Noord-Malta biedt een complete ervaring voor elke bezoeker van Malta…

Natuur, wandelpaden, cultuur, themaparken, zandstranden, vele hotels, kerken, bedevaartsoorden, archeologische sites, enzovoort.

Overzicht

Inleiding Noord-Malta

kleurrijke distels en cactussen nabij ghajn tuffieha bay noorden van malta

Het noorden van Malta is iets helemaal anders dan de streek rond Valletta en Sliema. Malta is een van de dichtstbevolkte landen in Europa en misschien wel ter wereld.

bloemen en kleiheuvels nabij ghajn tuffieha bay noorden van malta

De meeste inwoners van Malta wonen in het oosten (Sliema, Msida, Valletta, …) en in het centrum van het eiland.

kaart noorden van malta

Noord-Malta is een stuk rustiger. Je vindt er uitgestrektere stukken land en zandstranden die je op de rest van het eiland niet vindt.

ghajn tuffieha bay en gnejna bay noorden van malta

Het noorden en het zuiden van Malta worden letterlijk van elkaar gescheiden door een muur die de ‘Victoria Lines’ wordt genoemd. Deze muur werd gebouwd op een natuurlijk stuk verhoging in het landschap.

De Victoria Lines lopen dwars door het eiland, van West-Malta naar Oost-Malta.

Ooit werd deze muur gebouwd om Malta te beschermen tegen invallen van troepen die vanuit Noord-Malta het eiland wilden binnendringen.

Indien je een fervent wandelaar bent die graag op verkenning gaat, dan kan je de wandelroute van de Victoria Lines volgen:

Het pad is wel niet overal even effen en je moet over een goede basis beschikken om de zes tot acht uur durende tocht te vervolmaken.

Ook op de kliffen en heuvelruggen langsheen de baaien in het noordwesten van Malta kan je magnifieke wandelingen maken:

wandelpad op wardija ridge ghajn tuffieha bay noorden van malta

Het Noorden van Malta heeft dus heel wat te bieden, van zandstranden en leuke vissersdorpjes over filmdecors en natuurreservaten tot archeologische sites…

Bahar ic-Caghaq

splash and fun waterpark bahar ic caghaq noorden van maltaTussen Sliema en Bugibba ligt Bahar ic-Caghaq. Aan de kustlijn heb je er twee leuke attracties.

Zo heb je er het Mediterraneo Marine Park, een familiepark met dolfijnen- en zeeleeuwenshows.

Je kan er reptielen bewonderen en je hebt er ook de mogelijkheid om te zwemmen met dolfijnen! Meer informatie qua prijzen en openingsuren vind je op de officiële website.

Vlakbij het Mediterraneo Marine Park bevindt zich het Splash & Fun Water Park, een groot waterpretpark met een prachtig uitzicht op de Middellandse zee.

Meer informatie over dit waterpretpark vind je op de officiële website.

St Paul’s Bay

bootjes st pauls bay noorden van malta

Naast de regio’s Sliema en St. Julians is ook St Pauls Bay zeer populair bij toeristen.

St Paul’s Bay ligt op ongeveer 15 kilometer van Valletta en op ongeveer 12 kilometer van Sliema.

De naam Saint Paul’s Bay spruit voort uit de legende die zegt dat apostel Paulus ooit strandde in de baai als schipbreukeling, in het jaar 60.

Vanaf de promenade in St Paul’s Bay kan je duidelijk St Paul’s Island zien. Het eiland van St Paul bestaat uit twee piepkleine eilandjes en er staat een gigantisch standbeeld op ter ere van Paulus de apostel:

Op St. Paul’s Island zou volgens de legende apostel Paulus zijn aangemeerd na een schipbreuk, bij een reis van Jeruzalem naar Rome in het jaar 60.

st pauls island st pauls bay noorden van malta

Op heden is St Paul’s Bay of ‘San Pawl Il Bahar’ een populaire vakantiebestemming. Je treft er vele hotels aan die jaarlijks duizenden toeristen in de watten leggen. Sommige hotels in deze streek bieden een schitterend uitzicht op de Middellandse zee.

St Paul’s Bay heeft ook een oud vissershaventje. Je vindt er dezelfde kleurrijke Luzzu bootjes terug als diegene die ook in de haventjes van Marsaxlokk en Spinola Bay in St Julians ronddobberen.

Kerk van de schipbreuk van Sint Paulus

kerk van de schipbreuk van sint paulus st pauls bay malta

De kerk van de schipbreuk van Sint Paulus is gelegen aan het water in St Paul’s Bay. Zoals de naam doet vermoeden is deze kerk een eerbetoon of herdenking aan de schipbreuk van apostel Paulus.

Volgens de legende zouden de schipbreukelingen, waaronder Paulus, na de schipbreuk aan land gegaan zijn. Als verwelkoming werd een vreugdevuur voor hen aangestoken door de lokale bevolking. Daarop zou Paulus in zijn hand gebeten zijn door een slang.

De kerk werd reeds in de veertiende eeuw gebouwd maar werd met de grond gelijk gemaakt tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De kerk van de schipbreuk van Sint Paulus werd later heropgebouwd.

Parochiekerk van St Paul’s Bay

De parochiekerk van St Paul’s Bay is opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten.

Ze is gebouwd in Dorische stijl (een stijl uit de Griekse Oudheid) en heeft beschilderde glasramen, gemaakt door de beroemde Maltese schilder Giuseppe Calí (1846-1930).

De toren van Wignacourt

toren van wignacourt in st pauls bay in het noorden van malta

Dichtbij de parochiekerk, vlakbij de glimmende Middellandse Zee, staat de toren van Wignacourt.

Deze toren werd door Grootmeester Alof de Wignacourt gebouwd in het jaar 1610.

Deze toren moest dienen als uitkijktoren om mogelijke invallers snel te kunnen spotten en tijdig alarm te kunnen slaan.

Mistra Bay

Aan de overkant van Sint Paul’s Bay ligt Mistra Bay, een andere baai.

Er staat op heden maar één enkel gebouw dat vroeger een boerderij was. Er is nu een restaurant in ondergebracht.

Qawra

qawra coast road noorden van malta

Ooit was Qawra een rustige plaats aan zee met vakantieappartementen en enkele hotels. Nu is Qawra een populaire en speciaal gebouwde badplaats in Noord-Malta met tal van restaurants en bars.

Zo’n 30 jaar geleden kwamen er enkele grote hotels bij, zoals het Qawra Palace.

Men moest gewoon tegemoet komen aan het snel stijgende toeristenaantal dat interesse toonde in de badplaatsen in het noorden van Malta.

Momenteel zijn er nog steeds heel wat toeristenaccommodaties in aanbouw.

Qawra Point

Qawra Point is het meest noordelijke punt van St Paul’s Bay en Buggiba. Het is nogal rotsachtig maar daarom niet minder geliefd bij badgasten van over de hele wereld.

Vanaf Qawra Point heb je een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee. Ook voor duikliefhebbers is dit een toffe duikplaats in Malta:

Je vindt er ook het Nationale Aquarium van Malta. Het behoort tot de top onder de familieattracties in Malta. Meer informatie over openingsuren en prijzen vind je op de officiële website.

nationale aquarium van malta qawra point noorden van malta

Als je in Qawra bent loont het ook de moeite om eens halt te houden bij de Ta Fra Ben Reggae Bar, een strandbar met reggaemuziek en regelmatig leuke jamsessies. Meer informatie kan je op de officiële Facebookpagina vinden.

Naast het strand heb je in de buurt ook nog talrijke beachclubs waar je strandzetels kan huren.

De bekendste is de Café del Mar (Malta) beachclub. Hier kan je dansen op opzwepende beats tijdens zonsondergang en tot een stuk in de nacht:

Alle informatie over openingsuren, dresscode, prijzen en menu’s vind je terug op de officiële website van Café del Mar in Noord-Malta.

De toren van Qawra

toren van qawra en ta fra ben restaurant noorden van malta

Qawra is gekend voor de toren van Qawra, welke ook de toren van Fra Ben genoemd wordt.

Deze toren werd gebouwd door de Ridders van de Orde van Malta in het jaar 1637. Hij deed dienst als uitkijktoren om zeevaarders met slechte bedoelingen snel te kunnen detecteren.

Vandaag kan je in deze toren genieten van een heerlijk hapje en drankje.

Het paleis van Selmun

paleis van selmun in mellieha noorden van malta

Meer naar het binnenland toe staat het paleis van Selmun. Meer bepaald bovenaan de richel van Mellieha (de Mellieha Ridge) en uitkijkend over de vallei van Mistra.

Het paleis werd gebouwd in de achttiende eeuw en werd gebruikt door de Ridders van de Orde van Malta.

Het paleis deed dienst als een soort buitenverblijf waar tijdens vrije momenten op wild werd gejaagd in de omgeving.

Op heden vertrekken er een aantal fantastische wandelroutes aan dit paleis van Selmun. Het uitzicht is er betoverend mooi:

uitzicht op de mistra vallei van aan het paleis van selmun noorden van malta

Vlakbij het paleis van Selmun staat de kleine en charmante kapel van de Moeder van Genade.

Het kapelletje werd gebouwd in 1982 ter vervanging van de kapel die zich oorspronkelijk binnenin het paleis van Selmun bevond.

kapel van de moeder van genade naast het paleis van selmun in mellieha noorden van malta

In deze kapel bevindt zich een schilderij van Antoine Favray. Dit schilderij hing oorspronkelijk in de kapel binnenin het paleis van Selmun.

Malta Classic Car Museum

In Qawra bevindt zich ook het Malta Classic Car Museum, een museum dat een privécollectie van een echte Maltese wagenliefhebber in huis heeft:

Wees maar zeker dat je hier voldoende te zien krijgt! Het museum strekt zich namelijk uit over een oppervlakte van maar liefst 3000 vierkante meter.

Liefhebbers van wagens zoals de Ford Thunderbird, Mercedes, Corvette en Jaguar moeten gewoon een bezoekje brengen aan dit museum met klassiekers.

Het museum is ook uitgerust met een cinema, jukeboxen en radio’s, miniatuurwagens, een bar en een collectie motorfietsen. Dit wagenmuseum stelt ook de mode van lang vervlogen decennia tentoon.

Meer info over de wagencollectie, de ligging, de prijzen en de openingsuren vind je op de website van het museum.

Salina zoutpannen

Beneden in Qawra, nabij het Kennedy Grove Park, bevindt zich een smalle strook water.

Hier kan je zoutpannen bekijken die dateren van de tijd van de Ridders van de Orde van Malta.

Tot voor kort lagen hier de oorspronkelijke zoutpannen die niet meer operationeel waren. Na een grootschalig renovatieproject zijn deze zoutpannen nu volledig hersteld en werkende!

Bird Park Malta

Vlakbij het Kennedy Grove Park heb je ook het Bird Park Malta. Dit vogelpark is een paradijs voor natuur- en vogelliefhebbers.

Je kan er kennis maken met meer dan 200 vogelsoorten! Voorbeelden van deze vogelsoorten zijn flamingo’s, pelikanen, zwanen, uilen, kraanvogels, papegaaien, pauwen, enzovoort.

Deze vogels leven er vredevol samen met vriendelijke zoogdiersoorten en allerlei reptielen.

Een korte impressie van dit vogelpark krijg je in de video hieronder:

Sommige vogelsoorten mag je op bepaalde tijdstippen ook mee helpen voederen. En je kan er ook een kerkuil op de arm kan nemen.

Bezoekers kunnen er heel wat opsteken over de ruicyclus van vogels, hun habitat, hun gezang, hun territorium, migratie, nesten en eitjes, het paarseizoen en nog veel meer.

Meer informatie vind je op de website van BirdPark Malta.

Megalitische tempel Qawra

Hier en daar vind je nog een stukje historiek terug in Noord-Malta. Zo vind je er een megalithische tempel die dateert uit het neolithicum.

De overblijfselen van de tempel bevinden zich pal op het terrein van het Dolmen Hotel, meer bepaald vlak in de buurt van het zwembad:

Aangezien er in de stenen van de tempel inkervingen van vissen zijn gemaakt, wordt vermoed dat rond deze plaats een nederzetting van vissers was die vlak bij de zee leefden.

Stap gerust het Dolmen Hotel binnen en vraag aan de receptie of je een kijkje mag nemen.

Bugibba

bugibba square bugibba noorden van malta

Vlakbij Qawra en St Paul’s Bay ligt Bugibba met zijn vele shops en bars. Het is een van de grootste badplaatsen van Malta die jaarlijks veel vakantiegangers aantrekt.

De Maltezen zelf zijn niet zo gek van Bugibba omdat de link met het traditionele Malta er soms ver te zoeken is.

In de jaren 70 kende Malta een snelle stijging van het aantal toeristen. En bijgevolg moest men hier, net zoals in het nabijgelegen Qawra, snel op inspelen door het bouwen van extra vakantieappartementen.

Niet-Maltezen, en vooral Britten, lijken zich hier goed in hun vel te voelen en genieten er met volle teugen van een wandeling op de promenade van Bugibba.

Je kan er zonder twijfel genieten van een heerlijk verfrissend drankje op één van de vele terrasjes of van een dagje zonnen aan de Middellandse Zee.

Ook ’s avonds valt het leven niet stil in Bugibba. De terrasjes zitten afgeladen vol tot ’s avonds laat.

Vooral het bekende Bugibba Square is razend populair! Dit is een plein waar je tal van terrasjes en pubs vindt en dat zowel overdag als ‘s avonds heel geliefd is bij bezoekers.

Volwassenen die het liever wat spannender maken kunnen zich een avondje uitleven in het Oracle Casino. Meer info is te vinden op de website.

Voor watersportactiviteiten zoals snorkelen, duiken of jetskiën zit je eveneens goed in Noord-Malta.

Mellieha

zicht op mellieha bay noorden van malta

In de uiterst Noordelijke top van het eiland Malta ligt het uitgestrekte Mellieha, de verzamelnaam voor de plaats Mellieha en de bijhorende baaien Mellieha Bay en Golden Bay.

Mellieha bestrijkt een oppervlakte van meer dan 22 vierkante kilometer en is daarmee veel groter dan bijvoorbeeld Sliema.

Terwijl Buggiba eerder gekend staat voor low-cost reizen, is Mellieha een zeer populaire vakantiebestemming voor elk type reiziger. Deze streek in Noord-Malta biedt dan ook voor elk wat wils.

Je vindt er naast prachtige stranden ook heel wat cultuur en entertainment terug.

Mellieha is daarom een uiterst geschikte vakantiebestemming voor wie zijn/haar Malta-reis gebalanceerd wil opdelen in rust, cultuur en entertainment.

Mellieha Bay

zicht over mellieha bay en omstreken noord-malta

Het strand van Mellieha Bay is met een lengte van ongeveer 600 meter één van de grootste stranden van Malta.

Het zandstrand is bijzonder populair in de zomer bij zowel hotelgasten als Maltezen die een dag van het zonnetje willen genieten.

In de zomer wordt het beeld van Mellieha Bay gedomineerd door:

  • Talrijke parasolletjes op het strand,
  • Toeristen en Maltezen die genieten van een heerlijk ijsje,
  • Strandbars in volle bedrijvigheid, en
  • Waterfietsen in de Middellandse Zee

Ghadira Natuurreservaat

Ondanks het feit dat Malta over relatief weinig groen beschikt, heeft het toch enkele natuurreservaten. Eén ervan is het natuurreservaat Ghadira Nature Reserve in Mellieha, Noord-Malta.

Dit natuurreservaat is vooral geliefd bij vogelspotters. De drijvende kracht achter het ontstaan van dit reservaat was dan ook BirdLife Malta.

Dit is een Maltese organisatie die strijdt voor de bescherming van wilde vogels en het behoud van hun natuurlijke habitat.

Mellieha

kerk van onze-lieve-vrouw van overwinning mellieha noorden van malta

In het centrum van de gemeente Mellieha staat de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning. Deze parochiekerk bevindt zich op een rots met uitzicht op de baai.

Deze kerk werd herbouwd in het jaar 1883 omdat de oorspronkelijke kerk te klein was geworden.

Vlak naast de kerk kan je de trappen naar beneden nemen. Je komt dan uit op een klein pleintje waar je het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Mellieha aantreft.

Het is een goed verborgen ondergronds heiligdom dat reeds sinds de middeleeuwen dienst doet als bedevaartsoord:

Dit eeuwenoude heiligdom werd reeds gebouwd in 1644 door Mario de Vasi.

In de hoofdstraten van Mellieha zijn er veel winkeltjes en restaurants. Toch is er ook veel natuur in de regio. Voor elk wat wils dus.

Nog niet zo lang geleden was er bijzonder veel verkeersoverlast in het centrum. Dat is gelukkig verholpen door de ringweg die aangelegd werd.

Zo hoeft het verkeer dat op weg is naar Mellieha Bay niet meer door de bebouwde kom te passeren.

Marfa Ridge – Noord-Malta

red tower op marfa ridge mellieha noorden van malta

In het uiterste Noorden van Mellieha ligt de richel van Marfa (Marfa Ridge). Dit is een natuurlijke verhoging in het landschap waarop zich heel wat gebouwen met een rijke geschiedenis bevinden.

Eén van die gebouwen is de Red Tower, een uitkijkpost gebouwd in 1649 door Grootmeester Lascaris van de Ridders van de Orde van Malta:

red tower marfa ridge mellieha noorden van malta

Grootmeester Lascaris heeft in totaal zeven uitkijkposten gebouwd, verspreid over heel Malta. Ze hadden als functie om kwetsbare baaien waarlangs indringers Malta konden betreden te beschermen.

Meer naar het noorden toe kan je de ferry nemen naar Gozo en Comino.

Vanop de Marfa Ridge heb je prachtige uitzichten op beide eilanden (Malta en in de verte Gozo):

ferry cirkewwa noorden van malta

Helemaal ten noord-oosten van de richel, vlakbij de zee, staat het standbeeld van de Heilige Maagd Maria.

Het standbeeld is heel herkenbaar omwille van zijn blauw geverfde voet.

baaien uiterste noorden van malta

Over heel de noordkant van Mellieha vind je verschillende kleine baaien zoals White Tower Bay, Anchor Bay, Ramla Bay, Armier Bay, Slug Bay en Paradise Bay.

Deze laatste baai in Noord-Malta bevindt zich vlakbij de plaats waar je de ferry naar Gozo kunt nemen.

Popeye Village

popeye village anchor bay mellieha noorden van malta

Eén van de bekendste attracties van de Maltese eilanden is ongetwijfeld Popeye Village of Sweethaven Village.

Dit schattige dorpje aan de waterkant in Noord-Malta vormde het decor van de film Popeye uit het jaar 1980.

Wijlen Robin Williams was de hoofdacteur in deze kaskraker:

Popeye Village is een dorp met 17 geschilderde houten huisjes die vroeger samen het decor vormden van de film. Het charmante dorpje ligt vlak aan Anchor Bay.

In de video hieronder zie je prachtige dronebeelden van Popeye Village en de naaste omgeving:

https://youtu.be/igtAwyFA5W8

Kinderen worden er geanimeerd door de levensechte figuren uit de film. En volwassenen kunnen er deelnemen aan een filmervaring om vervolgens hun acteerprestaties te beoordelen op groot scherm.

Ook een ‘jump around zone’ voor de kleinsten, een wijnproeverij voor de ouderen en een boottocht voor iedereen behoren tot de mogelijkheden.

Meer informatie over dit themadorp in Noord-Malta vind je op de officiële website.

Het noord-westen van Malta

magnifieke baaien in noord westen van malta

Noord-West Malta is perfect voor vakantiegangers die de voorkeur geven aan een zandstrand. Malta heeft vele rotsstranden maar deze streek is de uitzondering op de regel!

Ook wandelaars en watersportliefhebbers zijn hier aan het juiste adres. Dit is een van de prachtigste wandelplaatsen op het hele eiland Malta.

Het noord-westen van Malta is namelijk gezegend met diverse smalle wandelpaden en mooie zandstranden. Dit alles wordt omgeven door het prachtige groen van de Wardija Ridge en de Bajda Ridge.

prachtige natuur wardija ridge noorden van malta

De streek heeft ook enkele tophotels zoals de Radisson Blu Golden Sands Resort and Spa!

Dit is een steengoed vijfsterrenhotel vlakbij de prachtige baaien van Noord-Malta:

  • Golden Bay,
  • Ghajn Tuffieha Bay, en
  • Gnejna Bay

Op de foto hieronder zie je het Radisson Blu Golden Sands hotel in de verte, omgeven door prachtige natuur, wandelpaden en de Middellandse Zee.

zicht op hotel radisson blu golden sands resorts and spa noorden van malta

Golden Bay

In het Noord-Westen van Mellieha ligt de bekende Golden Bay met breed zandstrand. Tijdens de zomermaanden trekt dit strand bijzonder veel bezoekers aan.

De reden ligt voor de hand: het is een van de beste en zachtste stranden op het eiland Malta.

golden bay zandstrand noorden van malta
Golden Bay heeft één van de grootste en meest bekende zandstranden van de hele Maltese eilandengroep.

Het strand doet het goed bij zowel toeristen als Maltezen en is tevens perfect geschikt voor kinderen aangezien de zee slechts heel geleidelijk dieper wordt.

watersport nabij golden bay in het noorden van malta

Golden Bay biedt je alles wat je nodig hebt voor een aangename dag aan zee: zon, zee, strand, bars, een restaurant, ligstoelen en parasols (al moeten deze laatste twee wel gehuurd worden).

Wil je het water op dan kan je een bootje of jetski huren. De linkerflank van de baai is ook heel geschikt voor snorkelliefhebbers:

Je kan er talloze vissoorten, zeesterren en een occasionele octopus zien. Je kan alles vastleggen met je onderwatercamera of GoPro.

Ghajn Tuffieha Bay

Vlak naast Golden Bay ligt Ghajn Tuffieha Bay, ook wel Riviera Bay genoemd.

Deze baai is zowaar nog mooier dan Golden Bay, maar is wel iets moeilijker bereikbaar. Dat heeft zo zijn voordelen…

uitzicht ghajn tuffieha bay wardija ridge noorden van malta

Ghajn Tuffieha Bay is over het algemeen namelijk wat rustiger dan Golden Bay.

Toeristen die in het Radisson Blu Golden Sands hotel verblijven gaan meestal kuieren op het vlakbij gelegen Golden Bay strand. 

De video hieronder geeft de schitterende Ghajn Tuffieha Bay weer. Je kan in de verte aan de rechterzijde van Ghajn Tuffieha Bay ook Golden Bay en het Radisson hotel zien liggen:

Als je er niet mee inzit om even te wandelen, dan loont het de moeite om naar Ghajn Tuffieha Bay te gaan voor een dagje aan zee.

Je kan van aan Golden Bay een wandeling maken naar Ghajn Tuffieha Bay via een zandweggetje. Doe wel stevig schoeisel aan want het wandelpad is er niet altijd even vlak.

Je kan ook op de parking van Ghajn Tuffieha Bay zelf parkeren. Je hoeft dan enkel uit je huurwagen te stappen en de trappen af te dalen.

De uitzichten zijn er magnifiek en de streek is in vergelijking met de rest van Malta erg groen.

uitzicht wandeling naar ghajn tuffieha bay malta

Kom je met de wagen naar het strand, dan kan je gebruik maken van een grote parking vlakbij. Na enkele honderden meters wandelen kan je de trap naar beneden nemen die naar het strand leidt.

Tussen Golden Bay en het begin van Ghajn Tuffieha Bay staat de kleine Gahjn Tuffieha Tower. Deze statige uitkijktoren werd gebouwd in het jaar 1637.

toren ghajn tuffieha in baai ghajn tuffieha noorden van malta

Gnejna Bay

Nog zuidelijker (uiterst links van de twee andere baaien indien je naar de Middellandse Zee kijkt) ligt de kleine Gnejna Bay met de uit rots gehouwen oude boothuisjes.

gnejna bay strand en boothuisjes noorden van malta

Een toffe dronevideo die deze baai van Gnejna in kaart bracht tijdens een zonnige winterdag kan je hieronder bekijken:

Mgarr

Meer landinwaarts in Noord-Malta ligt de landelijke gemeente Mgarr.

Dit dorpje is gekend voor de gigantisch grote Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart parochiekerk (Church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary into Heaven):

parochiekerk onze-lieve-vrouw hemelvaart mgarr noorden van malta

De parochiekerk heeft een enorme koepel in de vorm van een ei en is zo gebouwd omdat één van de grootste inkomsten ooit uit de verkoop van eieren kwam.

De kerk werd dan ook mede gefinancierd met de opbrengst van deze eierverkoop.

Wanneer je honger hebt kan je aan de rechterkant van de kerk, aan het begin van het plein aan de rechterkant, iets lokaal eten.

Het restaurant vind je op de hoek en je kan er genieten van een lokale specialiteit zoals konijn of paard. Lekker, stevige porties en niet duur!

Skorba, Ta’ Hagrat en Zammitello Palace

skorba restanten tempels noorden van malta

Ten oosten van Mgarr bevindt zich de Skorba site, één van de belangrijkste ontdekkingen in Malta. De Skorba site bood namelijk veel nieuwe inzichten in het leven van de prehistorische volkeren op het eiland.

Op de site zijn restanten van twee megalithische tempels te bezichtigen, alsook overblijfselen van hutten waar de toenmalige tempelbouwers zelf in woonden.

De restanten behoren tot de oudste die ooit gevonden zijn op de Maltese eilanden. Bijgevolg zijn ze voor archeologen in binnen-en buitenland van onschatbare waarde geweest!

Een andere interessante site in Noord-Malta is Ta’ Hagrat, waar zich megalithische tempels van hetzelfde type als in Skorba bevinden.

Een ander pareltje van het Maltese noorden is het paleis van Zammitello, gebouwd in 1675.

Het gebouw staat ook bekend als het kasteel of de toren van Zammitello. Op heden is het een prachtige locatie voor trouw- en bedrijfsfeesten.

Romeinse baden – Noord-Malta

Er valt niet veel meer te merken van het feit dat Malta in het jaar 218 door de Romeinen werd overgenomen. Toch werden er hier en daar nog enkele bewijzen teruggevonden, zoals de Romeinse baden nabij Ghajn Tuffieha.

In 1929 werden er enkele restanten van villa’s met bijbehorende Romeinse baden opgegraven. Deze villa’s dateren uit de tijd dat Malta in handen was van de Romeinen.

Heel de site werd gerestaureerd maar is momenteel gesloten voor het publiek omdat er nog steeds opgravingen gebeuren. De video hieronder geeft je een idee van wat je er kan zien:

Het gebied rond Ghajn Tuffieha zou in die tijd veel dichter bevolkt geweest zijn dan nu, zo blijkt uit de opgravingen die gedaan zijn.

De site heeft alles wat men kan verwachten van Romeinse baden uit die tijd:

  • Een ’tepidarium’ of een bad met lauw water,
  • Een ‘frigidarium’ of een bad met koud water, en
  • Een ‘caldarium’, wat wij vandaag een sauna zouden noemen.

Voor elk van de baden was er watertoevoer via tunnels. Het caldarium werd gebouwd op bogen zodat het water kon worden verwarmd.

Er werd ook een stuk van een zwembad, een ‘natatio’ genaamd, opgegraven.