredens.

Malta Experience – Valletta bezienswaardigheden #13

De 45 minuten durende audiovisuele productie van de Malta Experience is beschikbaar in 13 talen en wordt vertoond in de kelder van het mediterraans conferentiecentrum (Mediterranean Conference Centre in het Engels).

De film neemt je mee door de geschiedenis van Malta, met de nadruk op de bezienswaardigheden.

De kelder is gevestigd in het Heilige Ziekenhuis (ook gekend als de Sacra Infirmeria of Holy Infirmary), het zestiende eeuwse ziekenhuis van de Orde van de Ridders van Malta. Dit gebouw doet nu dus dienst als Mediterranean Conference Centre.

Valletta Living History – Valletta bezienswaardigheden #14

De bewogen geschiedenis van Malta is opgenomen in 8 talen in een productie van 35 minuten lang. Met de Maltapass kan je gratis toegang krijgen en genieten van deze heerlijke productie: Valletta Living History.

Tickets kan je online bestellen.

De omwallingen – Valletta bezienswaardigheden #15

valletta omwallingen nabij stadspoort valletta bezienswaardigheden

‘The Fortifications’ zijn de vestingwerken of omwallingen die zo kenmerkend zijn voor Valletta, de hoofdstad van Malta.

Op het uiterste puntje van de landtong die Valletta is bevindt zich het Fort St. Elmo. Tijdens de Grote Belegering van 1565 wist het nog precies 31 dagen stand te houden onder de zware bombardementen.

Het fort werd twee jaar later heropgebouwd en werd sindsdien versterkt en uitgebreid door de Ridders van de Orde van Malta en de Britten.

Aan weerszijden van Fort St. Elmo zijn er de imposante ‘curtain walls’ die Valletta moesten beschermen. Aan het begin van de landtong, nabij de stadspoort, werd de afweer versterkt door vier immense bastions en een gracht van 18 meter diep.

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

De Grand Harbour – Valletta bezienswaardigheden #16

grand harbour valletta valletta bezienswaardigheden uitzicht vanaf de three cities

De Grand Harbour (Grote Haven) bevindt zich aan de kant van The Three Cities (de Drie Steden) die je duidelijk kan zien van aan de Grand Harbour.

De lengte van de Grand Harbour bestrijkt maar liefst 3,5 kilometer. De Grote Haven strekt zich uit van aan het punt van de landtong van Valletta (Fort St. Elmo) tot aan de uiterste basis van de tong Marsa Creek, dat onderdeel uitmaakt van de gemeente Marsa.

Als je een goed beeld wilt krijgen van de skyline van Valletta dan kan je een cruise in deze haven te maken. Deze boottocht duurt ongeveer 80 minuten en brengt je helemaal rond de landtong waar Valletta op gebouwd is.

Deze havencruises starten dagelijks van op The Strand in Sliema en vanuit de Three Cities.

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

De Upper Barrakka Tuinen – Valletta bezienswaardigheden #17

upper barrakka gardens fontein valletta bezienswaardigheden

Valletta heeft twee heel bekende tuinen: de Upper en de Lower Barrakka gardens, ook wel Barracca geschreven.

Vlakbij de Auberge de Castille vind je de betoverende Upper Barrakka Tuinen met een verzameling van diverse monumenten.

Sinds 2012 werd een splinternieuwe snelle glazen lift geopend die je van de Upper Barrakka Tuinen naar de Grote Haven (Grand Harbour) brengt:

valletta bezienswaardigheden glazen lift upper barrakka gardens

Als je de Upper Barrakka Tuinen wilt bezoeken en van wat spektakel houdt, dan ga je best tegen 12.00u of tegen 16.00u in de namiddag.

Weetje: de Upper Barrakka tuinen zijn een van onze favorieten onder de 20 Valletta bezienswaardigheden! Natuur, uitzichten, water, een terras, bankjes, etc. Hier heb je het allemaal!

Op die uren worden er namelijk van op de Saluting Battery kanonschoten afgevuurd. Deze kanonschoten worden voorafgegaan door een kleine ceremonie begeleid door muziek en uitleg, terwijl je van een prachtig uitzicht geniet.

saluting battery kanonschot grand harbour valletta hoofdstad malta

De Saluting Battery bestaat al sinds 1566 en de kanonnen deden dienst als verdediging voor Valletta en diens Grand Harbour. Maar deze kanonnen werden evengoed ingezet ter verwelkoming van hooggeplaatsten en schepen.

Een van de kanonnen werd ook dagelijks ingezet om aan de lokale bevolking aan te geven dat het middag was (wat nu dus nog steeds gebeurt).

Een ander kanon werd ingezet bij zonsopgang en zonsondergang, om aan te geven wanneer de stadspoorten zouden worden geopend en gesloten.

De Saluting Battery is 400 jaar lang bijna constant gebruikt geweest door zowel de Ridders van de Orde van Malta, de Fransen als de Britten.

In 1954 werd deze magnifieke plaats gesloten en werden de wapens weggehaald. Het monument werd recentelijk echter teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat met zijn traditionele functies.

Wat je nu te zien krijgt is de Saluting Battery zoals die bestond in de late negentiende eeuw.

The Saluting Battery, waar ook een klein museum aan verbonden is, kan dagelijks bezocht worden tussen 10.00u en 17.00u. Om de kanonschoten te zien en om in de Upper Barrakka tuin rond te wandelen hoef je niet te betalen.

Saluting Battery

Valletta bezienswaardigheden #17

Battery Street,

Valletta

Telefoon: (+356) 21225277

info@wirtartna.org

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

De Lower Barrakka Tuinen – Valletta bezienswaardigheden #18

lower barrakka gardens boom en bankje valletta bezienswaardigheden

Als je van aan de Upper Barrakka tuinen verder doorstapt richting het einde van de landtong (waar Fort. St. Elmo ligt), terwijl je de Grand Harbour aan je rechterzijde houdt, stoot je even later op de Lower Barrakka tuinen.

In de Lower Barrakka tuinen vind je een kleine Griekse tempel met het standbeeld van Sir Alexander Ball. Sir Alexander Ball was civil commissioner van Malta toen de Britten Malta overnamen in 1800.

valletta bezienswaardigheden griekse tempel standbeeld sir alexander ball lower barrakka gardens

Van in de Lower Barrakka tuinen kan je de Siege bel heel goed zien. Het monument bestaat uit een torentje met daarin een gigantische bronzen klok, gemaakt door Michael Sandle.

De Siege Bel is een monument ter herdenking van de mensen die sneuvelden tussen 1940 en 1943, de jaren tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin Malta het zwaarst getroffen werd. Je hebt er ook een prachtig zicht op de Grand Harbour:

siege bel nabij lower barrakka gardens valletta bezienswaardigheden

Het monument (de Siege bel) werd ingehuldigd in de maand mei van het jaar 1992. Het was toen exact 50 jaar geleden dat Malta en de hele bevolking het George Cross kreeg toegekend als erkenning voor hun dapperheid.

Vlak naast de Siege Bel bevindt zich nog een herdenkingsmonument: de Gesneuvelde Soldaat (Fallen Soldier in het Engels).

Het is een reusachtig bronzen beeld dat een gesneuvelde soldaat voorstelt:

valletta bezienswaardigheden fallen soldier monument naast de siege bel

Op het standbeeld staat de volgende tekst vermeld:

At the going down

of the sun

and in the morning

we will remember them

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

Valletta Waterfront – Valletta bezienswaardigheden #19

valletta bezienswaardigheden valletta waterfront horeca en cruiseschip

Wat in de achttiende eeuw de zogenaamde Pinto scheepswerf was, is nu het bekende Valletta Waterfront.

De plaats is te herkennen door de lange rij restaurants met gezellige terrasjes. Alle ramen en deuren van de huizenrij zijn in vrolijke kleuren geverfd:

valletta waterfront met boten valletta bezienswaardigheden

Aan het Valletta Waterfront bevindt zich ook de aanlegsteiger van de Grand Harbour waar cruiseschepen aanmeren. Cruisetoeristen kunnen vanaf daar gemakkelijk de stad bezoeken:

valletta waterfront cruiseschip en terrasjes bezienswaardigheden

Bovendien liggen er ook steeds talrijke kleinere zeil- en motorboten. Van op een van de terrasjes aan het Valletta Waterfront is er altijd wel wat te zien!

Hou je van een terrasje en plezierjachten? Dan dien je het Valletta Waterfront met stip aan te duiden in jouw lijstje van Valletta bezienswaardigheden!

valletta bezienswaardigheden valletta waterfront in hoofdstad malta

Het Valletta Waterfront is zeker een aanrader om er even te vertoeven!

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

Pleinen, straten &  standbeelden – Valletta bezienswaardigheden #20

De hoofdstraat van Valletta is de Republic Street. Deze straat snijdt de landtong helemaal in zijn lengte door, helemaal van de stadspoort tot aan Fort St Elmo op het tipje van de landtong.

begin republic street valletta bezienswaardigheden

In de verkeersvrije Republic Street, de hoofdstraat van Valletta, vind je cafeetjes, restaurants en allerlei winkels. Het is de hoofdstraat van Valletta en je dient ze te kennen om alle Valletta bezienswaardigheden vlot te bezoeken.

De meeste winkels zijn er gesloten tussen 13.00u en 16.00u. De cafeetjes, restaurants, koffie bars en wijnbars doen het echter heel goed tussen deze uren.

Na 16.00u, wanneer het warmste moment van de dag voorbij is, gaan de winkels terug open en heerst er een gezellige drukte in de Republic Street.

hoofdstad malta valletta winkelende mensen in republic street

Het eerste pleintje dat je tegenkomt wanneer je door de Republic Street wandelt en rechts afslaat is St. John Square. Het is het plein waarop de St John’s Co-Kathedraal zich bevindt.

Er zijn ook enkele gezellige terrasjes waar je van een heerlijk hapje of drankje kan genieten met zicht op de gevel van de imposante kathedraal.

terrasjes op st johns plein valletta malta

Het volgende pleintje dat je tegenkomt wanneer je door de Republic Street wandelt is het Great Siege Square. Het bevindt zicht op jouw rechterkant wanneer je van de stadspoort komt. Hier kan je het Great Siege Monument, een ontwerp van Antonio Sciortino, bezichtigen.

Het monument werd reeds in 1927 geïnstalleerd. Het beeld herdenkt de Grote Belegering van 1565 en kan je gerust beschouwen als een extra item in de lijst van Valletta bezienswaardigheden:

great siege monument great siege plein valletta bezienswaardigheden

Het standbeeld heeft een granieten basis met daarboven drie bronzen figuren die staan voor Geloof, Moed en Beschaving.

Even verderop in de Republic Street, ook op jouw rechterkant wanneer je van de stadspoort komt, is er het grotere Republic Square met het bekende standbeeld van Koningin Victoria:

valletta bezienswaardigheden standbeeld koningin victoria op republic plein

Het Republic plein staat vol met tafeltjes en bijbehorende parasols van Caffe Cordina, een van de prachtigste koffie- en cateringbars van heel Malta.

terrasjes cafe cordina republic plein valletta bezienswaardigheden

Het gebouw van Café Cordina kent een lange en interessante geschiedenis. Het gebouw stond in de tijd van de Ridders van de Orde van Malta reeds bekend als de zogenaamde plaats van de schatkist van de Orde.

Gedurende de Britse overheersing werden in het gebouw openbare kantoren ondergebracht. Later werd het omgedoopt tot het Grand Hotel en nog later tot het Casino Maltese.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het pand heel wat te verduren gekregen.

Wanneer je Caffe Cordina binnenstapt valt je mond haast open. Het heeft een prachtig decor met een uniek gewelfd plafond dat versierd is met schilderijen van de beroemde Maltese kunstschilder Giuseppe Cali.

De plafondschilderingen geven diverse tijdperken uit de Maltese geschiedenis weer.

caffe cordina gevel valletta bezienswaardigheden malta

De familie Cordina begon in 1837 met een kleine zaak in Bormla waar men zich specialiseerde in het bakken van onder andere zoete Maltese lekkernijen. Wijlen Mr. Cesare Cordina besloot de zaak in 1944 naar Valletta te verhuizen.

Over de jaren heen werd de zaak steeds verder uitgebreid en de familie wist Caffe Cordina uit te bouwen tot een gevestigde waarde in Valletta. Caffe Cordina is de enige horecazaak in deze 20-delige lijst van Valletta bezienswaardigheden, wat wel iets wil zeggen!

Wat je vandaag krijgt zijn tea rooms in een prachtig etablissement, een mooie verzameling verse pasteitjes en ijs voor de echte fijnproever, een grote in het midden geplaatste bar en een topservice op het terras buiten.

Caffe Cordina verkoopt zijn traditionele bekende producten ook aan diverse verkooppunten in Malta en Gozo.

Achteraan Republic Square, recht tegenover Caffe Cordina, bevindt zich de prachtige Nationale Bibliotheek van Malta. De nationale bibliotheek werd in 1796 afgewerkt, maar pas in 1812 officieel ingehuldigd:

valletta bezienswaardigheden nationale bibliotheek malta republic plein

De bibliotheek bevat een hoogwaardige exclusieve collectie van boeken, documenten en manuscripten die teruggaan tot de vijftiende eeuw.

De bibliotheek is op heden enkel nog een onderzoeks- en referentiebibliotheek maar kan ook beschouwd worden als onderdeel van de Valletta bezienswaardigheden. In Floriana bevindt zich de Openbare Bibliotheek waar effectief boeken kunnen worden ontleend.

Vlak na het Republic Square, centraal in Valletta, bevindt zich het Palace Square (plein van het Paleis in het Nederlands). De Republic Street loopt er dwars doorheen langs de rechterzijde:

palace plein valletta bezienswaardigheden malta

Dit plein beschikt over een hele reeks fonteinen. Tijdens warme dagen zie je hier dus veel spelende kinderen genieten van wat afkoeling en waterpret.

Zoals de Engelse naam van het plein reeds doet vermoeden (Palace Square), bevindt zich op dit plein ook het Palace van de Grandmasters (Paleis van de Grootmeesters in het Nederlands).

TOON HOTELS IN VALLETTA

Terug naar overzicht

Bijkomende informatie over Valletta

Bent u op zoek naar nog meer informatie over Valletta?

Wens je bijvoorbeeld meer te weten te komen over de verschillende auberges van de Ridders van de Orde van Malta?

Bezoek dan de pagina over de hoofdstad van Malta.