Ben je een avontuurlijk type die van wat mystiek houdt? Wat denk je dan van een bezoek aan de ondergrondse geheimen van Valletta?

Het ondergrondse netwerk van tunnels in Valletta is historisch fascinerend! En eeuwenoud!

De oude Oorlogskamer (War Room)

Wanneer je binnenkomt in de oude Oorlogskamer (War Room), begeef je je eigenlijk heel diep onder de oppervlakte van Valletta. Er heerst stilte en de geschiedenis druipt er van de muren.

Er hangt een oude lichtschakelaar die nog perfect werkt, de deur is van stevig metaal, banken met bureaus staan netjes op orde, enzovoort. Het is alsof je een geheime plaats ontdekt die plotseling om onverklaarbare redenen werd verlaten.

Maar wanneer je op de details begint te letten, is het toch niet allemaal rozengeur en maneschijn…

Je merkt duidelijk het verval op! Vloertegels die loszitten, een muffe geur, stalen infrastructuur die verroest is, doorgezakte plafondpanelen, overal een dikke laag stof waarvan sommigen zouden huiveren, enzovoort.

En plots klopt het plaatje. De Oorlogskamer en de onderaardse tunnels lagen er verlaten bij sinds de NAVO zich terugtrok uit Malta in het begin van de jaren zeventig van de twintigste eeuw.

In de Oorlogskamer kan je even tot rust komen op een bank. Je staart er naar een gigantische kaart van de Middellandse en Zwarte Zee die de hele muur bedekt.

De NAVO gebruikte deze Oorlogskamer en deze kaart om onderzeeërs van de Sovjets in kaart te brengen. Voorheen werd deze Oorlogskamer gebruikt als centrale gezagskamer om Malta te beschermen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De ondergrondse tunnels die buiten de Oorlogskamer lopen zijn nog ouder! Zij werden gebouwd en in gebruik genomen door de Ridders van de Orde van Malta. Deze tunnels zijn dus reeds honderden jaren oud!

De Ridders gebruikten deze tunnels om personeel, soldaten en munitie naar bepaalde artillerieposities aan de frontlinie van Valletta aan te voeren.

Nieuw tijdperk dankzij Wirt Artna

Voor dit onderaards complex onder Valletta, ooit een van de meest geheime plaatsen van Malta, breekt een nieuw tijdperk aan.

Wirt Artna, een organisatie ter bescherming van Maltees cultureel erfgoed, zal dit ondergronds complex nieuw leven inblazen.

De ondergrondse geheimen van Valletta zullen hierdoor worden blootgegeven aan de hele wereld.

Wirt Artna wil dit onderaards complex namelijk verbinden met andere andere bezienswaardigheden dichtbij. Zo wil Wirt Artna een attractie maken van meerdere bezienswaardigheden, gebundeld onder de naam ‘Malta Military Heritage Park’.

Men heeft nog veel restauratiewerken voor de boeg maar men weet van wanten… Het complex zal ook grotendeels gewoon geopend blijven gedurende deze werken.

Om de oude Oorlogskamer te restaureren zal men zich baseren op de succesvolle renovatie van de Oorlogskamers van Lascaris.

Oorlogskamers van Lascaris

Deze Lascaris Oorlogskamers vormen één vleugel van het onderaardse complex. Deze werden reeds gerenoveerd en openden voorlopig de deuren als aparte entiteit.

Deze ondergrondse vleugel van het complex is de jongste en werd dus het laatst uitgegraven. Deze vleugel werd gebruikt als operationeel centrum tijdens de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog.

Tot driehonderd personeelsleden waren er permanent actief!
Ook het operationele centrum van de luchtmacht werd er in ondergebracht. De taak van deze unit was simpel maar moeilijk: Malta beschermen tegen de bombardementen van +/- 800 Duitse bommenwerpers die in Sicilië gestationeerd waren.

Deze unit is ook bekend om de invasie van Sicilië. Deze werd volledig gestuurd vanuit deze unit in Malta.

Generaal Dwight Eisenhower was de gezaghebber tijdens deze invasie. Later werd hij ook Amerikaans president. De aanval wordt hier herdacht door een grote kaart van Sicilië en Malta.

Bezienswaardigheden Malta Military Heritage Park

Het complex blijft grotendeels geopend gedurende de renovatiewerken. Breng dus gewoon een bezoek aan deze ondergrondse geheimen van Valletta!

Je vindt er een grote hoofdtunnel die uitmondt in twee kleinere tunnels. Je ziet er talloze kleine slaapruimtes die pas tijdens de Tweede Wereldoorlog werden uitgegraven:

Je ziet er ook een oude, gigantische opslagplaats voor buskruit:

De Ridders van de Orde van Malta verwachtten namelijk een nieuwe belegering van de Ottomanen. Valletta werd daarom als nieuwe hoofdstad gebouwd en werd heel strategisch ingericht en versterkt.

De omwallingen en bastions zijn ongezien! Op sommige plaatsen zijn deze tot zestig meter hoog! De omwalling is gebouwd in barokstijl en is verrassend uniform!

Leuke weetjes over het ondergronds complex

Het onderaards complex onder Valletta gaat zestig meter diep!

Het werd destijds uitgerust met een krachtig ventilatiesysteem dat nog steeds werkt. Overal in de tunnels zie je metalen ventilatieschachten:

Dat zo’n ventilatiesysteem noodzakelijk is kan je zelf vaststellen eens je in het complex bent.

De lucht die er hangt is vochtig en ruikt naar schimmel, kalksteen en corroderend metaal.

In de tunnels zie je sporen van pikhouwelen op de muren.

Hierdoor hebben de muren van deze ondergrondse tunnels een middeleeuwse look! Echt wel bijzonder, zo diep onder de grond!

Dit is misschien wel niet de meest geschikte plaats voor mensen die aan claustrofobie lijden!

De ondergrondse geheimen van Valletta bezoeken

Wil je deze ondergrondse geheimen zelf verkennen?

Dan kan je een begeleide toer van ongeveer twee uren boeken aan de Saluting Battery in Valletta. De Saluting Battery vind je aan de Upper Barrakka Gardens in Valletta.

Je kan deze toer ook online reserveren via de volgende pagina. Je vindt er een e-mailadres en een telefoonnummer.

Vergeet ook de andere bezienswaardigheden van Valletta niet te bezoeken wanneer je in de buurt bent!