Het eiland Gozo heeft bijzonder veel te bieden: cultuur, natuur, onderwaterleven, rust, heerlijke gerechten en vriendelijke Gozitanen. Om jou het leven wat gemakkelijker te maken maakten wij een stevig overzicht van Gozo bezienswaardigheden.

Op deze pagina lees je meer over bezienswaardigheden op Gozo in het oosten, het zuiden en het westen van het eiland. Een stevige uiteenzetting over het noorden van Gozo en de hoofdstad Victoria vind je hier.

Overzicht Gozo bezienswaardigheden

Gozo bezienswaardigheden in het oosten

mgarr haven van bovenaf ferry gozo bezienswaardigheden

Toeristen besteden doorgaans weinig aandacht aan het oosten van Gozo eiland. De meeste eendagstoeristen steken rechtstreeks door naar bekende plaatsen zoals de hoofdstad Victoria, de baai van Marsalforn of de baai van Xlendi.

Dit terwijl het oosten van Gozo eiland ook wel veel te bieden heeft. Hier vind je nog goed bewaarde geheimen zoals de prachtige kleine baai van San Blas (San Blas Bay in het Engels).

Mgarr

haven mgarr gozo bezienswaardigheden malta

In het oosten van Gozo bevindt zich de havenstad Mgarr. Dit is de plaats waar de ferry aanmeert vanuit Malta. Wanneer je van het drukkere eiland Malta komt heb je maar één oogopslag nodig om te zien dat het hier anders is…

haven van mgarr aankomstplaats ferry gozo bezienswaardigheden

Mgarr geeft een eerder drukke indruk. Bij het aanmeren krijg je een blik op het drukke havenstadje met zijn vele grote en kleine boten en zijn goed gevulde parking:

waterkant mgarr haven ferry gozo bezienswaardigheden

Verderop zie je de prachtige kapel van Lourdes, geheel in Gotische stijl en daterend uit de negentiende eeuw.

De kapel van Lourdes | Gozo bezienswaardigheden:

kapel van lourdes zicht vanuit haven van mgarr gozo bezienswaardigheden

Ten westen van Mgarr bevindt zich het Fort Chambray. In de vroege achttiende eeuw werden de werken gestart door Grootmeester Manoel de Vilhena. De bedoeling was om er een versterkte stad uit te bouwen, maar zo ver is het nooit gekomen onder zijn bewind.

ghajnsielem fort chambray en kapel van lourdes nabij mgarr haven gozo bezienswaardigheden

Uiteindelijk werd het bouwwerk afgewerkt door de Franse admiraal Jacques François de Chambray en heeft het zijn dienst en nut bewezen bij de inval van de Fransen in 1798.

Fort Chambray heeft verschillende functies gehad. Zo werd het gebruikt als opvangplaats voor gewonden tijdens de Slag om Gallipoli en deed het ooit dienst als psychiatrisch ziekenhuis ook.

Op heden is er een grootschalig project bezig om Fort Chambray om te toveren in een residentieel vastgoedcomplex. Meer specifiek: een exclusief vijfsterren residentieel complex inclusief een luxueus boetiekhotel.

Fort Chambray is zonder twijfel het meest gecontesteerde item in deze lijst van Gozo bezienswaardigheden. Het complex ligt politiek heel gevoelig.

Terug naar overzicht

De baai van San Blas

baai van san blas strand gozo bezienswaardigheden

Ten oosten van de baai van Ramla ligt een van de pareltjes van Gozo eiland: de baai van San Blas (San Blas Bay in het Engels).

De baai van San Blas beschikt over een klein aantrekkelijk strand dat relatief onbekend is bij het grote publiek. Het zand heeft er dezelfde unieke gouden en oranje kleur als het zand van de baai van Ramla.

Vanuit Nadur kan je de bordjes naar de baai van San Blas volgen. Een ruw weggetje brengt je naar een van de best bewaarde geheimen van het eiland en van de Gozo bezienswaardigheden.

Terug naar overzicht

De baai van Hondoq

Een al even charmant ministrand kan je bezoeken in de baai van Hondoq (Hondoq Bay in het Engels). Deze baai behoort tot het grondgebied van het dorpje Qala.

Het piepkleine ZANDstrandje kan vanuit Qala worden bereikt en kijkt uit op het eiland Comino.

De weg naar de baai van Hondoq bevat meerdere neerwaartse hellingen. Je kan dus eventueel eens stoppen tijdens de afdaling om prachtige foto’s te maken van de uitzichten op Comino en Malta:

uitzicht op blue lagoon comino vanuit qala gozo bezienswaardigheden

Het water van Hondoq Bay is bijna even helderblauw als dat van de Blue Lagoon bij Comino. Je kan hier ook relaxen op een klein strandje of je kan opteren voor de betonnen steigers. Er is een afgebakende zwem- en snorkelzone waar je bijzonder veel mooie vissen kunt spotten.

De baai van Hondoq is dus een trekpleister voor snorkelliefhebbers die op zoek zijn naar een leuke onderwaterattractie onder de Gozo bezienswaardigheden.

Zin in een frisse plons? Ook daarvoor is de baai van Hondoq ideaal!
De betonnen aanlegsteigers bestaan uit verschillende hoogtes. Je kan dus vanop deze steigers in de Middellandse Zee springen en genieten van wat verfrissing!

Maak je geen zorgen, er zijn trapladders voorzien om terug uit de zee te geraken!

Tip: In deze baai heb je ook een verhuurbedrijf van plezierbootjes! Wij deden de test en gingen op daguitstap met zo’n bootje. Je stopt waar je maar wilt en je plonst in het water wanneer je er zin in hebt:

duik vanaf boot dwejra bay 1 gozo bezienswaardigheden

Onderstaande foto werd genomen ter hoogte van de kliffen van Sannat. Hier kan je tal van vissoorten en zelfs octopussen op de bodem zien.

snorkelen vanop boot aan kliffen van sannat inham grot gozo bezienswaardigheden

Het is echt wel de moeite waard om Gozo eiland te ontdekken vanop de zee! Je stopt waar je wilt, je zwemt wat, je snorkelt wat, je meert aan om iets te eten en te drinken!

Kliffen van Dwejra Bay | Gozo bezienswaardigheden

duik vanaf boot dwejra bay 2 gozo bezienswaardigheden

Bij goed weer is dit echt een onvergetelijke ervaring voor jouw gezelschap! De ruwe natuur, het azuurblauwe water, de ongerepte kliffen, prachtig:

snorkelen vanop boot aan kliffen van sannat malta in verte gozo bezienswaardigheden

Je bootje wordt volgetankt, je krijgt een veiligheidscursus voor je vertrekt en het hele gezelschap wordt voorzien van zwemvesten.

duik vanaf boot dwejra bay 3 gozo bezienswaardigheden

Tijdens de warme zomermaanden is dit zeker en vast een optie! Vergeet zeker geen zonnecrème en een hoofddeksel.

duik vanaf boot dwejra bay 4 gozo bezienswaardigheden

Kortom, de kliffen en natuurlijke inhammen langs de kustlijn zijn een avontuurlijke attractie in de lijst van Gozo bezienswaardigheden. Een must voor elke avonturier en waterliefhebber!

Terug naar overzicht

Nadur

Het grote en mooie dorp Nadur heeft zijn naam niet gestolen. Nadur is afgeleid van het Arabische woord ‘nadara’, wat ‘top’ betekent. Het dorp is dan ook gelegen op zo’n 150 meter hoogte ten noorden van de havenstad Mgarr.

Nadur was erg strategisch gelegen en vanuit het dorp werd de kustlijn van Gozo goed in het oog gehouden om aanvallers op tijd te zien aankomen!

De prachtige kerk van St. Peter and St. Paul, een pareltje in deze lijst van Gozo bezienswaardigheden, is een bezoekje meer dan waard:

kerk van st peter and st paul nadur gozo bezienswaardigheden

De parochiekerk werd gebouwd in de achttiende eeuw door Giuseppe Bonici. Dit is een Maltese architect die heel wat kerken bouwde op de Maltese eilanden.

Terug naar overzicht

Gozo bezienswaardigheden in het zuiden

kliffen xlendi gozo bezienswaardigheden

Wie fan is van kliffen en ruwe natuurpracht mag zeker het zuiden van Gozo niet missen. De regio van de populaire badplaats Xlendi heeft de hoogste kliffen van het eiland.

Naast Xlendi vind je in het zuiden van Gozo ook de kleine dorpen Sannat en Xewkija, dat trots mag zijn op zijn kerk met de vierde grootste koepel van Europa.

Xlendi

baai van xlendi gozo bezienswaardigheden

Vanuit de hoofdstad Victoria kan je gemakkelijke de kleine, charmante badplaats Xlendi bereiken.

Op weg naar de baai van Xlendi passeer je in Fontana een oud washuis van de Ridders van de Orde van Malta (Knights’ Wash House in het Engels):

washuis ridders orde van malta fontana gozo bezienswaardigheden

Fontana staat gekend voor zijn waterbronnen. Het washuis werd gebouwd ten tijde van en door de Ridders van de Orde van Malta. Het washuis diende letterlijk als wasplaats voor de inwoners van het dorp.

Na Marsalforn is Xlendi de tweede populairste badplaats van Gozo. Deze baai is een van de gezelligste plaatsjes voor een hapje en een drankje in deze lijst van Gozo bezienswaardigheden!

De baai van Xlendi, met zijn gezellige terrasjes en restaurantjes, is de ideale plaats om te genieten van een zonnige dag met vrienden en familie!

toren in baai van xlendi vanop boot gozo bezienswaardigheden

Er staan tamelijk veel gebouwen maar alle terrasjes kijken uit op de rustig kabbelende en speelse Middellandse Zee.

Aan het uiteinde van de baai van Xlendi loopt een breed wandelpad met zicht op de kliffen van Xlendi.

uitzicht wandelpad trappen xlendi gozo bezienswaardigheden

Wanneer je op de dijk van de baai van Xlendi staat kan je langs de rechterkant de kliffen opwandelen.

Je kan er een smal trapje nemen dat omhoog loopt en vervolgens weer naar beneden, langs de rots tot helemaal beneden bij het water:

trappen wandelpad op klif baai van xlendi gozo bezienswaardigheden

Je kan genieten van leuke uitzichten tijdens deze wandeling met tamelijk wat trappen!

Op het einde van het wandelpad, op zeeniveau, vind je de grot van Caroline (Caroline’s Cave in het Engels). Dit is een kleine grot die genoemd is naar een vrouw die ooit een team van verpleegnonnen opstartte. Dit team stond gekend als de Dominicaanse zusters van Malta (the Dominican Sisters of Malta in het Engels).

De vrouw heeft zelf de bouw van de trappen langsheen de baai van Xlendi bekostigd. Ze deed dit zodat de nonnen een privébadplaats zouden hebben waar ze door niemand konden worden gezien.

Vandaag de dag is het poortje dat de nonnen achter zich sloten om zeker te zijn dat pottenkijkers op afstand werden gehouden nog steeds aanwezig.

uitzicht grot van caroline xlendi gozo bezienswaardigheden

De uitzichten bovenaan de trap zijn de moeite waard. Je kijkt er op de open zee en de toren van Xlendi. Deze uitkijktoren moest Xlendi beschermen en werd gebouwd in het jaar 1658.

Reken niet op massaal veel plaats om je strandhanddoek open te leggen bij een bezoekje aan deze baai. Veel plaats heb je hier niet.

De plaats is beperkt op de smalle zandstrook vlakbij de kleine promenade, met zijn charmante bars en het St. Patrick’s Hotel.

Wil je toch graag zonnen dan kan je ook aan de zijkanten van de baai op de rotsen van het zonnetje genieten.

TIP: Hou je van een ijsje? Breng dan zeker een bezoek aan de wereldbekende Gelateria Granola. Dit ijssalon bevindt zich op de grote parking, dus niet de promenade van Xlendi zelf. Hier eet je fantastische ijsjes met grote porties aan spotprijzen! Echt een aanrader!

Terug naar overzicht

Sannat

kliffen van sannat nabij mgarr ix xini baai 1 gozo bezienswaardigheden

Logeren in stijl kan je doen in het bekende luxueuze vijfsterrenhotel Ta’ Cenc in het kleine dorp Sannat. Het exclusieve hotel, met zijn prachtige zwembad en spa, is gelegen op het hoogste punt van Gozo.

Er zijn bewijzen dat het gebied in de buurt van het hotel reeds in de prehistorie bezet was. Er zijn onder meer typische oude karrensporen terug te vinden en ook een dolmen.

kliffen van sannat nabij mgarr ix xini baai 3 gozo bezienswaardigheden

Sannat is gezegend met prachtige natuur en schitterende kliffen, perfect om te bezoeken tijdens een boottochtje bijvoorbeeld. Snorkelen is hier een waar plezier:

snorkelen vanop boot aan kliffen van sannat gozo bezienswaardigheden

In Sannat staat ook de kerk van St. Margaret, gebouwd in het jaar 1718.

Vanuit het dorpje Sannat kan je een smalle laan landinwaarts nemen die naar Mgarr ix-Xini leidt. Deze plaats is excellent om te zwemmen en het onderwaterleven van de wateren rond Gozo te ontdekken.

Op weg naar deze badplaats kan je genieten van adembenemende uitzichten op het typische Gozitaanse landschap.

Terug naar overzicht

Xewkija

kerk van Johannes de Doper rotunda xewkija gozo bezienswaardigheden

In Xewkija staat de imposante Rotunda van Johannes de Doper, een kerk met de vierde grootste niet-ondersteunde koepel van Europa. Het verbaast dan ook niet dat deze koepel vanop de meeste plaatsen in Gozo te zien is.

De koepel van de Mosta Dome in Malta doet het echter nog iets beter. Die heeft namelijk de derde grootste niet-ondersteunde koepel in Europa.

rotunda koepelkerk in xewkija onder koepel gozo bezienswaardigheden

Deze Rotunda van Johannes de Doper staat in het dorpje Xewkija, een van de oudste dorpen in Gozo. De oorspronkelijke kerk werd afgewerkt in het jaar 1755. Echter, na de Tweede Wereldoorlog hadden vele dorpelingen van Xewkija de wens om een nieuwe majestueuze kerk te bouwen.

Deze dorpelingen stonden gekend voor hun bouwvaardigheden en hun vakmanschap met Maltese steen. De huidige Rotunda van Johannes de Doper werd ontworpen door architect Joseph D’Amato.

Deze architect liet zich inspireren door de bekende basiliek van Santa Maria della Salute in Venetië. Deze Venetiaanse kerk werd gebouwd tussen het jaar 1631 en het jaar 1687 door architect Baldassare Longhena.

rotunda koepelkerk in xewkija voorzijde gozo bezienswaardigheden

De eerste steen van de nieuwe kerk werd gelegd in het jaar 1951. De oude kerk van Johannes de Doper bleef staan tijdens de werken van de nieuwe kerk. Ze werd ook nog steeds gebruikt om kerkdiensten in te organiseren tot wanneer de werken aan de nieuwe Rotunda waren afgerond.

De bouw van de nieuwe kerk leefde echt op Gozo. Zo boden heel wat vakmannen hun diensten aan, gratis en voor niets. Vele families besloten ook om financieel hun steentje bij te dragen en deden een gift!

rotunda koepelkerk in xewkija sierlijke stoel gozo bezienswaardigheden

Doordat de bouw van de nieuwe kerk ondersteund werd door de lokale gemeenschap werd het project een succes. De Rotunda van Johannes de Doper werd na twintig jaren van bloed, zweet en tranen afgewerkt en opgeleverd. De werken werden dus gestart in het jaar 1951 maar hebben dus geduurd tot het jaar 1971.

De voorzijde van de Rotunda kerk, ook gekend als de Rotunda van Johannes de Doper, is indrukwekkend:

rotunda koepelkerk in xewkija voorzijde zuilen gozo bezienswaardigheden

Het jaar 1978 was het jaar waarin de parochie Xewkija zijn driehonderdste verjaardag vierde als kerkelijke gemeente. De bisschop van Gozo deed toen de officiële inzegening van deze Rotunda kerk. Tijdens deze inzegening werd ook een groot kruis bovenop de grote koepel geplaatst!

Deze monumentale kerk is een enorme cirkelvormige structuur in witte lokale kalksteen, vandaar de naam ‘Rotunda’. De koepel van deze Rotunda van Johannes de Doper wordt ondersteund door acht betonnen kolommen.

De koepel van deze kerk heeft de volgende kenmerken:

  • 75 meter hoog,
  • Diameter van 28 meter,
  • Cirkelomtrek van 85 meter,
  • Geschat gewicht van 45 000 ton.

rotunda koepelkerk in xewkija apsis gozo bezienswaardigheden

Het interieur van de kerk is versierd met prachtige beeldhouwwerken en moderne schilderijen. Deze kerk is de grootste kerk van Gozo en is gezegend met veel inval van natuurlijk licht:

rotunda koepelkerk in xewkija middenschip gozo bezienswaardigheden

De vloer van de kerk bestaat uit gepolijste Carrara marmer en het hoofdaltaar bestaat ook uit waardevolle marmer:

rotunda koepelkerk in xewkija altaar gozo bezienswaardigheden

De Rotunda van Johannes de Doper in Xewkija is een schitterend architecturaal meesterwerk. Dit bouwwerk is een illustratie van de voortreffelijke textuur en de veelzijdigheid van lokale kalksteen en ook van het vakmanschap van de lokale mensen.

Het is dan ook logisch dat deze kerk een van de belangrijkste gebouwen is op onze lijst van Gozo bezienswaardigheden!

Net voordat de Rotunda was afgewerkt in het jaar 1971 werd de oude kerk voorzichtig ontmanteld. De beste stukken van de oude kerk werden opnieuw opgebouwd vlak naast de nieuwe kerk:

rotunda koepelkerk in xewkija oude kerk altaar gozo bezienswaardigheden

Je kan de overblijfselen van de oude kerk (nu bekend als het museum van sculpturen) ook bezichtigen! Dit is echt wel de moeite:

rotunda koepelkerk in xewkija oude kerk gozo bezienswaardigheden

De kerk beschikt ook zowel over een lift als een trap om tot bovenop de kerk te gaan. Je kan er genieten van spectaculaire uitzichten op Gozo eiland en zelfs op Malta.

Schitterend uitzicht in de klokkentoren van de Rotunda | Gozo bezienswaardigheden

rotunda koepelkerk in xewkija uitzicht vanop klokkentoren richting xlendi gozo bezienswaardigheden

De top van deze klokkentoren is zonder twijfel de hoogste attractie in dit overzicht van Gozo bezienswaardigheden! De trap is een wenteltrap en kan je vinden aan de achterkant van de Rotunda kerk.

rotunda koepelkerk in xewkija wenteltrap klokkentoren gozo bezienswaardigheden

Deze wenteltrap bestaat uit aardig wat trappen dus de kans dat je zweet tegen dat je boven bent is groot! Zo ziet de klokkentoren en wenteltrap er uit van in de top van de toren:

rotunda koepelkerk in xewkija wenteltrap naar klokkentoren gozo bezienswaardigheden

Mensen met hoogtevrees kijken dus beter niet naar beneden. Deze trap leidt naar de top van de klokkentoren waar je de klokken van dichtbij kunt aanschouwen:

rotunda koepelkerk in xewkija klokken klokkentoren gozo bezienswaardigheden

Nadat je de trap overwonnen hebt kun je hier in de top van de klokkentoren rustig op adem komen. De fantastische uitzichten maken jouw fysieke inspanning zeker de moeite waard:

rotunda koepelkerk in xewkija klokken klokkentoren toerist uitzicht gozo bezienswaardigheden

Het feest van Johaness de Doper valt op 24 juni en het lokale feest valt altijd op de dichtstbijzijnde zondag.

Terug naar overzicht

Gozo bezienswaardigheden in het westen

ruine oude weg bergaf richting dwejra blauwe raam azure window gozo bezienswaardigheden

Het westen van Gozo eiland is een van die vele plaatsen op aarde waar je moet geweest zijn! In deze regio kan je de bekendste attractie van deze lijst van Gozo bezienswaardigheden bezoeken!

Over de gehele westelijke kustlijn zijn er hoge steile kliffen! Deze kliffen zorgen voor een prachtig kleurencontrast met het helderblauwe water van de Middellandse Zee.

Het Blauwe Raam (Azure Window)

UPDATE: Op woensdag 8 maart 2017 is het Blauwe Raam of Azure Window helaas ingestort, de informatie die volgt is dus jammer genoeg geschiedenis!

zicht doorheen blauwe raam dwejra azure window gozo bezienswaardigheden

Eén van die kliffen is met de tijd door erosie uitgehouwen. Hierdoor heeft zich als het ware een natuurlijk raam gevormd: het Blauwe Raam (of Azure Window in het Engels of Tieqa Zerqa in het Maltees):

blauwe raam azure window gozo bezienswaardigheden

Tegenwoordig mag je als toerist niet meer bovenop het Blauwe Raam lopen. Dit omwille van het instortingsgevaar, al lappen veel toeristen deze regel aan hun laars…

blauwe raam azure window dwejra gozo bezienswaardigheden

Op zonnige dagen (en zo zijn er heel veel op de Maltese eilanden) is deze plek een unieke locatie om het betere vakantiekiekje te maken! Vergeet dus zeker en vast jouw fototoestel niet! De ondergrond is ruw en rotsachtig dus stevig schoeisel wordt aangeraden:

rotsen dwejra blauwe raam azure window gozo bezienswaardigheden

Het Blauwe Raam behoort tot het grondgebied van het dorpje Dwejra. Je kan deze natuurlijke rotsboog aanschouwen vanop het vaste land of vanop zee. Dit is ook een populaire plaats om te gaan duiken!

Het Azure Window (Blauwe Raam in het Nederlands) is waarschijnlijk de allerbekendste attractie in deze lijst van Gozo bezienswaardigheden.

Terug naar overzicht

De paddenstoelenrots (Fungus Rock)

paddenstoelenrots fungus rock dwejra nabij azure window gozo bezienswaardigheden

Wat verderop in de baai van Dwejra (Dwejra Bay in het Engels) vind je de paddenstoelenrots. In het Engels Fungus Rock en ook wel de General’s Rock genoemd:

fungus rock gozo bezienswaardigheden

Op het eerste gezicht is er niet veel speciaals aan het kleine eilandje te zien. Toch werd deze Fungus Rock ten tijde van de Ridders van de Orde van Malta erg geprezen omwille van de geneeskrachtige werking van zijn eigenaardige beplanting.

Fungus Rock tijdens de zomermaanden | Gozo bezienswaardigheden

paddenstoelenrots fungus rock baai van dwejra vanop boot gozo bezienswaardigheden

Op de rots groeit een plant die ooit verkeerdelijk als paddenstoel werd erkend, vandaar de naam ‘Fungus Rock’ of ‘Paddenstoelenrots’.

De plant werd destijds gebruikt om ziekten zoals onder meer dysenterie, een ernstige vorm van diarree, te behandelen. Met andere woorden, deze rotsachtige attractie is de enige uit de lijst van Gozo bezienswaardigheden met geneeskundige krachten!

Met touw en katrol zouden menig Gozitaan en Maltees delen van de geneeskrachtige plant hebben gestolen.

Terug naar overzicht

De binnenzee

binnenzee dwejra nabij azure window gozo bezienswaardigheden

Op een paar honderd meter van het Blauwe Raam bevindt zich de Binnenzee (Inland Sea in het Engels). Het lijkt wel een natuurlijk zwembad, maar dan met zeewater.

Deze binnenzee wordt voorzien van zeewater via een smalle natuurlijke boog in de klif. Het is mogelijk om met een bootje door deze smalle tunnel te varen. Je komt dan uit aan de andere kant van de klif in de Middellandse Zee, dichtbij het Blauwe Raam.

Terug naar overzicht

De basiliek van Ta’ Pinu

bedevaartsoord ta pinu basiliek gharb vanop parking gozo bezienswaardigheden

Meer landinwaarts, tussen Ghammar en Gharb, staat de prachtige basiliek van Ta’ Pinu. Deze basiliek wordt beschouwd als een nationaal heiligdom en is een bedevaartsoord voor Maltezen, Gozitanen en buitenlanders.

De basiliek van Ta’ Pinu is een unieke attractie in deze lijst van Gozo bezienswaardigheden omdat er een hele legende aan verbonden is!

Basiliek van Ta’ Pinu – Legende onder de Gozo bezienswaardigheden:

ta' pinu basiliek gozo bezienswaardigheden

Volgens de legende heeft een lokale bewoonster, Karmela Grima, de stem van een vrouw gehoord toen ze voorbij de toenmalige kapel wandelde in het jaar 1883. Deze stem van de Heilige Maagd van Ta’ Pinu zou haar hebben aangespoord om te bidden.

Een vriend van de vrouw, een zekere Francesco Portelli, zou hetzelfde hebben gehoord. Hierna hebben ze samen gebeden waarna de zieke moeder van Francesco Portelli op miraculeuze wijze zou zijn genezen. Dankzij de Heilige Maagd van Ta’ Pinu dus.

bedevaartsoord ta pinu basiliek gharb glas in lood roosvenster gozo bezienswaardigheden

Hierna volgden nog meerdere miraculeuze genezingen in de buurt. Het goede nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje. In geen tijd werd de eenzame kapel een bedevaartsoord voor Maltezen, Gozitanen en buitenlanders.

Wegens de grote toestroom van pelgrims (bedevaartreizigers) werd beslist om een waardig bedevaartsoord te bouwen. Een nieuw gebouw dat geschikt was voor de grote hoeveelheden pelgrims. En dus werd beslist om de oorspronkelijke kapel in het jaar 1920 om te bouwen tot iets groters!

bedevaartsoord ta pinu basiliek gharb middenschip gozo bezienswaardigheden

Dit nieuwe monumentale heiligdom werd opgedragen aan de Heilige Maagd van Ta’ Pinu en werd gebouwd tussen 1920 en 1932. Deze kerk werd gebouwd in de Romaanse bouwstijl en is speciaal.

Ze staat statig tussen de Gozitaanse velden en is een toppertje in de lijst van Gozo bezienswaardigheden:

bedevaartsoord ta pinu basiliek gharb voorzijde gozo bezienswaardigheden

In het jaar 1932 werd de nieuwe kerk gezegend en geopend voor het publiek. In de maand mei van het jaar 1990 kwam Paus Johannes Paulus de Tweede bidden in de basiliek van Ta’ Pinu.

Hij versierde de afbeelding van de Heilige Maagd met vijf gouden sterren. Hij deed dit om de mensen hun liefde voor de Heilige Maagd Maria te erkennen.

Prachtige zuil in de basiliek van Ta’ Pinu | Gozo bezienswaardigheden:

bedevaartsoord ta pinu basiliek gharb detail zuil kruising gozo bezienswaardigheden

Deze kerk is een architecturaal juweeltje, zeker wanneer je het interieur bekijkt. Als bezoeker tref je er fantastische beeldhouw- en kunstwerken aan in Maltese natuursteen.

bedevaartsoord ta pinu basiliek gharb kruising gozo bezienswaardigheden

Dit heiligdom werd gebouwd vlak voor de oorspronkelijke kapel. Deze kapel kan je nog steeds terugvinden achter het altaar aan het einde van de kerk.

Dichtbij het hoofdaltaar vind je ook een schilderij dat de hemelvaart van de Heilige Maagd vastlegt. Dit werd geschilderd door Amadeo Perugino in het jaar 1619.

In de basiliek van Ta’ Pinu vind je ook 14 marmeren standbeelden.

Terug naar overzicht

Gharb

Naast de bekendere plaatsen en bezienswaardigheden zijn er in Gozo ook enkele charmante kleine dorpen.

Eén van de mooiste dorpen van Gozo eiland is Gharb. Dit dorpje staat bekend om zijn prachtige parochiekerk in barokstijl. Deze kerk staat gekend als de kerk van de onbevlekte ontvangenis:

Kerk van de onbevlekte ontvangenis in gharb gozo bezienswaardigheden

Verder vindt men in Gharb ook het museum van de folklore. Dit museum geeft een beeld van het traditionele leven op Gozo van vroeger tot nu.

Ook de moeite waard is de Ta’ Dbiegi Crafts Village, eveneens gelegen in Gharb. In het dorp worden traditionele producten van Gozo vervaardigd zoals keramiek, kantwerk en glas. Dit is een locatie uit de Gozo bezienswaardigheden die perfect is voor mensen die houden van originele souvenirs.

Net zoals in het grotere Ta’ Qali Crafts Village in Malta, zijn de producten dikwijls een stuk goedkoper dan in de souvenirshops in de steden.

Ruïnes aquaduct | Gozo bezienswaardigheden

ruine aquaduct veld vanuit gharb richting victoria rabat gozo bezienswaardigheden

Op de kruising van de grondgebieden van Gharb en Victoria passeer je ook een indrukwekkende ruïne van een aquaduct. Deze ruïne loopt zelfs over de weg als een soort brug:

aquaduct vanuit gharb richting victoria rabat gozo bezienswaardigheden

Dit aquaduct werd gebruikt voor het transport van water en werd gebouwd onder Brits bewind tussen het jaar 1839 en het jaar 1843.

Het doel van het aquaduct was simpel: de lokale bevolking voorzien van vers drinkwater. Het aquaduct bracht het water van de Ghar Ilma heuvel (de grot van het water) naar een centraal waterreservoir in de Citadel in Victoria.

ruine aquaduct vanuit gharb richting victoria rabat gozo bezienswaardigheden

Een kleine obelisk werd geïnstalleerd om de eerste levering van water via het aquaduct te vieren. Deze obelisk vind je nog steeds terug dichtbij de opwaartse heuvel richting de citadel.

Het aquaduct werd uiteindelijk vervangen door een waternetwerk bestaande uit leidingen en elektrische pompen. Toch kan je de oorspronkelijke traject van het aquaduct nog volgen door de restanten ervan te volgen.

Deze ruïnes geven extra kleur aan de omgeving en staan terecht vernoemd in deze lijst van Gozo bezienswaardigheden!

Terug naar overzicht