Het is prachtig wandelen langs het water in Sliema in Malta. Vele toeristen opteren voor een hotel in deze buurt wegens de uitstekende locatie.

De dijk in Sliema Malta heet ‘The Strand‘, met Tigné Point aan het ene eind en Manoel Island aan het andere.

Manoel Island bevindt zich reeds op grondgebied van Gzira, op wandelafstand van Sliema.

Vervolgens kan je een terrasje doen of een hapje eten in Ta’Xbiex om vervolgens de prachtige kerk en jachthaven van Msida te bereiken.

Overzicht Sliema

Locatie van Sliema

uitzicht skyline sliema malta

Als je je aan de Marsamxett haven in Valletta bevindt, zie je aan de overkant van het water de kustlijn van Tas-Sliema of kortweg Sliema.

Sliema en zijn buur St. Julian’s zou je het kloppende hart van de Maltese eilanden kunnen noemen.

In Sliema is er erg veel bedrijvigheid en altijd iets te beleven. Jonge Maltezen en jonge buitenlanders die naar Malta komen, vestigen zich dan ook meestal in Sliema, St Julian’s (San Giljan) of een van de buurtgemeenten.

Deze regio is ook het hart van het toerisme in Malta. De meeste hotels, restaurantjes en cafeetjes zijn hier gevestigd.

satellietbeeld sliema malta

Het contrast met het historische Valletta is groot. In Valletta vind je opvallend minder horeca, terwijl het nochtans de hoofdstad is.

Het leven in Valletta valt stil ’s avonds, terwijl in Sliema, St. Julian’s en Paceville het leven doorgaat. Tot ’s avonds laat en zelfs ’s nachts loopt er volk op de boulevard langsheen het water.

Als je van een stevige wandeling houdt dan kan je de kustlijn aflopen van aan de haven in Msida helemaal naar St. Julian’s. Je hebt dan een goede 8km in de benen. Langsheen de kustlijn valt er heel wat te beleven…

BEKIJK HOTELS IN SLIEMA

Terug naar overzicht

Bezienswaardigheden in Sliema Malta

bootjes baai sliema ferries sliema malta

De kustlijn van Sliema is een allegaartje van verschillende soorten gebouwen, nieuw en oud. Nog niet zo heel lang geleden stonden er vooral nog oude stenen huisjes met gekleurde luikjes. De meeste daarvan zijn op heden vervangen door torenhoge moderne appartementsgebouwen.

De laatste jaren wordt er heel wat geïnvesteerd en komen er heel wat nieuwbouwprojecten als paddestoelen uit de grond.

The Strand in Sliema

the strand boulevard sliema malta

Een bruisend stuk in Sliema is het deel van de boulevard die ‘The Strand’ heet. Je vindt er enkele bekende hotels die doorgaans een zwembad op het dak hebben met een magnifiek uitzicht.

Overal langs The Strand liggen kleine kleurrijke bootjes in het water. Daartussen varen ferry’s af en aan.

Op de dijk vind je vele verkoopstandjes waar je tickets kan kopen voor ferry overtochten naar Valletta, maar ook dagexcursies naar Gozo en Comino en sightseeing tours per bus. De ferry’s naar Valletta varen elk half uur uit.

ferry sliema valletta dagexcursies vanuit sliema malta

In de buurt van The Strand vind je ook enkele bekende winkelketens zoals Marks & Spencer en Zara. Als je het straatje naast Zara omhoog loopt (Triq It-Torri genaamd), vind je nog meer kleding- en lingeriewinkels, interieurwinkels en parfumeries.

Ook even verder is er een evenwijdig lopend, verkeersvrij straatje met enkele winkeltjes (Triq Bisazza genaamd).

Als je Triq It-Torri helemaal naar boven loopt en de bocht naar links volgt, vind je de grote Tower supermarkt op de linkerkant. De supermarkt bestaat uit meerdere verdiepingen, zoals wel meerdere supermarkten in druk bebouwde gebieden in Malta.

BEKIJK HOTELS IN SLIEMA

Terug naar overzicht

Tigné Point in Sliema

uitzicht skyline tigne point sliema malta

Tigné Point kan je bereiken door te voet het water te volgen vanaf Sliema Ferries, vlakbij The Strand.  Deze landtong is een duidelijk voorbeeld van de vele investeringen die verspreid over het eiland gebeuren. Tigné Point is wat je ‘hip’ kan noemen.

Neem de trappen aan het bekende Fortina Hotel en geniet vanop de moderne Tigné Point brug van een prachtig zicht op de skyline van Valletta aan de overkant van de baai.

tigne point brug sliema malta

Loop over de brug richting het nieuw aangelegde plein. Hier bevindt zich het bekende ‘The Point shopping mall’, omgeven door enkele terrasjes. Je vindt er winkels van de meest populaire merken zoals Armani, Liu Jo, Mango, Massimo Dutti en Lacoste.

the point shopping center tigne point sliema malta

Meer info vind je op de website van The Point.

Naast winkels vind je op het dak van het complex ook een fitnesscentrum en een voetbalplein. The Point shopping mall is typisch een plaats waar je veel jonge Maltezen ziet rondlopen.

Tigné Point is nog volop in ontwikkeling. Rondom het plein zie je verschillende moderne gebouwen uit de grond rijzen.  Eén ervan zal een groot business centrum worden.

wandelpad nabij tigne point sliema malta

Er bevinden zich splinternieuwe luxueuze appartementen met panoramisch uitzicht over Valletta, alsook enkele hippe toprestaurants.

Op het puntje van de landtong bevindt zich ook het Tigné Fort, gebouwd in 1761 door Grootmeester Manuel Pinto de Fonseca.

tigne fort tigne point sliema malta

Het fort is momenteel niet toegankelijk. Er zijn wel plannen om het fort volledig in al zijn eer en glorie te herstellen en er eventueel een museum in onder te brengen.

BEKIJK HOTELS IN SLIEMA

Terug naar overzicht

Manoel Island in Gzira, nabij Sliema Malta

manoel island sliema malta

Als je vanuit Tigné Point langs The Strand wandelt, wordt het uitzicht op Valletta ‘belemmerd’ door Manoel Island dat zich tussen Sliema en Valletta bevindt.

Als je blijft wandelen, dan kom je op het eind van The Strand aan in Gzira, de eerstvolgende gemeente nabij Sliema Malta. Ietsje verderop zie je op je linkerkant een brugje dat naar Manoel Island leidt.

Hier bevindt zich een prachtige jachthaven waar je een rustige wandeling kan maken om de drijvende kastelen te bewonderen.

Op het kleine eilandje bevindt zich ook Fort Manoel dat jammer genoeg al jaren gesloten is omwille van renovatiewerken.

Leuk weetje: het fort deed wel even de deuren open voor de filmploeg van de populaire televisieserie ‘Game of Thrones’. Enkele scènes van de 9de aflevering ‘Baelor’ van het eerste seizoen werden er gefilmd.

Het fort werd gebouwd onder leiding van Grootmeester Manoel de Vilhena. Toen de Britten Malta bevrijdden van de Fransen in 1800, werden de Fransen eerst tijdelijk ondergebracht in Fort Manoel alvorens definitief naar huis te worden gestuurd.

lazaretto hospital manoel island nabij sliema malta

Op het eilandje werd ook een hospitaal gebouwd, Lazaretto genaamd. Dit deed ooit dienst als quarantaine voor slachtoffers van de pest en cholera. Het gebouw staat er nog steeds en is herkenbaar aan de grote bogen.

In 1727 werd onder Manoel de Vilhena ook een kapelletje gebouwd op Manoel Island: de Kapel van St. Anthony van Padua. De kapel, die zwaar geleden heeft onder de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, is reeds volledig gerestaureerd.

BEKIJK HOTELS IN SLIEMA

Terug naar overzicht

Nabij Sliema: Gzira, Ta’Xbiex en Msida

Gzira, nabij Sliema Malta

park in gzira nabij sliema malta

Het centrum van Gzira ligt een beetje landinwaarts. Gzira betekent ‘eiland’ in het Maltees, de gemeente is dus genoemd naar het vlakbij gelegen Manoel Island.

Vanaf de dijk in Gzira heb je een goed uitzicht op Valletta en Manoel Island en op de jachthaven die zich hiertussen bevindt:

haven nabij manoel island sliema malta

Gzira wordt jammer genoeg nog steeds geassocieerd met prostitutie. Vroeger, in de negentiende eeuw, stond het hiervoor gekend. Hoewel straatprostitutie in Gzira de dag van vandaag zeer zeldzaam is, hebben veel Maltezen nog steeds een negatief beeld van de buurt.

BEKIJK HOTELS IN SLIEMA

Terug naar overzicht

Ta’Xbiex, nabij Sliema

haven taxbiex marina nabij sliema malta

Als je wandelt vanuit Sliema Malta, dan ligt Ta’Xbiex op je pad als eerstvolgende gemeente na Gzira. De twee gemeenten lopen als het ware in elkaar over.

De eerste stop langs het water in Ta’Xbiex is de thuisbasis van de Royal Malta Yacht Club.

Verderop in Ta’Xbiex vind je enkele prachtige villa’s en ambassades. Deze kijken uit over de baai, met mooi uitzicht op Valletta aan de overkant van het water:

villas taxbiex nabij sliema malta

Je kan er ook terecht voor een terrasje aan de waterkant. Een uitzicht op de prachtige skyline van Valletta krijg je er gratis bij.

bars taxbiex nabij sliema malta

Het pareltje (letterlijk) van Ta’Xbiex is de Black Pearl, een schip dat gebruikt werd op de filmset van de film Popeye uit 1980 met Robin Williams in de hoofdrol:

restaurant the black pearl taxbiex nabij sliema malta

De filmset, Popeye Village, is op heden nog steeds te bezoeken als familiepark in Anchor Bay in Mellieha (noorden van het eiland Malta).

De Black Pearl werd echter op het droge gehaald en bevindt zich op het vasteland in Ta’Xbiex waar het momenteel wordt uitgebaat als restaurant.

BEKIJK HOTELS IN SLIEMA

Terug naar overzicht

Msida, nabij Sliema Malta

msida creek msida nabij sliema malta

Msida is dan de volgende gemeente op je pad na Ta’Xbiex.

Helemaal aan het eind van de Msida Yacht Marina staat de prachtige en imposante Sint Jozef parochiekerk van Msida, gebouwd in 1893:

msida parish church msida nabij sliema malta

In juli wordt in Msida het Feest van St. Jozef gevierd. De parochiekerk wordt dan volledig versierd met lichtjes, wat best wel spectaculair is ’s avonds.

Ook hier kan je schitterende jachten in de haven bewonderen tijdens een gezellige wandeling.

BEKIJK HOTELS IN SLIEMA

Terug naar overzicht