Een bezoek aan de Maltese eilanden is niet compleet zonder Gozo eiland, Ghawdex in het Maltees, te verkennen.

uitzicht vanuit xaghra weg bergaf naar ramla bay gozo eiland

Met de ferry op Gozo eiland aanmeren vanuit Noord-Malta (Cirkewwa) is vergelijkbaar met een andere wereld betreden.

Het eiland Gozo is groener, rustiger, mooier en ongerepter dan het hoofdeiland Malta. De tijd heeft er precies stilgestaan. Van grootschalige industriële projecten of grote kantoorgebouwen is hier geen sprake.

Qua oppervlakte is Gozo eiland ook een heel stuk kleiner dan Malta. En dit biedt zo zijn voordelen! Klein maar fijn!

Met andere woorden, heb je interesse in een bezoek aan een verborgen juweeltje in de Middellandse Zee? Kies dan resoluut voor Gozo eiland!

grot heuvel baai van xwejni gozo eiland

Op Gozo heb je cultuur, uitzichten, natuur, waterpret, stranden, dorpjes, de hoofdstad Victoria, restaurants, bars, duikcentra, zoutpannen, artisanale winkeltjes, enzovoort.

De meeste toeristen brengen een dagbezoek aan Gozo of laten dit pareltje zelfs gewoon helemaal links liggen.

kliffen van sannat nabij mgarr ix xini baai 2 gozo eiland

Geloof ons vrij: jouw bezoek aan de Maltese eilanden is niet geslaagd zonder hier minstens één dag geweest te zijn. Enkele dagen op Gozo verblijven is zelfs nog beter. Het is de enige manier om in alle rust te genieten en het eiland te ontdekken!

Spring gewoon op de ferry om de vijf kilometer tussen Malta en Gozo eiland te overbruggen en klaar is kees.

Op deze pagina kan je ontzettend veel kwalitatieve informatie en originele foto’s over Gozo terugvinden. Deze kan je dan gebruiken om jouw bezoek aan Gozo eiland te plannen!

Het team van NewMalta wenst jou alvast veel leesplezier en een goede reis toe!

uitzicht naar noorden van nabij toegangspoort citadel victoria rabat gozo eiland

En vergeet het niet: Zonder Gozo te bezoeken kan je geen volwaardig oordeel vellen over de Maltese eilandengroep!

Overzicht

Deze pagina beschrijft Gozo eiland in het algemeen, de hoofdstad Victoria en het noorden van Gozo.

Het oosten, zuiden en westen van Gozo worden besproken op deze pagina.

Beschrijving | Gozo eiland

landschap met palmboom gozo eiland malta

Terwijl hoofdeiland Malta en zustereiland Gozo op amper 20 minuten van elkaar liggen met de ferry, geven ze toch een hele andere indruk.

Zo bedraagt de oppervlakte van Gozo eiland +/- 27 procent van de oppervlakte van Malta.

Gozo eiland is ongeveer 67 vierkante kilometer groot, terwijl de oppervlakte van Malta 246 vierkante kilometer bedraagt.

kaart gozo eiland maltese eilandengroep

Op Gozo leven ongeveer 31 000 inwoners die niet ‘Maltezen’ maar ‘Gozitanen’ genoemd worden. Dat is nog geen tiende van het totale aantal inwoners van de Maltese eilanden.

Gozo is rustiger en groener dan Malta. De inwoners leven er meer van landbouw en visvangst en Gozo is ook gezegend met meer zandstranden.

gozo eiland groene parel van de maltese archipel newmalta

Het eiland Gozo is over het algemeen ook beter onderhouden dan het eiland Malta.

De asfaltwegen liggen er beter bij, afval wordt sneller verwijderd en men is er actiever bezig met het in eer houden van de natuur.

De vruchtbare kleigrond, die je enkel op Gozo vindt en niet in Malta, zorgt ervoor dat Gozo eiland gunstiger is om aan landbouw te doen.

Veel van de verse groenten die je op het hoofdeiland Malta vindt zijn dan ook afkomstig van Gozo.

Ook kruiden zoals tijm en venkel groeien rijkelijk in het wild op Gozo eiland:

kliffen venkel gozo eiland maltese eilanden

Gozo is vooral bekend omwille van de tomatenteelt en heeft fabrieken waar tal van producten op basis van tomaten worden gemaakt. Denk hierbij aan tomatenpuree en tomatenpulp bijvoorbeeld.

Dankzij de vruchtbare grond blijft Gozo eiland ook een stuk groener dan Malta (aan de overkant op de foto), zelfs in de hete zomer:

weg bergaf naar mgarr haven ferry gozo eiland

Terwijl in Malta alles bruin wordt aan het einde van de lente, kom je op het eiland Gozo nog mooie stukken groen tegen in diezelfde periode.

Eigenlijk is de lente de beste periode om Gozo te bezoeken. Het hele eiland staat dan in bloei en staat vol met prachtige wilde bloemen in alle geuren en kleuren!

kleurrijke bloemen landschap gozo eiland malta

Toeristen die de Maltese eilanden bezoeken gaan doorgaans slechts een dagje naar Gozo eiland. Onderstaande video geeft je een illustratie van zo’n dagtrip naar Gozo met een gehuurde wagen:

Dagtoeristen bezoeken er de hoofdstad Victoria en gaan in de namiddag naar het strand. Of ze laten zich verleiden tot een jeepsafari die hen de leukste plekjes van het eiland laat zien.

Anderen laten zich dan weer verleiden door een van de twee hop-on hop-off busmaatschappijen om het eiland te verkennen.

bushalte dwejra blauwe raam azure window gozo eiland

Wij deden verschillende keren de test met beide maatschappijen en onze conclusie is duidelijk! Vermijd de groene bussen en ga resoluut voor de rode busmaatschappij.

Verblijf je minstens een week in Malta, dan kan je gerust enkele dagen in Gozo vertoeven. Na de cultuur van onder andere Valletta en Mdina op het hoofdeiland Malta te hebben opgesnoven, kan je enkele dagen heerlijk gaan uitrusten op Gozo.

groen landschap gozo eiland malta

De Maltezen zelf gaan ook vaak naar Gozo in het weekend of tijdens vakanties voor één of meerdere dagen.

Ze bezoeken Gozo om te ontspannen en om het drukkere leven in Malta even te ontvluchten.

Heel wat Maltezen hebben trouwens ook een buitenverblijf in Gozo! Snorkelen, zwemmen, duiken, zeilen, het kan allemaal in de Gozitaanse wateren:

catamaran aan kliffen van sannat gozo eiland

Hoewel Gozo tot de Maltese eilanden behoort is het niet volledig afhankelijk van het grotere zustereiland Malta.

Het heeft een eigen ministerie sinds eind de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het is bijvoorbeeld ook zo dat je jouw busticket van Malta niet kan gebruiken in Gozo en omgekeerd.

De laatste jaren wordt er meer en meer geïnvesteerd in Gozo als luxueuze reisbestemming in de Middellandse Zee. Zo zijn er enkele tophotels bijgekomen zoals het Ta’ Cenc Hotel & Spa en het Kempinski San Lawrenz Hotel.

zonsondergang gozo eiland malta

Toch wil men Gozo ook niet gaan ‘overpromoten’ en volbouwen met hotels. Men heeft schrik dat het dan zijn charme en rust zou gaan verliezen, wat het nu net zo’n topbestemming maakt.

Ecotoerisme is dus de norm op Gozo! En dat is eerder uitzonderlijk in vergelijking met andere bestemmingen in de Middellandse Zee…

Je zal er dan ook geen middelmatige hotels vinden, maar eerder luxueuze B&B’s en vakantiehuizen met een privé zwembad, omgeven door een oase van rust.

Een typische activiteit op het eiland Gozo, meestal uitgeoefend door oudere vrouwen, is het kantklossen.

De Gozitaanse vrouwen worden terecht bij de beste kantklossers ter wereld gerekend!

kantklosser gozo eiland malta

Het kantklossen (lace making in het Engels) werd geïntroduceerd in Gozo in het jaar 1846. Gaandeweg werd dit kantklossen uitgebouwd tot een volwaardige industrie.

Vandaag zijn de souvenirwinkels met zelfgemaakte kant dan ook niet meer weg te denken uit Gozo.

De werkjes zoals kanten tafelkleedjes, bladwijzers en onderleggers worden steeds duurder naarmate er minder artisanale kantklossers zijn.

Terug naar overzicht

Activiteiten op Gozo eiland

Op Gozo kan je ontzettend veel activiteiten in de natuur beleven. De volgende video geeft een duidelijk beeld van enkele activiteiten die je op Gozo kan beleven.

Tot de mogelijke activiteiten op Gozo behoren fietsen, wandelen, snorkelen, duiken, bootje varen, zwemmen, muurklimmen, enzovoort.

Victoria | Gozo eiland

klok citadel gozo eiland malta

De hoofdstad van Gozo is het kleine Victoria, dat ooit Rabat heette.

De Maltezen en Gozitanen gebruiken nog steeds de naam Rabat. In 1897 werd Rabat namelijk tot Victoria gedoopt ter ere van Koningin Victoria. De Gozitanen waren daar echter minder tevreden mee…

Op het eiland Malta is er eveneens een stad die Rabat heet, vlakbij Mdina. Over Mdina gesproken… Victoria heeft eigenlijk wel wat weg van deze prachtige historische stad.

Zowel Victoria als Mdina zijn op een heuveltop gebouwd. Dit maakt dat je in beide steden van prachtige uitzichten kan genieten.

In het drukkere centrum beneden de heuvel van Victoria vind je bredere straten met tal van winkels en traditionele eetgelegenheden:

restaurant plein pjazza independenza victoria rabat gozo eiland

Het staat in schril contrast met wat zich binnen de muren van de rustige Citadel afspeelt.

Heel opmerkelijk is dat alle wegen op Gozo eiland naar Victoria leiden. De straten die naar de bekendere plaatsen aan de kust leiden, vertrekken allemaal vanuit Victoria.

Wil je met de wagen van de ene kustplaats naar de andere, dan moet je dus dikwijls eerst helemaal terug naar Victoria. Gelukkig doe je er telkens slechts 10 minuutjes tot een kwartier over om terug in Victoria te geraken.

Logeren in Victoria is geen aanrader. Er is slechts één driesterrenhotel aanwezig: het Downtown Hotel. Overnachten op Gozo eiland doe je dus beter in een van de gerenoveerde ‘farmhouses’ bijvoorbeeld.

Terug naar overzicht

De Citadel op Gozo eiland

de citadel in victoria gozo eiland malta

Het stadsgedeelte dat zich tussen de omwallingen van Victoria bevindt, wordt de ‘Citadel’ genoemd. De volgende video geeft schitterende dronebeelden uit de lucht weer. Zo krijg je een perfect helikopterbeeld van de Citadel:

Om de citadel te betreden dien je door een impressionante stadspoort te wandelen:

toegangspoort citadel victoria rabat gozo eiland

De Citadel moest de inwoners van Rabat beschermen tegen mogelijke invallen van volkeren zoals de Ottomanen tijdens de Middeleeuwen.

Het bastion en de omwallingen werden gebouwd omstreeks het jaar 1600.

citadel victoria rabat bastion over toegangspoort gozo eiland

Ooit was er zelfs een wet die voorschreef dat de bevolking verplicht binnen de muren van de Citadel moest blijven ’s nachts. In 1637 werd deze wet nietig verklaard.

De omwallingen waren voorzien van allerlei kanonnen en afweergeschut tegen indringers:

citadel victoria rabat kanon op bastion gozo eiland

Na de afschaffing van deze wet begon de bevolking zich meer over Gozo eiland te verspreiden en te vestigen. Hierdoor verloor de Citadel aan belang.

citadel victoria rabat kanon op bastion aan toegangspoort gozo eiland

Het loont de moeite om een wandeling te maken rondom de Citadel, op de omwallingen. Je wordt er beloond met fantastische uitzichten!

citadel victoria rabat bastion nabij toegangspoort gozo eiland

Je kan er genieten van prachtige uitzichten op Gozo eiland en je hebt er ook een bistro waar je iets kan eten of drinken.

Terug naar overzicht

De kathedraal van Victoria

kathedraal citadel victoria gozo eiland malta

Je kan onmogelijk naast de grote kathedraal kijken wanneer je de Citadel binnenwandelt. Deze vormt eigenlijk het centrum van de citadel!

voorzijde kathedraal van victoria citadel gozo eiland

Aan de voorkant van deze kathedraal van Victoria staan twee standbeelden van pausen:

standbeelden pausen voor kathedraal van victoria citadel gozo eiland

Het standbeeld aan de rechterkant van de kathedraal is er een van Paus Johannes Paulus De Tweede:

standbeeld paus johannes paulus tweede voor kathedraal van victoria gozo eiland

Het standbeeld aan de linkerkant van de kathedraal is een standbeeld van Paus Pius De Negende:

citadel victoria rabat standbeeld paus gozo eiland

Hoewel de buitenkant minder overweldigend is als die van andere bekende kathedralen op het hoofdeiland Malta, zit het interieur wel op niveau!

kathedraal van victoria kroonluchter citadel gozo eiland

De binnenkant van de kerk werd dan ook ontworpen door niemand minder dan Lorenzo Gafa, een bekende Maltese architect.

De kapel binnenin de kathedraal van Victoria ziet er ook prachtig uit. Witte beelden, gouden omlijstingen, rode en paarse tinten, schitterende schilderijen, alles is aanwezig:

kathedraal van victoria citadel kapel gozo eiland

Men is beginnen bouwen aan deze kathedraal in het jaar 1697 en de werken hebben maar liefst veertien jaar geduurd.

kathedraal van victoria citadel plafondschildering koepel gozo eiland

Bovenstaande plafondschildering in de koepel is tot in detail uitgewerkt:

kathedraal victoria citadel plafondschildering koepel detail gozo eiland

Het dak van de kathedraal is volledig voorzien van prachtige plafondschilderingen:

kathedraal van victoria citadel plafondschildering middenschip gozo eiland

Ook het stuk boven het orgel is voorzien van een mooie bolvormige plafondschildering:

kathedraal van victoria in citadel plafondschildering middenschip orgel gozo eiland

Het spreekgestoelte in de kathedraal van Victoria, ook wel de katheder genaamd, is prachtig versierd met witte marmer en bladgoud:

kathedraal van victoria spreekgestoelte katheder citadel gozo eiland

Binnenin de kathedraal vind je ook een opmerkelijke plafondschildering van de Italiaan Antonio Manuele.

De plafondschildering, een zogenaamde ‘trompe-l’oeil’, wekt de illusie dat de kerk een gigantische koepel heeft. In werkelijkheid is hier niets van aan: de kathedraal heeft namelijk een plat dak!

Terug naar overzicht

Het Archeologisch Museum van Gozo

Binnenin de Citadel vind je enkele musea zoals het Archeologisch Museum. Dit museum is ondergebracht in het Palazzo Bondi.

Dit is een huis uit de zeventiende eeuw dat toebehoorde aan de welgestelde Bondi familie uit Gozo.

Het museum herbergt allerlei soorten artefacten uit verschillende periodes. Voorbeelden zijn onderdelen van onder meer tempels, decoratiestukken en beeldhouwwerken uit de Fenicische, Punische en Romeinse Tijd.

Het museum werd in drie afdelingen opgedeeld. Hierdoor maakt men een duidelijk onderscheid tussen de museumstukken uit de verschillende tijdsperioden.

Een eerste deel vertegenwoordigt de Prehistorie, een tweede deel de Klassieke Tijd en een derde deel de Middeleeuwen en de Vroegmoderne Tijd.

Wil je meerdere bezienswaardigheden bezoeken binnen de Citadel? Vraag dan een combiticket dat goedkoper uitkomt. Vraag ernaar bij de kassa van een van de bezienswaardigheden.

Archeologisch Museum Gozo

Triq Bieb l-Imdina,
The Citadel,
Victoria, Gozo eiland

Tel: +356 21 556 144

Terug naar overzicht

Het Museum van de Kathedraal

Aan de linkerkant van de kathedraal binnen de Citadel bevindt zich het Museum van de Kathedraal. Dit museum bestaat uit drie delen: de fotogalerij, de zilveren kamer en de hoofdhal.

Zoals de naam van het museum en de locatie ervan al doen vermoeden, zijn de stukken die hier zijn ondergebracht allen gerelateerd aan de kathedraal.

De oudste werken bevinden zich in de fotogalerij. Daar vind je onder andere zuilen van een Romeinse tempel die zich ooit op de plaats van de kathedraal bevond.

Verder vind je er schilderijen, meer bepaald portretten, van priesters of andere respectabele figuren die ooit iets met de kathedraal te maken hadden.

De zilveren kamer (Silver Vault) bevat, zoals de naam al doet vermoeden, al het zilverwerk dat ooit in de kathedraal heeft gestaan.

Het bekendste en meest imposante stuk dat er te bezichtigen is, is een afbeelding van de Maagd Maria. Deze afbeelding werd eerst op leder geschilderd en vervolgens ingekapseld in een zilveren zogenaamd reliekschrijn.

Wanneer je de trappen op gaat kom je uit bij de derde hal, de hoofdhal. Blikvanger daar is de landauer (een soort koets) die in de negentiende eeuw nog gebruikt werd door de Bisschop van Gozo.

Terug naar overzicht

Het Folklore Museum

Het Folklore Museum, dat zich eveneens in de Citadel bevindt, bestaat uit drie huizen die zich vlakbij elkaar bevinden.

Deze huizen geven weer hoe het leven er op Gozo eiland aan toe ging in de vroege zestiende eeuw. Je kan er allerlei werktuigen en gereedschap zien van de agrarische samenleving van toen.

Het Folklore Museum Gozo

Melite Bernardo De Opuo Street

Citadel,

Victoria, Gozo eiland

Tel: +356 21 562 034

Terug naar overzicht

Het Natuurmuseum

Het Natuurmuseum te Gozo bevindt zich vlak achter het Justitiepaleis, eveneens binnen de Citadel van Victoria. Ooit werd het gebouw onder meer gebruikt als:

  • Opslagplaats voor de Ridders van de Orde van Malta, en
  • Schuilplaats en schuilkelder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In dit Natuurmuseum wordt logischerwijs gefocust op de natuur in Gozo.

Denk hierbij aan fauna en flora op het eiland, de geologie en het onderwaterleven rond Gozo eiland.

Je vindt er onder meer overblijfselen van fossielen, een grote collectie insecten en ook organismen van miljoenen jaren geleden die op de zeebodem werden gevonden.

Het museum is ook uitgerust met een tuin waar onder andere de zogenaamde Maltese Rock Centaury groeit.

Dit is de nationale plant van de Maltese eilanden. De Maltese Rock Centaury is herkenbaar door zijn felle fuchsia kleur.

Het Natuurmuseum van Gozo

Triq il-Kwartier ta’ San Martin,
Citadel,
Victoria, Gozo eiland

Tel: +356 21 564 188

Terug naar overzicht

De oude gevangenis

In de Citadel bevindt zich ook een oude gevangenis. De naam van deze bezienswaardigheid laat weinig aan de verbeelding over. In de negentiende eeuw werd deze ruimte namelijk gebruikt als gevangenis.

Het gebouw bestaat op heden uit twee ruimtes. De eerste ruimte is de voormalige gemeenschappelijke gevangenis en in de andere ruimte loopt een tentoonstelling over de vestingwerken rondom de Citadel. Je vindt er ook individuele cellen.

De gevangenis is in gebruik geweest tussen het midden van de zestiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. Onder andere de Ridders van de Orde van Malta maakten er gebruik van.

Opmerkelijk zijn de vele inkervingen in de muren van de cellen. Er zijn zowel tekeningen van schepen te vinden als primitieve kalenders met dagen, maanden en jaartallen.

Wellicht hielden gevangenen zo het aantal dagen bij dat ze al opgesloten zaten.

De oude gevangenis

Cathedral Square

The Citadel,
Victoria, Gozo eiland
Tel: +356 21 565 988

Terug naar overzicht

De Pjazza Independenza of It-Tokk | Gozo eiland

pjazza independenza it tokk victoria gozo eiland malta

Letterlijk betekent It-Tokk ‘de ontmoetingsplaats’. De It-Tokk of Pjazza Independenza is als het ware het hoofdplein van Victoria. Gek genoeg bevindt dit plein zich buiten de Citadel, op een lager niveau.

Het plein is op heden nog steeds een ontmoetingsplaats. Er zijn namelijk terrasjes te vinden waar zowel toeristen als Gozitanen graag een glaasje gaan drinken of een hapje eten.

hoofdstraat pjazza independenza victoria gozo eiland

Elke ochtend is er ook een marktje waar je terecht kan om verse groenten en fruit te kopen.

Een standbeeld van Christus staat in het midden van het plein en herdenkt het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Vlak aan It-Tokk of de Pjazza Independenza bevindt zich de Kerk van St. James, gebouwd in 1740.

Aan het plein staat ook de in het jaar 1733 door Grootmeester Manoel de Vilhena gebouwde Banca Giuratale. Op heden zijn er in dit gebouw overheidsinstanties ondergebracht.

Net achter het plein staat de Basiliek van St. George. Dit is de eerste parochiekerk die gebouwd werd in Gozo in de late zeventiende eeuw.

Het interieur van deze Basiliek van St. George is onder andere versierd met een schilderij van St. George, gemaakt door de bekende Mattia Preti.

Terug naar overzicht

Het noorden van Gozo eiland

Het noorden van Gozo eiland bestaat uit de uitgestrekte en groene vallei van Marsalforn.

Deze vallei gaat langs weerszijden over in een dorpje: Zebbug aan de westkant van de vallei en Xaghra aan de oostkant.

Ietsje verderop tussen Xaghra en Nadur vind je Ramla Bay, waarover later meer:

ramla bay noorden van gozo eiland malta

In de lente en de vroege zomer staat heel deze streek, de vallei van Marsalforn, vol met wilde bloemen in prachtige kleuren.

christus de verlosser marsalforn gozo eiland malta

Opvallend is het indrukwekkende beeld van Christus de verlosser dat op een heuveltop staat en uitkijkt over de vallei.

tas salvatur of saviours hill jezus beeld heuvel vallei van marsalforn gozo eiland

Op onderstaande video zie je het beeld van Christus de Verlosser gefilmd door een drone:

Het beeld op Gozo eiland doet trouwens heel hard denken aan het gelijkaardige beeld in Rio de Janeiro in Brazilië:

tas salvatur of saviours hill jezus beeld heuvel marsalforn detail gozo eiland

In augustus 2014 werd de Gozitaanse versie in de vallei van Marsalforn nog gerestaureerd.

Terug naar overzicht

Marsalforn | Gozo eiland

baai marsalforn gozo eiland malta

Een van de bekendste plaatsen op Gozo eiland is ongetwijfeld het kustdorp Marsalforn met de bijbehorende baai van Marsalforn (Marsalforn Bay).

In lang vervlogen tijden was Marsalforn nog een rustig vissersdorpje. Op heden is het echter de bekendste badplaats op Gozo eiland.

De laatste jaren is Marsalforn hier en daar vernieuwd. Zo werden onder andere de voetpaden heraangelegd.

Marsalforn kan omschreven worden als ‘klein, maar fijn’. Het dorpje heeft best wel wat restaurants en bars om zo klein te zijn, alsook meerdere souvenirwinkeltjes.

Je kan ook goed snorkelen en zwemmen in de baai van Marsalforn. Onderstaande video geeft je een impressie van het onderwaterleven in deze baai.

Terug naar overzicht

Baai van Qbajjar en baai van Xwejni | Gozo eiland

Vlakbij de baai van Marsalforn liggen de baai van Qbajjar (Qbajjar Bay in het Engels) en de baai van Xwejni (Xwejni Bay in het Engels).

Beide baaien zijn perfect om te zwemmen en te snorkelen in het azuurblauwe water van de Middellandse Zee.

xwejni zoutpannen nabij ladder voor duikers gozo eiland

Zowel Qbajjar als Xwejni hebben ook een natuurlijke attractie te bieden: zoutpannen!

De zoutpannen (salt pans in het Engels) zijn bewerkte rotsvlaktes waar zout gewonnen wordt door zeewater te laten verdampen.

zoutpannen qbajjar gozo eiland malta

De zoutpannen op Gozo eiland zijn al erg oud. Ze dateren van de tijd van de Romeinen en worden op heden nog steeds heel actief gebruikt!

De zoutpannen in de baai van Xwejni zijn eigenlijk meer geschikt voor toeristen! Onderstaande video geeft jou een adembenemend zicht op de zoutpannen vanuit de lucht:

Er staat dikwijls een standje langs de weg waar je artisanaal zeezout kunt kopen van de lokale zoutboer!

De werkplaats van het familiebedrijfje staat ook steeds open!

xwejni zoutpannen winkel opslagplaats zout grot gozo eiland newmalta

Je kan er gerust een kijkje nemen in de kleine werkplaats. Je dient enkel te parkeren en enkele trappen omhoog te wandelen:

xwejni zoutpannen winkel grot gozo eiland

Als je geluk hebt, kan je ook een praatje maken met de stichter van het lokale bedrijfje!

Een echte werkmens in hart en nieren. Met andere woorden, iemand waar vele verwende jongeren nog iets van kunnen leren!

xwejni zoutpannen winkel uitbater gozo eiland newmalta

Je bent er altijd welkom, zeker een aanrader!

De pannen zijn eigenlijk natuurlijke rechthoekige ‘bakjes’ die uit de rotsen werden gehouwen. Hier wordt het zeewater dan ingepompt.

zoutpannen xwejni gozo eiland newmalta

De zon en de wind doen de rest en zorgen voor een natuurlijke verdamping van het zeewater. Het restant dat achterblijft na verdamping van het zeewater is zout!

Voor prachtige uitzichten moet je in Zebbug zijn. Zebbug is gelegen op de heuvelrug ten noorden van Victoria.

Vanuit het dorpje kijk je uit op de vallei van Marsalforn en de vallei van Ghasri (Ghasri Valley in het Engels).

Terug naar overzicht

Vallei van Ghasri | Gozo eiland

wied il ghasri vallei baai gozo eiland

In de vallei van Ghasri kan je terecht voor een frisse duik tussen imposante kliffen. Je dient wel te parkeren op een parking die enkele tientallen meters hoger ligt.

wied il ghasri vallei baai uitleg gozo eiland

Na het parkeren kan je dan afdalen via een lange reeks trappen. Je komt vervolgens terecht op een klein kiezelstrandje waar je een plaatsje kan zoeken.

Je kan er zwemmen, snorkelen, duiken en ontspannen met muziek, een goed boek en een glaasje wijn.

kliffen ghasri valley gozo eiland malta

Het onderwaterleven in de vallei van Ghasri is de moeite. Onderstaande video geeft het avontuur weer van twee duikers in de vallei van Ghasri:

Terug naar overzicht

De Giordan vuurtoren op Gozo

toegangsweg giordan vuurtoren ghasri gozo eiland

De Giordan vuurtoren is gebouwd op wat hoger gelegen gebied en geeft een uitzicht over de Ghasri vallei en de Mielah vallei.

voordeur giordan vuurtoren ghasri gozo eiland

Op deze locatie staat reeds een vuurtoren sinds het jaar 1650. De huidige Giordan vuurtoren is operationeel sinds het jaar 1853.

Deze vuurtoren werd gebouwd toen de Maltese eilanden onder bewind stonden van het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze vuurtoren ook gebruikt als locatie voor een radarstation. De radar signaleerde bommenwerpers afkomstig uit het zuiden van Italië.

Hierdoor kon men de lokale bevolking waarschuwen voor nakende bombardementen. Men gebruikte sirenes om de mensen te waarschuwen.

onderaan giordan vuurtoren ghasri gozo eiland

De Giordan vuurtoren staat op een heuvel en ligt op 180 meter boven de zeespiegel. Men kan deze vuurtoren op Gozo eiland dus waarnemen vanop twintig nautische mijlen. Een nautische mijl is gelijk aan 1852 meter.

De vuurtoren is ook uitgerust met allerlei apparatuur om de luchtkwaliteit te meten! Deze informatie wordt permanent in het oog gehouden door de Universiteit van Malta.

giordan vuurtoren ghasri gozo eiland

Deze vuurtoren is een toeristische attractie op Gozo eiland! Je kan de toren bereiken met de wagen of te voet vanuit het nabijgelegen dorpje.

In de omgeving rond de vuurtoren kan je genieten van panoramische uitzichten! Dit is een aanrader, zonder twijfel!

mooi uitzicht voor toeristen van nabij giordan vuurtoren ghasri gozo eiland

Je hebt er een mooi uitzicht over zowel de Ghasri als de Mielah vallei:

zeezicht van nabij giordan vuurtoren gozo eiland newmalta

Je bevindt je hier in typisch Gozitaanse natuur! Ook jagers zijn hier actief… Je hebt hier namelijk vierkanten bouwwerkjes staan:

muurtje van jagers nabij giordan vuurtoren ghasri gozo eiland

Dit zijn handgemaakte constructies uit rotsen en stenen. Er staat geen dak op zodanig dat de jagers er langs boven kunnen inspringen. Het is een camouflagetechniek van Maltese jagers.

De jagers schieten dan met hun geweer van tussen de rotsen. Om vogels aan te trekken gebruiken ze lokvogels.

Terug naar overzicht

Xaghra | Gozo eiland

Gozo eiland is erg rustig en is niet meteen gekend voor zijn levendige en commerciële steden of dorpen. Toch kan je er hier en daar wel een dorp aantreffen waar wat meer te beleven valt.

Het dorp Xaghra is daar een voorbeeld van. De laatste jaren is het dorpje echt beginnen openbloeien!

De vallei van Xaghra is ook heel tof om door te rijden. De natuur is er van ongekende schoonheid:

De kerk van de Heilige Maagd Maria

Er heerst een zalige drukte op en rondom het plein waar de kerk van de Heilige Maagd Maria staat.

heilige maagd maria kerk xaghra gozo eiland malta

Deze kerk is een eerbetoon aan de Heilige Maagd Maria, de moeder van Jezus Christus.

Terug naar overzicht

De Ta’ Kola windmolen

Vlakbij het plein aan de kerk bevindt zich de Ta’ Kola windmolen. Deze windmolen werd gerenoveerd, dateert van het jaar 1725 en doet nu dienst als minimuseum:

ta kola windmill xaghra gozo eiland malta

Ooit konden de inwoners van het dorp bij de molenaar terecht om hun granen tot meel te laten vermalen.

De Ta’ Kola windmolen kan bezocht worden door het publiek. Je kan er zien hoe het leven van een Gozitaanse molenaar er honderden jaren geleden uitzag.

Het kleine museum bevat ook een collectie traditioneel keukengerei dat op de dag van vandaag nog maar moeilijk te vinden is.

Ta’ Kola windmolen

Bambina Street,

Xaghra,

Gozo

Tel: +356 21 561 071

Terug naar overzicht

De grot van Ninu

In Xaghra bevinden zich twee ondergrondse grotten binnenin twee privéwoningen!

De grot van Ninu (Ninu’s Cave in het Engels) is er één van en werd ontdekt in het jaar 1888. De Gozitaan Joseph Rapa ontdekte deze grot.

De grot van Ninu is verlicht om bezoekers een goed beeld te geven van de natuurpracht binnenin. Deze grot is gezegend met een grote hoeveelheid stalactieten en stalagmieten:

De grot wordt uitgebaat door de nakomelingen van ontdekker Joseph Rapa. De grot is 20 meter lang en 8 meter breed. Je moet een trapje nemen om vier meter onder de grond de grot te kunnen betreden!

Om tot aan deze trap te geraken dien je eerst het huis langs de voorkant te betreden. Je wordt er verwelkomd door de uitbaters.

Wanneer je in deze grot komt kan je niet anders dan tot rust komen. De tijd lijkt er stil te staan en alles ziet er zo anders uit dan dat wat je van de natuur ziet bovengronds.

Prachtige formaties van stalagmieten en stalactieten imponeren iedere bezoeker.

Josep Rapa ontdekte deze grot in het jaar 1888 toen hij op zoek was naar grondwater. Hij was op dat moment namelijk een waterput aan het graven met de blote hand. Met kaarsen ging hij dan op ontdekking in zijn persoonlijke grot!

Een bezoekje aan de grot van Ninu is helemaal niet duur en is een leuke afkoeling tijdens de warme zomermaanden!

Deze grot dien je enkel te vermijden wanneer je aan een extreme vorm van claustrofobie lijdt! Speleologen en natuurliefhebbers zullen zich hier sowieso in hun sas voelen!

Grot van Ninu

15, January street,

Xaghra,

Gozo eiland

Terug naar overzicht

De grot van Xerri

De grot van Xerri (Xerri’s Grotto in het Engels) is de tweede grot die op privé-eigendom gelegen is. De grot bevindt zich onder een typisch Gozitaans huis en is gezegend met stalagmieten en stalactieten.

Deze grot werd ontdekt door Anthony Xerri in het jaar 1924. Net zoals Joseph Rapa ontdekte Anthony Xerri deze grot tijdens het graven van een waterput met de blote hand!

Je kan de grot betreden door een wenteltrap af te dalen tot een diepte van 10 meter onder de grond.

https://youtu.be/-77QCNjuwoQ

In de grot van Xerri kan je een dan een lusvormige tour maken van +/- 30 meter lang.

Je kan er prachtige formaties zien van stalagmieten en stalactieten. Deze zijn tussen de 25 centimeter en 1 meter groot.

Je hebt er ook enkele formaties die qua vorm lijken op dieren zoals een slang, een schildpad, een gier, een struisvogel en een paar oren van een olifant.

De grot van Xerri werd uitgebreid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen werd de grot gebruikt als ondergrondse schuilplaats tijdens bombardementen.

Wanneer je deze grot bezoekt krijg je een rondleiding van iemand van de familie Xerri. De gids gebruikt onder andere een laser om bepaalde formaties duidelijk aan te wijzen.

Deze grot op Gozo eiland is zeker een bezoekje waard!

Grot van Xerri

Xerri’s Grotto street,

Xaghra,

Gozo eiland

Terug naar overzicht

De tempels van Ggantija | Gozo eiland

Op ongeveer 700 meter wandelen van het dorpje Xaghra bevinden zich de oude Megalitische tempels van Ggantija.

Deze tempels op Gozo eiland behoren tot de oudste ter wereld en zijn van grote waarde op geschiedkundig gebied. Ze zouden dateren van tussen 3600 en 3000 voor Christus.

ggantija tempels in xaghra met uitzicht op malta in verte gozo eiland

Volgens de legende zouden de grote zware stenen naar de tempelplaats gedragen zijn door de vrouwelijke reus ‘Sunsuna’.

Onderstaand filmpje werd gemaakt door een echte kenner en liefhebber van tempels:

Sommige stenen hebben een lengte van wel zes meter. Deze grote stukken steen zouden afkomstig zijn uit het zuiden van Gozo eiland.

ggantija tempels in xaghra uitzicht palmbomen gozo eiland

Het is van deze reus dat de naam Ggantija is afgeleid. ‘Ggant’ is namelijk het Maltese woord voor ‘giant’ of ‘reus’.

Het complex, dat bestaat uit twee tempels, werd opgegraven in 1827. De twee tempels werden echter niet in dezelfde periode gebouwd, maar met enkele honderden jaren tussen.

ggantija tempels in xaghra uitleg gozo eiland

De gebouwen hebben een gemeenschappelijk voorplein en telkens een gangpad. Van daaruit zijn er bij elke tempel duidelijk vijf ruimtes te onderscheiden.

ggantija tempels in xaghra wandelpad gozo eiland

Hoogst waarschijnlijk werd het gemeenschappelijk voorplein gebruikt tijdens bepaalde ceremonies.

De tempels zijn verbazingwekkend goed bewaard gebleven doorheen de tijd. De voornaamste reden hiervoor is dat ze gemaakt zijn uit de stevige koraal kalksteen.

Voor de binnenkant werd dan weer de zachtere Globigerina kalksteen gebruikt.

binnenin ggantija tempels in xaghra gozo eiland

Er zijn aanwijzingen dat binnen de tempels vuur werd gemaakt en dat er dieren werden geofferd.

De ingang van het complex is modern en strak ingericht:

ggantija tempels in xaghra gozo eiland

Alvorens je de tempels gaat inspecteren kan je in dit gebouw enkele informatieve zalen bezoeken. De geschiedenis wordt er belicht en je kan er ook enkele filmpjes bekijken!

Vervolgens kan je het gebouw uitwandelen en afdalen naar de tempels. Het gebied is verzorgd en je hebt er veel groen.

ggantija tempels in xaghra uitzicht rondom gozo eiland

Onder de rij palmbomen dichtbij de tempels kan je wat schaduw opzoeken. Je hebt er ook fantastische uitzichten op Gozo eiland! Zo kan je de impostante Rotunda kerk in Xewkija zien staan van tussen de palmbomen:

zicht op koepel kerk in xewkija van bij ggantija tempels in xaghra gozo eiland

Een leuk weetje over deze tempels van Ggantija is dat ze tot werelderfgoed van de UNESCO werden verklaard in het jaar 1980:

ggantija tempels in xaghra unesco werelderfgoed gozo eiland

Vlakbij de tempels bevindt zich de stenen cirkel van Xaghra (Xaghra Stone Circle in het Engels), ook wel de cirkel van Brochtorff genoemd.

De stenen cirkel van Xaghra is een hypogeum of ondergronds begrafeniscomplex.

Het werd ontdekt in het begin van de negentiende eeuw en werd toen vastgelegd op doek door de Gozitaanse schilder Charles de Brochtorff.

Later is men de locatie van deze stenen cirkel echter kwijtgeraakt. Na het onderzoeken van de aquarel van schilder de Brochtorff is men terug op zoek gegaan naar de plaats. Deze werd uiteindelijk herontdekt in het jaar 1987.

De stenen cirkel van Xaghra is een belangrijke site op Gozo eiland. Naast menselijke resten werden er namelijk ook prehistorische beeldjes en andere kunstwerken ontdekt.

Terug naar overzicht

De baai van Ramla | Gozo eiland

Vanuit het dorpje Xaghra kan je afdalen naar de kustlijn waar je de befaamde baai van Ramla kan bezoeken!

vanuit xaghra weg bergaf naar ramla bay gozo eiland

Je kan ook tot in de baai van Ramla geraken via het dorpje Nadur. Ook via dit dorpje dien je af te dalen richting de kustlijn:

vanuit nadur weg bergaf naar ramla bay mooi uitzicht bankjes langs weg gozo eiland

Bij aankomst word je verwelkomd met een typisch Maltees welkomstbord! Merhba is Maltees voor ‘welkom’:

baai van ramla ramla bay gozo eiland

In de baai van Ramla vind je het mooiste strand van Gozo eiland of misschien zelfs van de hele Maltese eilandengroep.

De baai van Ramla is gezegend met ongerepte natuur en helderblauwe wateren. Deze idyllische baai is een gebogen baai en is omgeven door rotsachtige kliffen.

baai van ramla ramla bay bloemetjes en strand gozo eiland

Tijden de zomermaanden kan het hier wel druk zijn. Gelukkig is het strand bijna 500 meter lang en 50 meter breed. Plaats genoeg dus om jouw eigen plaatsje te vinden!

zandstrand baai van ramla gozo eiland malta

Eén van de populairste stranden van Gozo eiland is net deze baai van Ramla (Rambla Bay in het Engels).

Deze baai ligt in het noorden van het eiland ten oosten van de baai van Marsalforn.

Het strand van de baai van Ramla staat bekend omwille van de speciale kleur van het zand, dat oranje, rode en gouden kleuren bevat. Je kan dit goed zien op de dronebeelden in de volgende video:

Je hebt er ook een wit standbeeld van de Heilige Maagd Maria in het midden van de baai! Dit standbeeld staat er al sinds het jaar 1881:

standbeeld baai van ramla ramla bay met grot in rotsflank gozo eiland

Voor het jaar 1881 stond hier de ‘Ramla Vendsome Redoubt’, een afweer- en verdedigingsstelling tegen indringers.

Een groot voordeel is dat de baai van Ramla meestal niet overbevolkt is, in tegenstelling tot vele andere Maltese zandstranden. Het is er erg aangenaam vertoeven met zijn groene omgeving.

Onder water bevinden zich ook veel rotsen dus let op waar je jouw voeten plaatst wanneer je gaat zwemmen of snorkelen!

Vlakbij heb je een een aantal strandbars waar je kan genieten van een fris drankje of een lichte hap.

terras baai van ramla noorden van gozo eiland malta

De baai van Ramla is door zijn heldere water erg uitnodigend om te zwemmen. Let er wel op voor de stroming! Deze kan er soms echt sterk zijn. Hierdoor moet je echt voorzichtig zijn als je gaat zwemmen.

Vanop het strand kan je ook de Ghar tal-Mixta grot zien die uitkijkt op de baai. Wanneer je op het strand staat en de Middellandse Zee aanschouwt bevindt deze grot zich in een klif op jouw rechterzijde:

baai van ramla grot in rotsflank gozo eiland

Deze grot kan je een bezoekje brengen via het dorpje Nadur dat op een plateau ligt. Met andere woorden, je kan de grot benaderen langs boven en dan kan je afdalen via een wegje bezaaid met kleine rotsen en enkele trappen.

Deze Ghar tal-Mixta grot maakte deel uit van de ‘Ramla Right Balincourt Battery’. Dit was een verdedigingsstelling tegen indringers aan de rechterflank van de baai.

Er was ook verdediging aan de linkerflank en het centrum van de baai. In het centrum van de baai, waar nu het standbeeld staat, stond de centrale verdedigingsstelling. Deze noemde de ‘Ramla Vendsome Redoubt’.

bovenaanzicht ramla bay gozo eiland malta

Vanop de klif heb je een fantastisch uitzicht op het reusachtige zandstrand van de baai van Ramla.

In het water bevinden zich de restanten van een verdedigingsmuur die ooit werd gebouwd door de Ridders van de Orde van Malta. Ramla Bay was namelijk een plaats langs waar ongewenste gasten graag Gozo eiland betraden.

De onderwatermuur was ideaal om schepen te verhinderen om aan land te komen via het strand.

Aan de linkerflank van de baai bevond zich een derde verdedigingsstelling. Je kan vandaag nog steeds de restanten zien. Deze verdedigingsstelling werd de ‘Ramla Left Balincourt Battery’ genoemd.

De drie verdedigingsstellingen werden gebouwd tussen het jaar 1715 en 1716.

Aan de rechterflank van de baai, vlakbij de waterkant, vind je ook een grote rots met een groot cirkelvormig gat in. Dit gat was ook een deel van de verdedigingsgordel en staat bekend als een ‘fougasse‘.

Dit was een verdedigingstechniek die werd geïntroduceerd door de Ridders van de Orde van Malta. Volgende video legt alles uit in het Engels:

Een ‘fougasse’ werkte als volgt:

  • Het gat dat in de rots werd gemaakt werd gericht op de route waarlangs de vijand zou varen om het eiland te betreden.
  • Het gat, ook fougasse genaamd, werd dan gevuld met een grote ton buskruit.
  • Vervolgens werd het gat volgepropt met rotsen, groot en klein.
  • Wanneer de nietsvermoedende vijand dan rustig dacht aan te meren lieten de Ridders de fougasse ontploffen.
  • De vijand kreeg dan een hele lading projectielen, een soort regen van rotsen, over zich heen.

Op het hoogste punt van de klif aan de linkerzijde van de baai van Ramla bevindt zich de bekende grot van Calypso (Calypso Cave in het Engels). Op de volgende video zie je wat meer beelden van deze grot van Calypso:

Vanop deze plaats heb je ook schitterende uitzichten op de Middellandse Zee en de baai van Ramla:

grot van calypso met zicht op ramla bay gozo eiland

Hoewel er naast een gat niet veel grot te bezichtigen valt, is het de moeite waard om er even te stoppen. Ga op het wandelpad en geniet van het magnifieke uitzicht over de baai van Ramla en omstreken vanop het viewpoint.

Aan de linkerflank van het strand werden ook de restanten van een Romeinse villa opgegraven in het jaar 1910. De villa had zo’n 19 kamers, versierd met mozaïek en marmer. De villa was ook voorzien van een verwarmingssysteem en een afvoersysteem.

Na onderzoek en opgravingen werd beslist om de opgegraven artefacten tentoon te stellen in het Nationaal Museum in Valletta. De resten van de Romeinse villa werden na de opgravingen opnieuw bedekt met zand om ze te beschermen!

Terug naar overzicht

Oost-, Zuid- en West-Gozo

Het oosten, zuiden en westen van Gozo worden besproken op deze pagina.