Klimaat Malta? “Wat voor weer is het daar in Malta?

Deze vraag proberen wij zo goed mogelijk voor jou te beantwoorden op deze pagina over het klimaat.

We geven je een overzicht van het klimaat in Malta per maand zodat jij goed kan inschatten of de Maltese eilanden een geschikte bestemming zouden zijn voor jouw volgende vakantie.

Je kan terecht op onze andere pagina voor meer gedetailleerde informatie over de temperatuur in Malta zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Klimaat Malta overzicht

Het klimaat in Malta wordt sterk beïnvloed door de Middellandse Zee en heeft dus zeer sterke mediterraanse karakteristieken vergelijkbaar met het zuiden van Italië of het zuiden van Griekenland.

Het klimaat is dus typisch mediterraans met:

  • heel lange, hete, dorre en droge zomers,
  • heel korte, warme en sporadisch natte herfstperiode,
  • korte, milde, groene en nogal natte winters, en
  • heel korte, warmere en sporadisch winderige lentes.

Malta kent ook een van de meeste dagen zonneschijn in Europa met zo’n 300 dagen zon per jaar die samen goed zijn voor meer dan 3000 uren zon per jaar!

Klimaat Malta januari

Januari is de minste maand van het jaar in Malta, gekenmerkt door nogal wat regen en veel wind. Sneeuw kent men er niet, maar een hagelbui kan weleens voorvallen. Een paraplu en een regenjas neem je dus best mee als je in januari Malta bezoekt.

De koelere temperatuur is meestal niet het probleem, aangezien het zelden kouder wordt dan 10 °C. Het is echter de luchtvochtigheid en de wind die het kouder kunnen doen aanvoelen.

Terug naar overzicht

Klimaat Malta februari

klimaat malta februari grijze wolken koud wind grand harbour valletta fort st angelo birgu

De februarimaand is samen met januari de koudste maand met veel wind, wat regenbuien en met nogal wat grijze wolken.

De gebouwen zijn ook niet geïsoleerd volgens de Belgische of Nederlandse standaarden, waardoor het vaak binnen kouder kan aanvoelen dan buiten. Ben je een koude kikker, dan neem je tijdens deze wintermaanden best dunne, gelaagde kledij mee of zelfs thermische kledij, alsook een regenjas.

Terug naar overzicht

Klimaat Malta maart

Vanaf maart wordt het warmer en is er veel kans op zon.

Een licht truitje kan voldoende zijn overdag in het zonnetje, maar een pullover en een jas zullen ook van pas komen ’s avonds. Een echte dikke winterjas is echter overbodig.

Een paraplu is een optie, maar wat je zeker niet mag vergeten is je zonnebril aangezien de zon heel fel kan schijnen!

Terug naar overzicht

Klimaat Malta april

klimaat malta april lente landbouw laferla cross kruis girgenti siggiewi

Niet alleen wordt Pasen gevierd om de verrijzenis te herdenken, het is ook een manier om de lente in het land te verwelkomen.

De landbouw heeft ook een sterke verbintenis met dit seizoen. Nieuwe dieren worden geboren, het land wordt geploegd en de winteroogst wordt binnengehaald. Misschien wel de lekkerste oogst die de natuur in de lente teruggeeft, zijn de lokale aardbeien, heel zoet en heerlijk sappig!

Een T-shirt met een truitje rond je heupen kan overdag voldoende zijn, maar voor ’s avonds neem je toch best een trui of lichte jas mee. Een sterke zeebries is ook steeds mogelijk.

Terug naar overzicht

Klimaat Malta mei

klimaat malta mei actieve toeristen rots klimmen learning to fly cave 6c route ghar lapsi siggiewi filfla

De dagen kunnen in mei overdag reeds aangenaam warm zijn, terwijl het wel nog wat te fris kan zijn zonder jasje of truitje ’s avonds.

Deze maand is ideaal voor actieve toeristen die heel wat wensen te bezoeken. Het is overdag namelijk aangenaam en zonnig wandelweer. Zo kan je heel wat meer bezoeken dan in juli of augustus wanneer het ondraaglijk warm kan zijn.

Een energieke zeebries houdt je ook wakker en kan je misschien zelfs wat afkoelen bij een beklimming van een trappenreeks tijdens je dagbezoek aan Valletta bijvoorbeeld.

Terug naar overzicht

Klimaat Malta juni

klimaat malta juni nog weinig toeristen zonsondergang zwemmen zee gnejna bay mgarr

Tijdens mei en juni kan het weer veranderen van winter naar zomer in een periode van weken. De lente in Malta is typisch heel kort en de groene natuur van ’s winters wordt bruin en dor vanwege de zon die goed begint te schroeien.

Nog meer dan mei is juni een uitstekende maand voor toeristen. Het weer is prachtig, de temperaturen zijn aangenaam, het zeewater is warm genoeg om eens te plonzen en daarbovenop vermijd je de hordes andere toeristen tijdens het hoogseizoen in juli en augustus!

Neem dus zowel zomerkledij als zwemkledij mee!

Terug naar overzicht

Klimaat Malta juli

De maanden juli en augustus zijn de drukste van het hoogseizoen en tevens ook de warmste maanden. Dit maakt het ideaal voor zonnekloppers die willen luieren op het strand of aan het zwembad. Minder ideaal voor actieve toeristen die heel wat wensen te bezoeken en daarbij niet graag bezweet geraken.

De meeste mensen genieten natuurlijk wel van de zomerzon en het warme weer, maar let op!

  • Je moet genoeg water drinken om gehydrateerd te blijven,
  • je vermijdt de zon best tussen 11u en 16u, en
  • vergeet je niet te beschermen tegen de zon met zonnecrème, zo vermijd je dat je als kreeft terugkeert naar België of Nederland!

Terug naar overzicht

Klimaat Malta augustus

klimaat malta augustus ondraaglijk heet overdag aangenaam buiten eten savonds

Augustus is de heetste maand van het jaar in Malta wanneer je goed vloeken kan als je gekozen hebt voor een huurauto zonder airconditioning! Het is de maand waar je kan hunkeren naar een bad gevuld met ijsblokjes en je zal je afvragen hoe mensen ooit konden slapen ’s nachts zonder airconditiong of ventilators.

Traditioneel viert men op 15 augustus het feest van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart of Santa Marija in het Maltees. Dit is wellicht dé feestdag van het jaar in Malta! Echter, rond deze feestdag is het elk jaar – vreemd genoeg – niet onmogelijk om wat regenweer te verwachten. Maak je echter geen zorgen om natgeregend te worden, je zal namelijk bijna even snel weer opdrogen door het warme weer.

Terug naar overzicht

Klimaat Malta september

In tegenstelling tot hopen op een mooie nazomer in België of Nederland, is het in Malta nog steeds volop zomer in september.

De zon schroeit nog voldoende hard, dus bescherm je goed tegen de zon. Soms waait er nl. een koel briesje waardoor je niet beseft dat je verbrandt.

Je kledij zal grotendeels bestaan uit kledingstukken met korte mouwen, maar neem toch een truitje mee aangezien de temperaturen ’s avonds soms plots kunnen dalen.

Terug naar overzicht

Klimaat Malta oktober

klimaat malta oktober zwemmen zee st thomas bay marsascala

De maand oktober kan weleens kuren hebben met onvoorspelbaar weer. Het is de tijd van het jaar wanneer het zomerweer langzamerhand verandert in winterweer.

Het ene jaar gebeurt er niks speciaals en kan je genieten van een heerlijke nazomermaand, terwijl het volgende jaar een plotse tropische regenstorm kan woeden. Wees op de hoogte van het dagelijkse lokale weerbericht zodat je je huurauto niet in een vallei parkeert die dan plots overstroomt!

Korte mouwen en zwemkledij, maar evenzeer een truitje voor ’s avonds en misschien zelfs een regenjas.

Terug naar overzicht

Klimaat Malta november

Wens je te ontsnappen aan het koude en regenachtige herfstweer in België of Nederland? Dan zijn de Maltese eilanden ideaal als schuilplaats waar je kan genieten van het nog warme Middellandse Zeeklimaat.

Hoewel een T-shirt occasioneel voldoende kan zijn op een zonnige dag, toch breng je best ook een trui en een winddichte jas met je mee.

Terug naar overzicht

Klimaat Malta december

Je komt beter op bezoek in Malta in november of december dan in de koudere maanden januari of februari. De temperaturen zakken echter ook en een regenbui is mogelijk.

Kledij met lange mouwen en een winddichte jas zijn noodzakelijk, maar je zonnebril zal evenwel ook nog van pas komen!

Terug naar overzicht

Klimaat Gozo en de 4 seizoenen

Zomers in Gozo kunnen heel warm worden, met soms meer dan 40 °C in de zon! Als je van plan bent om heel actief te zijn en buiten te sporten, kom je dus best naar Gozo tijdens de koelere maanden.

Tijdens de herfst is de oppervlaktetemperatuur van het zeewater nog lekker warm wat watersporten zoals zwemmen, duiken en kajakken nog mogelijk maakt aangezien de nazomer veelal duurt tot eind november!

klimaat gozo winter december zonnestralen fungus rock dwejra bay nabij azure window

’s Winters, tussen december en februari kan het – net zoals op het eiland Malta – weleens goed regenen. Gozo is echter een klein eiland waar het ook goed kan waaien. Dat wil zeggen dat het slechte weer nooit heel lang boven het eiland blijft plakken.

In de lente is het eiland Gozo werkelijk op z’n best met het platteland dat lekker groen oogt en bedekt is met wilde bloemen die zorgen voor kleurrijke landschapsfoto’s. Het is ook de ideale tijd van het jaar voor activiteiten en sporten zoals wandelen, mountainbiken en trail running.

Terug naar overzicht