Hier krijg je een uitgebreide beschrijving van Valletta (hoofdstad Malta), een pareltje van een stad met een hele rijke geschiedenis.
De belangrijkste bezienswaardigheden, gerelateerd aan de Ridders van de Orde van Malta, zijn het Paleis van de Grootmeesters, de Auberges, en een aantal andere gebouwen van de Ridders van de Orde van Malta.
Valletta is ook de culturele hoofdstad van Europa in 2018! Vele andere Europese hoofdsteden mogen er terecht jaloers op zijn:
Meer informatie over de prachtige St John’s Co-Kathedraal vind je op een andere pagina die handelt over maar liefst 20 andere bezienswaardigheden die je kan bezoeken.
Ook al is Valletta één van Europa’s kleinste hoofdsteden, je kan er meer dan 25 kerken en een resem interessante musea voor cultuurliefhebbers bezoeken.
Ook de plaatselijke horecazaken ontgoochelen niet. Talloze restaurants en bars met terrasjes leggen er toeristen volop in de watten. Kortom, voor ieder wat wils!
Tot slot zijn er ook nog een pak andere bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn zoals de Grand Harbour, de Upper Barrakka Tuinen en het Valletta Waterfront!
Overzicht Hoofdstad Malta – Valletta
Beschrijving
Valletta, opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst, is één van de weinige steden ter wereld waar zoveel schoonheid, culturele rijkdom en geschiedenis zich concentreren op zo een kleine oppervlakte.
De hoofdstad van de Maltese eilanden heeft een zeer rijke en interessante geschiedenis. Dit kan je heel goed zien aan de volgende dronebeelden van Valletta:
Valletta laat dan ook een diepe indruk na bij iedereen die de stad bezoekt.
Valletta is gebouwd op een landtong van het eiland Malta en is voor het grootste deel omgeven door de Middellandse Zee.
Plattegrond van Valletta (hoofdstad Malta):
Wanneer je van elders op het eiland komt en Valletta binnenstapt, lijkt het wel alsof je een andere wereld betreedt.
Deze stad heeft iets sprookjesachtig en is niet te vergelijken met enige andere Europese stad. Daarom loont het echt meer dan de moeite om de hoofdstad van Malta te bezoeken.
Valletta werd geconstrueerd op een opgehoogde landtong en biedt ontzettend mooie uitzichten, onder andere op de Drie Steden (lokaal bekend als de Three Cities):
Valletta werd reeds beschreven als volgt in het Engels:
“A city built by gentlemen for gentlemen”,
“That splendid town quite like a dream”,
“A capital that equals in its noble architecture, even if it does not excel, any capital in Europe… That fair Valletta, with its streets of palaces, its picturesque forts and magnificent churches”.
Ondanks de drukte die er overdag heerst, behoudt Valletta steeds zijn tijdloze en gezellige sfeer.
Kleurrijke houten balkonnetjes – Hoofdstad Malta:
De stad wordt gekenmerkt door smalle straatjes die allen wel iéts te bieden hebben:
- Gezellige terrasjes,
- Mooie fonteinen,
- Grote winkels,
- Kleinere boetiekjes,
- Gebouwen met prachtige nissen en kleurrijke houten balkonnetjes zo typerend voor Valletta,
- Klassieke rode Engelse telefooncellen,
- Tal van musea, enzovoort.
In 2012 werd Valletta uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa in 2018. Elk jaar wordt in Europa een nieuwe culturele hoofdstad gekozen. Sinds 2012 bereidt Valletta zich dus reeds voor op deze unieke gebeurtenis.
Er wordt geïnvesteerd in bestaande culturele bezienswaardigheden en nieuwe attracties worden geopend om van 2018 een voor de bezoekers onvergetelijk jaar te maken. Je kan er als het ware de energie uit de grond voelen borrelen!
Als je Valletta binnenkomt langs Floriana (gelegen op het begin van de landtong), wandel je eerst door de recent vernieuwde stadspoort.
Stadspoort Valletta – Hoofdstad Malta:
Aan de linkerkant van Valletta bevindt zich de ‘Marsamxett Harbour’, waar je door middel van een korte ferrytocht tot bij Sliema kan geraken.
De aanlegsteiger van de ferry ligt op het niveau van de Middellandse Zee.
Aanlegsteiger Sliema Ferry – Hoofdstad Malta:
Dit betekent dat mensen die Valletta bezoeken met de ferry vanuit Sliema twee opties hebben om in het centrum van Valletta te geraken:
- Een stevige wandeling maken (inclusief enkele pittige hellingen), of
- Een taxi gebruiken (er staan permanent taxi’s te wachten op 40 meter van de aanlegsteiger).
Aan de rechterkant van Valletta bevinden zich de Three Cities en de Grand Harbour.
Valletta ligt op een landtong, een smal langwerpig stuk land dat uitgeeft in zee.
De straten van Valletta zijn aangelegd volgens een schaakbordpatroon. Hierdoor kan je op diverse kruispunten de zee zien als je naar links en naar rechts kijkt. Best wel een bijzondere ervaring…
Valletta, dat op een oppervlakte van ongeveer 80 hectare is gebouwd, biedt onderdak aan iets meer dan 6 000 inwoners. Een zevental straten lopen evenwijdig over de gehele lengte van het schiereiland.
Ze worden gekruist door smallere straten die van de Marsamxett Harbour naar de Grand Harbour lopen, aan de andere lange zijde van de landtong.
De vele smalle straatjes kunnen soms erg steil zijn. Valletta is dan ook gebouwd op wat vroeger ‘Mount Sciberras’ werd genoemd:
Transport richting Valletta? In vrijwel alle steden en dorpen in Malta kan je bussen nemen naar de hoofdstad.
De centrale bushalte van het eiland ligt namelijk vlak voor de stadspoort in Floriana.
Tip: Je bezoekt Valletta best te voet. De fiets is een optie, maar hou er rekening mee dat er vrijwel nergens fietspaden zijn en dat sommige straten erg steil zijn.
De geschiedenis van Valletta – Hoofdstad Malta
Valletta kent een zeer rijke en uitgebreide geschiedenis. Het is dan ook één van de weinige steden ter wereld waar er zoveel te zien is en te vertellen valt over de geschiedenis.
Dit alles terwijl de oppervlakte van deze hoofdstad zich beperkt tot amper 80 hectare.
Valletta heeft zijn naam te danken aan Jean Parisot de la Valette. In 1557 was hij Grootmeester geworden van de Orde van de Ridders van Malta, die in 1530 arriveerden in Malta.
Zijn belangrijkste taak was om Malta te beschermen tegen een verwachte tweede Ottomaanse invasie, nadat de Ottomanen reeds in 1551 Gozo hadden veroverd.
Die verwachte invasie van de Ottomanen kwam er en eindigde uiteindelijk in 1565, na een vier maanden durende strijd.
Deze bloederige strijd staat bekend als de ‘Grote Belegering van 1565’ (in het Engels ‘The Great Siege of 1565’).
Nadat de Ottomanen met veel moeite werden verslagen, besloot Grootmeester Jean Parisot de la Valette dat Birgu moest worden vervangen als hoofdstad. Er moest dus een nieuwe, sterkere stad worden opgebouwd.
In 1566 werd de eerste steen gelegd van een stad die ‘Valletta’ zou gedoopt worden, naar de naam van de toenmalige Grootmeester Jean Parisot de la Valette.
Het hoofddoel van de stad was om het christendom te beschermen. Hieruit volgde dat de toenmalige Paus Pius IV met plezier zijn vooraanstaande ingenieur Francesco Laparelli naar de stad stuurde om de werken te leiden!
La Valette stierf in 1568, een paar jaar voordat de nieuwe hoofdstad van Malta werd afgewerkt.
Intussen stonden de werken aan de nieuwe hoofdstad reeds onder de leiding van Grootmeester Pietro del Monte. Diezelfde Grootmeester besliste in 1571 om het hoofdkwartier van de Ridders van de Orde van Malta te verhuizen van Birgu naar Valletta.
Ingenieur Laparelli liet het project verder leiden door zijn Maltese assistent Girolamo Cassar.
Europa’s Eerste Nieuwe Stad
Het oorspronkelijke plan was om Mount Sciberras bovenaan af te vlakken en platter te maken. Omwille van een gebrek aan tijd en geld is dat er echter nooit van gekomen.
Dat is de reden waarom vele straten in Valletta steil zijn en voorzien zijn van eindeloze reeksen trapjes. Een wandeling in Valletta ziet er dus uit als volgt:
Met een lengte van amper 1 kilometer en een breedte van 600 meter werd Valletta Europa’s eerste ‘nieuwe stad’. Een stad die speciaal werd gebouwd volgens een schaakbordpatroon.
Valletta werd dus oorspronkelijk niet gebouwd als stad vol pracht en praal. Het enige doel van Grootmeester Jean Parisot de la Valette was om Valletta te ontwerpen als fort. Een oersterk fort vol verdedigingsmuren en tientallen kanonnen.
Steile trappen – Hoofdstad Malta:
Het fort Valletta moest dan de twee havens (de Grand Harbour en Marsamxett Harbour) aan weerszijden van de landtong bescherming bieden bij vijandige aanvallen.
In het strikte stratenplan werd plaats voorzien voor wat nu heel belangrijke bezienswaardigheden zijn in Valletta.
Een aantal voorbeelden zijn het paleis van de Grootmeesters, de Auberges, het Heilige ziekenhuis en de kerk van de Orde van Malta (de St. John’s Co-Cathedral).
De rijhuizen in Valletta, deel van dat strikte stratenplan, kregen allen een gelijkaardig design en worden getypeerd door prachtige kleurrijke balkonnetjes.
Het eerste splinternieuwe, strakke gebouw is het nieuwe parlement dat je ziet aan je rechterzijde wanneer je de stadspoort van Valletta doorwandelt.
Parlement – Hoofdstad Malta:
Het gebouw moest al in 2013 afgewerkt zijn maar de werken duurden uiteindelijk tot begin 2015.
Dit parlementsgebouw heeft voor heel wat controverse gezorgd onder traditionalisten. Het gaat in tegen de traditionele typische bouwstijl van Valletta en zou daarmee de stad verpesten. Hoe deze plek er vroeger uitzag zie je op de video hieronder:
Nochtans gaat het nieuwe bouwwerk wel mooi op in het geheel… Kom gewoon een kijkje nemen en oordeel zelf!
De volgende video geeft het nieuw parlement kort weer (rechterkant):
Ook de omgeving van het parlement is volledig gerenoveerd. Zo werden de trappen langs weerszijden van de stadspoort ook vernieuwd. Het resultaat mag er best wel wezen!
Blikvangers in de hoofdstad van Malta
Paleis van de Grootmeesters
Dit prachtige paleis was meer dan 200 jaar lang het hoofdkwartier van de Ridders van de Orde van Malta.
Het gebouw werd verbouwd in 1571, onmiddellijk nadat Grootmeester Jean Parisot de la Valette had beslist om een nieuwe, sterke hoofdstad te bouwen ter vervanging van de eerste hoofdstad Birgu.
Het paleis was toen nog geen paleis. Tussen 1569 en 1571 had het twee jaar gediend als woning voor Eustachio Del Monte, de neef van Grootmeester Pietro Del Monte.
Die laatste was sterk onder de indruk van de gunstige locatie van het gebouw op het hoogste punt van Mount Sciberras. Hij besliste om het gebouw te kopen en in te zetten als nieuw onderkomen voor de Ridderorde van Malta.
Het was de architect Girolamo Cassar die instond voor het verbouwen en het design van dit imposante gebouw. Mr. Cassar was ooit de assistent van ingenieur Laparelli.
Laparelli werd door Paus Pius IV naar Malta gestuurd om mee te helpen aan de opbouw van Valletta.
De Orde van Malta zou hier verblijven tot 1798, het jaar waarin zij Malta verlieten onder Napoleon. In het jaar 1814 werd het Paleis van de Grootmeesters uiteindelijk de officiële verblijfplaats van de Britse gouverneur.
Sinds 1974, het jaar waarin Malta een republiek werd binnen de Commonwealth, doet het paleis dienst als officiële ambtszetel van de president van Malta.
Het paleis heeft twee verdiepingen en twee binnenplaatsen. De grootste binnenplaats staat bekend als de tuin van Neptunus.
In deze binnentuin staat een prachtig bronzen standbeeld van de bekende zeegod Neptunus met zijn drietand.
Het standbeeld is omringd door planten, palmbomen en een oude fontein waar vroeger de paarden konden drinken.
De tweede binnenplaats van het Paleis van de Grootmeesters is iets kleiner en staat bekend als de Prins Alfred binnentuin met bijhorende kloktoren:
Dit binnentuintje is genoemd naar de zoon van koningin Victoria, die Malta bezocht in het jaar 1858.
Deze Prins Alfred binnentuin staat vol groen en er is ook een unieke fontein aanwezig in de vorm van een prachtige roofvogel:
De Prins Alfred binnentuin is ook bekend omwille van de klokkentoren van Grootmeester Manuel Pinto de Fonseca:
Deze klokkentoren is een creatie van de Grootmeester Manuel Pinto de Fonseca. De toren is uitgerust met maar liefst vier wijzerplaten:
De grootste centrale wijzerplaat geeft weer hoe laat het is, de linkerwijzerplaat duidt de maand aan (in het Italiaans) en de wijzerplaat rechts geeft de dag van de maand weer. De kleinere centrale wijzerplaat duidt de stand van de maan aan.
Helemaal vanboven op de toren bevinden zich vier bronzen mannetjes, Moorse slaven, die de bellen aan het luiden zijn:
Nadat de Ridders van de Orde van Malta de aanval van het Ottomaanse Rijk met succes hadden afgeslaan (de Grote Belegering van 1565), was het destijds enorm populair om moslimslaven in kunstwerken te integreren.
Zo werd de triomf van de Orde van Malta tegen het Ottomaanse Rijk extra in de verf gezet.
Daarnaast zijn er in het Paleis van de Grootmeesters tal van andere bezienswaardigheden te zien zoals een prachtige marmeren trap en twee musea:
De prachtige zalen op de eerste verdieping van het paleis en het reusachtige wapenarsenaal in de wapenkamer:
Museum – De zalen van het paleis
Op de eerste verdieping (officieel de Piano Nobile) van het Paleis van de Grootmeesters vallen er prachtige zalen te bewonderen.
Je kan ze bekijken wanneer ze niet gebruikt worden voor officiële functies van de president en bijeenkomsten van het parlement.
Als bezoeker wandel je door een indrukwekkende paleisgang die versierd is met plafondschilderingen.
Deze gang vol met wapenschilden en ridders in harnas leidt naar het kluwen van zalen.
Zo zijn er verschillende zalen versierd met reusachtige fresco’s die de geschiedenis van de Orde van Malta grafisch weergeven.
De eetzaal van het paleis is versierd met portretten van alle presidenten die Malta tot nu toe gekend heeft en van Queen Elizabeth II als de koningin van Malta.
De Grote Raadszaal is versierd met twaalf fresco’s die de Grote Belegering van 1565 weergeven. Matteo Perez d’Aleccio is de kunstenaar die ze maakte op basis van ooggetuigenverslagen.
De Ambassadeurszaal is versierd met portretten van Europese vorsten en de vooraanstaande leden van de Orde van Malta. Omwille van de in het rood beklede wanden wordt dit ook wel de ‘rode zaal’ genoemd.
De liefhebbers van wandtapijten komen ongetwijfeld aan hun trekken in de Gobelinzaal of Tapestry Chamber. Deze prachtige zaal is versierd met maar liefst 10 grote wandtapijten.
Deze wandtapijten werden geproduceerd in de Koninklijke Gobelins fabriek van Lodewijk XIV in Parijs. Oorspronkelijk werden er maar acht geleverd en twee hiervan (de Olifant en de Jager) werden later in twee gesplitst.
Er werden ook 5 kleinere Gobelins wandtapijten geleverd en deze hangen over de ramen van de zaal.
Deze fantastische wandtapijten werden aangekocht door Ramon Perellos y Rocaful, destijds de Grootmeester van de Orde van Malta.
Ze geven exotische planten en dieren weer uit de ‘Nieuwe Wereld’ en waren daardoor destijds uniek en befaamd.
De wandtapijten zijn gebaseerd op een serie tekeningen gemaakt door twee Nederlandse kunstenaars, Albert Eckhout en Frans Post. Deze heren maakten deze tekeningen toen ze op expeditie waren in Brazilië tussen 1636 en 1644.
De twee Nederlanders waren mee op missie met de gouverneur van Nederlands-Brazilië (Nederlandse kolonie in Zuid-Amerika), Johan Maurits van Nassau. Deze werkte in dienst van de West-Indische Compagnie.
Veel van de planten, vissen, vogels en andere dieren die in de wandtapijten verweven zitten, kunnen teruggekoppeld worden naar de studies, waarnemingen en tekeningen van Eckhout en Post in Zuid-Amerika.
Achteraf hebben de Franse artiesten in de Gobelins fabriek waarschijnlijk andere dieren zoals de zebra en de Indische neushoorn toegevoegd. Dit deden ze om de wandtapijten nog exotischer en krachtiger te maken.
Museum – De wapenkamer van het paleis
De wapenkamer van het paleis is opgedeeld in verschillende vertrekken. Er is een indrukwekkende collectie wapens, schilden, rijtuigen zoals koetsen en harnassen in onder gebracht.
De harnassen van de Ridders bijvoorbeeld werden chronologisch uitgestald waardoor de evolutie en perfectionering ervan heel duidelijk waarneembaar is!
Vele harnassen zijn ook magnifiek versierd waardoor een bezoekje aan dit museum in de hoofdstad van Malta echt wel de moeite waard is.
De reusachtige collectie harnassen die er aanwezig is, kan je in de volgende video zien:
Bekijk ook eens volgende video die de waanzinnig mooie collectie helmen weergeeft:
Blikvangers in dit museum zijn een collectie wapens gebruikt door de Ottomanen tijdens de Grote Belegering van 1565. Al deze wapens werden bemachtigd tijdens deze bloederige strijd.
Je ziet heel duidelijk dat deze wapens van een andere cultuur afkomstig zijn, wat het allemaal des te mooier maakt:
Andere historische kleppers in dit museum zijn de persoonlijke harnassen van Grootmeester La Valette en van Grootmeester Alof de Wignacourt.
Tip: ga zeker op zoek naar de speciale vuursteenraketwerper, daterend van rond 1800. Dit is echt wel een speciaal wapen in deze wapenkamer.
Andere ietwat speciale wapens die je er kan bewonderen zijn kruisbogen en speren in allerlei vormen:
In de wapenkamer kan je als kers op de taart ook honderden zwaarden bekijken. Je mag ze helaas niet vastnemen om een partijtje te schermen…
Vele van deze zwaarden werden gebruikt door de Ridders van de Orde van Malta zelf:
De Auberges – Hoofdstad Malta
Elke auberge was de herberg en verblijfplaats van een bepaalde ‘langue’ of nationaliteit van Ridders.
Van de oorspronkelijke acht auberges, waarvan de meesten werden ontworpen door Girolamo Cassar, zijn er op heden nog vijf over.
Een overzicht van deze auberges in de hoofdstad van Malta volgt hieronder.
Auberge de Castille et Portugal (et de Léon) – Hoofdstad Malta
De Auberge de Castille et Portugal (et de Léon), ook wel de Auberge de Castille et Leon of kortweg ‘Auberge de Castille’ genoemd, is op heden onder andere het bureau van de Eerste Minister van Malta.
De Auberge de Castille is gelegen nabij de Upper Barrakka Gardens en valt op in het straatbeeld door zijn prachtige imposante barok gevel met groene deur en dito luikjes.
De reeks trappen en de kanonnen aan de voorkant maken het plaatje volledig af.
Prachtige voorgevel Auberge de Castille – Hoofdstad Malta:
Oorspronkelijk werd deze herberg in 1574 ontworpen door Girolamo Cassar. Later werd deze herberg opnieuw ontworpen door architect Andrea Belli, op aanvraag van Grootmeester Manuel Pinto de Fonseca.
De buste van Manuel Pinto de Fonseca bevindt zich boven de hoofdingang van de Auberge de Castille:
Deze auberge was het paleis van de Spaanse en Portugese Ridders van de Orde van Malta. Het gebouw ligt ook op het hoogste punt van Valletta, de prachtige hoofdstad van Malta.
Helemaal vanboven op de voorgevel van het gebouw werden twee wapenschilden en de vlag van Malta aangebracht:
Het wapenschild aan de linkerkant is het wapenschild van Castille en Léon. Het wapenschild aan de rechterkant is het wapenschild van Portugal.
De Auberge de Castille en het aanpalende plein maakten deel uit van een grootschalig restauratieproject. De evolutie en het uiteindelijke resultaat van de vernieuwingswerken zie je op de video hieronder:
Auberge d’Italie – Hoofdstad Malta
Aan het begin van Merchants Street bevindt zich de Auberge d’Italie:
Deze herberg, een imposant en klassevol gebouw, was ooit de uitvalsbasis van de Italiaanse Ridders van de Orde van Malta.
Voorgevel Auberge d’Italie – Hoofdstad Malta:
Deze herberg werd gebouwd in 1574 maar werd in 1683 gerenoveerd door Grootmeester Gregorio Carafa. Het gebouw kreeg hierdoor een gevel in Barokstijl.
Het is een waar paleis met drie verdiepingen! De versieringen van de voorgevel zijn de absolute blikvanger!
Een bronzen buste van Gregorio Carafa bevindt zich boven de ingang van de Auberge d’Italie. Er werd ook een wapenschild ingewerkt in de beeldhouwwerken aan de façade van het gebouw.
De bovenstaande video geeft je alle informatie mee die je moet weten over deze herberg van Italiaanse Ridders.
Auberge de Provence – Hoofdstad Malta
In de Republic Street in Valletta bevindt zich het Nationaal Archeologisch Museum van Malta, wat ooit de Auberge de Provence was:
Het gebouw werd eveneens ontworpen door Girolamo Cassar in het jaar 1571.
Ingang vroegere Auberge de Provence – Hoofdstad Malta:
Zoals de naam verklapt was deze Auberge de Provence de herberg van de Franse Ridders van de Orde van Malta.
In deze herberg is vooral het Grote Salon met zijn rijkelijk beschilderde muren en imposante plafond de moeite waard.
Ooit werd de Auberge de Provence verhuurd aan de Malta Union Club, een club van vooraanstaande Maltezen die op heden nog steeds actief is.
Auberge d’Aragon – Hoofdstad Malta
De Auberge d’Aragon is de oudste van de zeven auberges die werden ontworpen door Girolamo Cassar. Deze herberg dateert van 1571.
Voorgevel alleroudste auberge | Hoofdstad Malta:
Hoewel deze auberge vrij sober is aan de buitenkant zijn er binnenin enkele prachtige kamers in Renaissancestijl te vinden.
Volgende korte video geeft de voorkant en het kunstwerk aan de voorkant van deze herberg weer:
Leuk weetje: de originele tafel waar de onafhankelijkheid van Malta werd op uitgewerkt, bevindt zich nog steeds in dit gebouw!
Voorheen was deze auberge de officiële residentie van de Eerste Minister van Malta.
Auberge de Bavière – Hoofdstad Malta
Deze auberge de Bavière werd gebouwd in 1696 door Fra Gaspare Carniero.
Deze herberg was de uitvalsbasis van de Anglo-Beierse Ridders van de Orde van Malta in Valletta.
Wanneer Grootmeester Emanuel de Rohan de Anglo-Beierse langue samenstelde, werd beslist om het Carnieri Paleis om te bouwen tot herberg in 1784.
Met andere woorden, dit gebouw was eerst een echt Paleis alvorens het een herberg werd.
Het gebouw heeft geleden onder de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog maar is grotendeels bewaard gebleven in zijn originele staat.
De Auberge de Bavière werd in het verleden ook gebruikt als school en op heden zijn er overheidsdiensten in het gebouw gevestigd.
Andere belangrijke gebouwen van de Orde – Hoofdstad Malta
Naast de Auberges (herbergen) zijn er nog talrijke andere gebouwen die ten tijde van de Orde van de Ridders van Malta zijn neergepoot in Valletta.
Het Heilig ziekenhuis (de Sacra Infermeria) – Hoofdstad Malta
Het Heilige ziekenhuis, ook bekend als de Sacra Infermeria of Holy Infirmary, bevindt zich bijna aan het einde van de Merchants Street in Valletta.
Dit imposante gebouw deed ooit dienst als ziekenhuis ten tijde van de Ridders.
Brede voorgevel Heilig Ziekenhuis | Hoofdstad Malta:
Het ziekenhuis werd door de Orde van de Ridders van Malta gebouwd in 1574. De bouw startte kort nadat de Orde verhuisd was van de oude hoofdstad Birgu naar de nieuwe hoofdstad Valletta.
Met andere woorden, de Ridders waren niet alleen goed met hun zwaarden maar droegen ook vrede en ziekenzorg hoog in het vaandel.
Dit ziekenhuis was destijds het meest revolutionaire in Europa vanwege de uitstekende verpleging en verzorging.
Ook de hygiëne was er top aangezien voedsel geserveerd werd op zilveren borden om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan. Er werd ook honing gebruikt om wonden te verzorgen, wat baanbrekend werk was toen.
De ziekenzaal kon tot 300 patiënten herbergen en is 165 meter lang, 11 meter breed en bijna 10 meter hoog. In kleinere zalen stonden bedden voor nog eens 500 zieken.
Vanaf 1800 tot 1920 deed het gebouw dienst als militair hospitaal onder de Britse bezetting. Slachtoffers van de Strijd om Gallipoli (WOI), destijds een schiereiland van het Ottomaanse Rijk, werden hier in 1915 heengebracht en verzorgd.
Een deel van het ziekenhuis werd tot puin herleid door een reeks bombardementen tijdens WOII. Geplande restauratiewerken bleven uit wegens een gebrek aan geld, maar werden uiteindelijk na lange tijd hervat in 1974.
In 1979 werd het gebouw heropend en kwam er in het voormalige ziekenhuis een congrescentrum (het Mediterranean Conference Centre).
Manoel Theater (Teatru Manoel) – Hoofdstad Malta
Het Manoel Theater is het nationaal theater van Malta!
Het Manoel Theater is een theater dat in 1731 werd gebouwd in opdracht van Grootmeester Antonio Manoel de Vilhena.
Het theater is dus stokoud en een van de oudste nog werkende theaters in heel Europa!
Grootmeester Antonio Manoel de Vilhena betaalde de bouw van dit theater volledig uit eigen zak. Hij zag in dit theater namelijk de oplossing om de jongere Ridders van de Orde van de straat te houden en om tegelijkertijd de lokale bevolking te vermaken.
Het Manoel Theater heeft een prachtige ovale binnenruimte met een totale capaciteit van 720 toeschouwers.
De toeschouwers kunnen plaatsnemen in de zaal op het gelijkvloers of op één van de vier ringen. Echt gezellig!
Tot op de dag van vandaag levert het Manoel Theater een niet te onderschatten bijdrage aan de culturele sector van Malta. In het Manoel Theater kan je terecht voor kwalitatief hoogstaande artistieke producties.
Drama, muziek en dans komen er aan bod en zowel lokale als internationale kunstenaars krijgen er hun kans!
Je kan ook opteren voor een rondleiding in het theater, inclusief bezoek aan het museum.
Weetje: Het Manoel Theater is het oudst bewaard gebleven, nog steeds in werking zijnde, theater in Europa! Het interieur van dit theater is versierd in late barokstijl!
Palazzo Parisio – Hoofdstad Malta
Een ander gebouw dat dateert uit de tijd van de Orde van de Ridders van Malta is het Parisio Paleis (Palazzo Parisio).
Voorgevel Parisio Paleis | Hoofdstad Malta:
Het gebouw bevindt zich in de Merchants Street, één van de hoofdstraten van Valletta, tegenover de Auberge d’Italie. Het Parisio Paleis is heden ten dage eigendom van de overheid van Malta en wordt gebruikt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Meer naar het centrum van Malta toe is er een paleis dat dezelfde naam draagt: Palazzo Parisio in Naxxar, Centraal-Malta.
Het Paleis in Valletta behoorde ooit toe aan dezelfde familie die ook Palazzo Parisio in Naxxar al eeuwen bezit.
Leuk weetje: De 18de eeuwse Palazzo Parisio in Merchants Street in Valletta was ooit het hoofdkwartier van Napoleon Bonaparte. Hij verbleef slechts enkele dagen op het eiland Malta en logeerde hier tijdens de Franse bezetting in 1798.
Nog 20 andere bezienswaardigheden in Valletta!
Neem zeker een kijkje op de volgende pagina, waar je meer kan lezen over nog 20 andere Valletta bezienswaardigheden!