Wat kan je zoal in Malta eten en drinken? Hier krijg je een introductie tot lekker Maltees eten en worden een aantal typisch Maltese gerechten besproken. Watertanden maar!

Malta eten en drinken – Zijn er restaurants die Maltees eten serveren?

Wens je te genieten van traditionele Maltese gerechten of wil je graag proeven wat je in Malta eten en drinken kan?

Dan zijn er inderdaad gezellige Maltese food restaurants die Maltees eten serveren en specialiseren in typisch Maltese gerechten.

Deze zijn jammer genoeg nog in de minderheid. De meeste restaurants willen namelijk een bredere kaart aanbieden om zoveel mogelijk bezoekers tevreden te stellen.

Toeristen van over de hele wereld komen namelijk Malta bezoeken. Om iedereen tevreden te stellen, is er in elk restaurant voor ieder wel wat wils. In Malta eten, betekent dus eigenlijk dat je meestal een heel gevarieerde menukaart krijgt voorgeschoteld.

Je kan steeds terecht in een van de vele restaurants om te genieten van een heerlijk stukje vlees of verse vis.

Malta eten en drinken – Typisch Maltese gerechten

Een typisch Maltees gerecht is het heerlijk smaakvolle stoofpotje van konijn, Fenek genaamd.

Hou je van vullende soepen, dan is de Widow’s Soup of Soppa tal-armla in het Maltees, ook zeker een aanrader.

Voorts is paardenvlees ook een specialiteit onder de Maltese gerechten. Misschien niet voor iedereen, maar toch een aanrader als je echt wilt proeven van het Maltees eten.

Groenten die je vaak terugvindt in Maltese gerechten zijn lokaal gekweekte, verse courgetten, tomaten, aardappelen, aubergines en groene pepers.

Probeer zeker ook eens het heerlijk krokante Maltese brood. Dit vormt namelijk een belangrijk onderdeel van de Maltese keuken. Ga je Maltees eten, dan zal je het brood consistent op tafel zien verschijnen bij quasi elke maaltijd en al zeker bij typisch Maltese gerechten.

Ook voor wie van zoet houdt, zal Malta niet teleurstellen. Naast diverse taarten zoals we die in België en Nederland kennen, vind je in Malta ook zoete specialiteiten zoals imqaret, een pasteitje met een vulling van dadels.

Ook semifreddo, Italiaans voor halfkoud, is een bekend Siciliaans dessert dat ook in Malta erg populair is.

In de meeste restaurants worden veel soorten vlees geserveerd die je thuis ook vindt: een heerlijk malse T-bone steak, kippenfilet, varkensvlees, lam…

Malta eten en drinken – Maltees eten? Verse vis natuurlijk!

Maltees eten betekent bovendien ook een uitgebreid aanbod aan vis, het is ten slotte een eiland in het midden van de Middellandse Zee!

In vrijwel elk restaurant kan je genieten van een heerlijk stukje verse vis. Malta wordt omgeven door een prachtige azuurblauwe zee. Zowel locals als bezoekers hebben dus het geluk dagelijks van verse vis te kunnen genieten.

Welke vis er geserveerd wordt, is afhankelijk van het seizoen en de vangst.

Een typische vis die je overal in Malta terugvindt, is de Goudmakreel,  Dolphin fish of Mahi Mahi. In Malta wordt hij de Lampuka genoemd. In vele (kleinere) eetgelegenheden worden quiches verkocht met diverse ingrediënten.

Eén ervan is de Lampuki pie, een taart met Lampuka, tomaat, ajuin, spinazie, olijven en kappertjes, die het proeven meer dan waard is! Probeer ook zeker de Aljotta als die op de kaart staat, een heerlijke vissoep met tomaat en knoflook.

Logeer je in een appartement of vakantiehuis met keukentje en zin om Maltees eten klaar te maken? Maak dan van de gelegenheid gebruik om op zondagochtend verse vis te halen op de vismarkt van het havendorpje Marsaxlokk.

De vis wordt zondagochtend vroeg gevangen en amper een paar uur later kan hij reeds op je bord liggen!

Wil je de mooiste vis, zorg dan dat je er vroeg genoeg bij bent. Het marktje is erg populair en de vis verkoopt er als zoete broodjes.

Heb je op vakantie echter geen zin om te koken en al zeker niet op zondag? Geen probleem, er zijn ook een heleboel restaurantjes in Marsaxlokk waar je gewoon aan tafel kan gaan voor wat lekker Maltees eten en waar je rustig kan genieten van de activiteit rond de vismarkt.

Ook al hou je niet van vis, dan nog is Marsaxlokk gewoon ook een leuk dorpje om eens te bezoeken. De vrolijk gekleurde vissersbootjes kunnen je een aantal mooie sfeervolle foto’s opleveren!

Malta eten en drinken – Wijn bij je Maltese gerechten

Maltees eten wordt pas echt compleet met een heerlijke fles Maltese wijn. Door de jaren heen hebben Maltese wijnen meer en meer aan belang gewonnen.

Waar ze voorheen moesten opboksen tegen geïmporteerde wijnen, vanuit onder andere Italië, hebben de Maltese wijnen intussen een respectabele reputatie weten uit te bouwen.

De Maltese wijnindustrie heeft niet stilgestaan en is goed gemoderniseerd om de beste kwaliteit te kunnen aanbieden. De wijnen zijn nu in alle supermarkten en restaurants te vinden en worden stilaan ook geëxporteerd.

Het klimaat van Malta leent zich er perfect toe om wijn te maken. Over het algemeen regent het voldoende tijdens de wintermaanden, wanneer de wijnstokken in hun zogenaamde winterslaap zijn, terwijl het de rest van het jaar droog is.

Over het hele eiland zijn gezellige wijnbars te vinden die lekkere wijnen combineren met Maltese gerechten en ander lekkers dat je in Malta eten kan.

De grotere wijndomeinen bieden tours aan met een gids, een optionele lunch en natuurlijk de gelegenheid om de beste Maltese wijnen te proeven met panoramisch uitzicht over de wijngaarden. Ook op Gozo zijn er wineries:

malta eten drinken maltees eten maltese gerechten maltese wijn marsovin gozo

Enkele bekende Maltese wijnen zijn de Marsovin, Delicata, Meridiana, Camilleri en Montekristo. Probeer zeker eens een flesje van deze heerlijke wijnen bij een van de typisch Maltese gerechten.

Elk jaar zijn er ’s zomers een aantal wijnfestivals in Valletta. Begin september is er ook het Qormi wine festival. Als je rond deze periodes in Malta bent, lonen deze evenementen zeker de moeite.

Malta eten en drinken – Maltese bieren bij je Maltese gerechten

Lust je liever een fris biertje, dan kan je genieten van een Maltese Blue Label, Hopleaf of Cisk:

malta-eten-drinken-maltees-eten-maltese-gerechten-maltese-bier-cisk

Cisk lager is het meest populaire bier van Malta en won zelfs al enkele awards. Het bier wordt gemaakt in de Farsons Brewery in Mriehel.

Ze bieden Engelstalige rondleidingen aan van maandag tot vrijdag, telkens in de ochtend. Eind juli – begin augustus is er ook het Farsons Great Beer Festival in Ta’ Qali met gratis toegang en muziekoptredens.

Heimwee naar het thuisfront? Belgische frieten en snacks

Een lekker vers knapperig frietje met aardappelpuree binnenin… Op zijn Brussels gemaakt, twee maal gebakken in klassiek ossenwit… Aan scherpe prijzen en met een fantastisch uitzicht? Op klassieke wijze geserveerd in een puntzak? Het is mogelijk in Malta, in Sliema!

Bezoek The Belgian Fry en geniet van een heerlijke puntzak frietjes met bijbehorende saus (andalouse, joppie saus, samurai, tartaar, klassieke mayonaise, ketchup, curry ketchup) en een klassieke snack zoals een frikandel (curryworst), frikandel speciaal, viandel, Bicky Burger, chicken corn (poulycroc), mexicano, chicken nuggets, enzovoort.

Snakt u naar een lekkere portie friet? Bezoek dan de website van The Belgian Fry en bezoek de Facebookpagina voor up to date informatie over de openingsuren.

Conclusie

Hopelijk ben je nu wat wijzer geworden over wat je in Malta eten kan! Het Maltees eten en drinken is meer dan lekker en vaak krijg je waar voor je geld. Een goede prijs-kwaliteitsverhouding voor voedsel en vooral dranken is dan ook wat de Maltese keuken kenmerkt.