Floriana ligt vlakbij Valletta en kan beschouwd worden als de voorstad van de hoofdstad.

Floriana ligt eigenlijk vlak voor de landtong van Valletta, net buiten de stadspoort. Je vindt er onder andere enkele overheidsgebouwen zoals het Ministerie van Infrastructuur en de Openbare bibliotheek.

fontein floriana dichtbij valletta hoofdstad van malta

In Floriana kan je ook terecht voor een ontspannende wandeling in de Argotti Botanische tuinen

Deze tuinen vormen het groene hart van Floriana en bieden ontzettend mooie uitzichten! Je kan er onder andere de gigantische kerk van Hamrun zien in Centraal-Malta.

Floriana is ook de plaats waar het openbaar vervoer over een centrale uitvalsbasis beschikt. In het geval van Malta gaat het hier over bussen aangezien er geen treinen of metronetwerken zijn. In Valletta zelf rijden er ook geen bussen.

busstation floriana dichtbij valletta hoofdstad malta

Floriana is eigenlijk een buitenwijk die werd opgebouwd in het jaar 1634. Men bouwde deze voorstad om Valletta extra bescherming te bieden tegen een mogelijks nieuwe aanval van de Ottomanen.

De toenmalige Grootmeester bracht de Italiaanse ingenieur Pietro Paolo Floriani naar Malta om de voorstad te ontwerpen.

Floriana, de buitenwijk of voorstad van Valletta, werd dus vernoemd naar de ingenieur die alles in deze voorstad ontwierp en bedacht.

Floriana nabij Valletta – Bezienswaardigheden

Herdenkingsmonument van de luchtmacht van de Commonwealth

Een opvallend en metershoog bouwwerk in Floriana is het herdenkingsmonument voor de Luchtmacht van de Commonwealth (in het Engels the Commonwealth Air Forces).

herdenkingsmonument commonwealth air forces floriana malta

Dit monument werd ingehuldigd in het jaar 1945.

Het monument herdenkt de gesneuvelde leden van de Luchtmacht van de Commonwealth onder bewind van het Britse Rijk. Deze statige zuil werd ontworpen door Charles Wheeler.

Op de top staat een bronzen adelaar die je van ver ziet glimmen bij zonnig weer. De adelaar rust op een marmeren zuil van ongeveer 15 meter hoog.

De adelaar staat symbool voor de leden van de luchtmacht van de Commonwealth die overleden zijn tijdens hun dienst.

BEKIJK HOTELS IN FLORIANA

Terug naar overzicht

Herdenkingsmonument van de twee Wereldoorlogen

Aan de overkant van de straat bevindt zich nog een ander opvallend monument!

herdenkingsmonument oorlog floriana valletta malta

Dit impressionante monument wordt omgeven door (meestal) brandende fakkels. Het is het herdenkingsmonument van de oorlogen en het werd ingehuldigd in het jaar 1938.

Het monument vormt een Latijns kruis ter ere van de slachtoffers die vielen tijdens de twee verschrikkelijke Wereldoorlogen.

BEKIJK HOTELS IN FLORIANA

Terug naar overzicht

De Mall tuinen – Floriana

Wat verderop vind je de Mall tuinen (in het Engels the Mall gardens).

mall tuinen gardens floriana dichtbij valletta

Deze tuinen liggen in het verlengde van de stadspoort en de Republic Street in Valletta. Met andere woorden, deze tuinen liggen in het verlengde van de hoofdstraat van Valletta.

De Mall tuinen liggen ook langsheen een uitgestrekte boulevard, The Mall genaamd. Deze boulevard werd ontworpen door Grootmeester Lascaris Gastellian in het jaar 1656.

In het langwerpige park van deze tuinen staan vele monumenten ter ere van bekende Maltezen.

Onafhankelijkheidsmonument in Floriana

Het bekendste en mooiste monument in Floriana is ongetwijfeld het monument van de Onafhankelijkheid (Independence Monument in het Engels):

onafhankelijkheidsmonument floriana nabij valletta malta

Dit indrukwekkende onafhankelijkheidsmonument werd ingehuldigd in 1989, op de vijfentwintigste verjaardag van de Maltese Onafhankelijkheid.

Het monument staat vlak voor de ingang van de Mall tuinen indien je van de stadspoort komt (zie foto hierboven).

Het unieke en authentieke Phoenicia hotel ligt hier rechts van.

Monument van Christus de koning

Een ander opvallend kunstwerk is het monument van Christus de koning (in het Engels Christ The King monument). Het is een van de meer opvallende werken in de Mall tuinen:

christus de koning monument mall tuinen floriana malta

Het beeld is het werk van de beroemde Maltese beeldhouwer Antonio Sciortino.

Het monument herdenkt het internationale eucharistisch congres (International Eucharistic Congress in het Engels) van 1913. Dit was een belangrijke internationale religieuze gebeurtenis.

Dit artistieke bronzen monument beeldt de imposante figuur van Christus uit, alsook de figuur van een dame die Malta representeert en neerknielt voor Christus.

BEKIJK HOTELS IN FLORIANA

Terug naar overzicht

Onderaardse graanschuren en St. Publius kerk

Floriana is ook gekend om zijn ondergrondse graanschuren (in het Engels The Granaries genaamd). Oorspronkelijk waren dit kuilen uitgegraven in de grond en bedekt met ronde stenen platen:

stenen plaat graanschuren the granaries floriana malta

Deze ondergrondse kuilen werden door de Ridders van de Orde van Malta gebruikt voor de opslag van graan.

Graan moest worden geïmporteerd van buitenlandse landbouwdomeinen van de Ridders in Europa, Sicilië en Tunesië. Deze invoer was nodig om het tekort van de lokale graanoogst op te vangen.

Je kan deze ondergrondse opslagplaatsen terugvinden en bestuderen op de Pjazza San Publiju:

st publius kerk pjazza san publiju opslagplaatsen graan graneries floriana malta

Il-Fosos, officieel Pjazza San Publiju, is een van de grootste open ruimtes en pleinen in Malta.

Op heden wordt het plein gebruikt voor politieke bijeenkomsten en concerten. Zo vonden er reeds drie Pauselijke bezoeken plaats, die onder de belangrijkste gebeurtenissen in de Maltese geschiedenis worden gerekend.

Jaarlijks gaat op dit plein ook het Isle of MTV festival door op een avond in de maand juni of juli:
Artiesten zoals Lady Gaga, Black Eyed Peas, N*E*R*D, One Republic, Maroon 5, Akon, David Guetta, Snoop Dogg, LMFAO, Jesse J en will.i.am passeerden reeds de revue op dit gratis festival.

Aan het uiteinde van de Pjazza San Publiju bevindt zich de prachtige St. Publius kerk.

Deze kerk bevindt zich ook op het plein van de ondergrondse graanschuren en werd gebouwd op het einde van de achttiende eeuw (zie foto hierboven).

BEKIJK HOTELS IN FLORIANA

Terug naar overzicht

De watertoren van Wignacourt – Floriana

Aan het begin van Sarria Street, die rechts naast de Mall tuinen loopt, staat de watertoren van Wignacourt:

wignacourt watertoren floriana dichtbij valletta malta

Deze authentieke watertoren is genoemd naar Grootmeester Wignacourt.

De reden ligt voor de hand: hij was diegene die het aquaduct bouwde dat water van Rabat naar Valletta bracht. Een lang stuk van dit aquaduct werd heel goed bewaard en kan je bewonderen in Birkirkara.

Aan de toren van Wignacourt in Floriana is een stenen waterbak gemetseld waaruit paarden kunnen drinken:

wignacourt toren drinkbak floriana nabij valletta malta

Als je aan de watertoren van Wignacourt staat, zie je nog twee andere opvallende bouwwerken in de nabije omgeving. Ook de ingang van de Argotti botanische tuinen ligt binnen een straal van 100 meter.

BEKIJK HOTELS IN FLORIANA

Terug naar overzicht

Cilindervormige Sarria kerk

Zo staat er aan de overkant van de straat, rechtover de watertoren van Wignacourt, de Sarria kerk:

sarria kerk floriana dichtbij valletta

Deze cilindervormige kerk was oorspronkelijk een kapel die gebouwd werd in het jaar 1585. Ze werd gebouwd op bevel van de Ridder Fra Martin de Sarria en hij financierde ze met eigen middelen.

Oorspronkelijk was de Sarria kerk dus een kapel. Het was pas in het jaar 1676 dat de kapel werd omgebouwd tot een kerk ter ere van de Onbevlekte Ontvangenis.

Kunst is de reden waarom je deze Sarria kerk dient te bezoeken. Er is een magnifieke reeks van zeven doeken aanwezig, geschilderd door de bekende Mattia Preti.

BEKIJK HOTELS IN FLORIANA

Terug naar overzicht

De Robert Samut Hall – Floriana

Recht tegenover de Sarria kerk vind je nog een ander speciaal bouwwerk, de Robert Samut Hall:

robert sammut hall floriana dichtbij valletta malta

Deze kerk was oorspronkelijk de Floriana Wesleyan Methodist kerk van de protestanten en werd afgewerkt in 1883.

Dit prachtige bouwwerk is een typisch voorbeeld van de neogotische bouwstijl. Dit gebouw doet op heden geen dienst meer als kerk maar wel als cultureel centrum.

Leuk weetje: Deze Robert Samut Hall was het allereerste gebouw in Malta dat gebruik maakte van de gloeilamp!

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Robert Samut Hall een schuilplaats voor Britse militairen. Meer bepaald de Lamplough Hall, een ondergrondse gang, deed dienst als schuilplaats.

BEKIJK HOTELS IN FLORIANA

Terug naar overzicht

De Argotti botanische tuinen: Groene hart van Floriana

Als je in Floriana bent, dan valt een bezoekje aan de Argotti botanische tuinen zeker aan te raden.

Deze tuinen zijn de ideale plek om even tot rust te komen en te ontspannen. Je kan er genieten van de natuur en van de panoramische uitzichten.

Er zijn verschillende publieke tuinen in Floriana maar de Argotti botanische tuinen steken er bovenuit omwille van de unieke combinatie van elementen.

argotti botanische tuinen floriana nabij valletta

Dit groene hart van Floriana valt niet onmiddellijk op bij de doorsnee toerist. De ligging van deze botanische tuinen is namelijk nogal bizar: in het drukke centrum van Floriana met heel veel passerend verkeer richting hoofdstad Valletta.

Juist daarom zijn deze tuinen zo’n verheugende ontdekking! Hier kom je terecht in een uitzonderlijk stukje groen en rust te midden van de chaos van het dagelijkse leven!

De Argotti botanische tuinen zijn de derde oudste botanische tuinen in de gehele Commonwealth. De Universiteit van Malta heeft er momenteel de verantwoordelijkheid over.

In de jaren veertig van de achttiende eeuw maakte deze prachtige tuin deel uit van de eigendommen van de Portugese Ridder Don Emmanuel Pinto en van de Spaanse opzichter Ignatius de Argote y Guzman.

Ridder Don Emmanuel Pinto werd later benoemd tot Grootmeester van de Ridders van de Orde van Malta. Toen dit gebeurde, kocht Guzman de tuin van Grootmeester Pinto en voegde de eigendommen samen. Dankzij deze samensmelting ontstonden de Argotti botanische tuinen zoals we die vandaag kennen.

De Ridders van de Orde hadden destijds al een eigen tuin in Fort St. Elmo, dichtbij hun Heilige Ziekenhuis. Het waren de Britten die destijds medicinale planten en andere botanische staaltjes van Valletta naar Floriana brachten. Uiteindelijk werd alles verhuisd van Valletta naar de Argotti tuinen in het jaar 1855.

De Argotti botanische tuinen herbergen een indrukwekkende collectie van in- en uitheemse planten en bomen. In de loop der jaren werden er ook nieuwe soorten aan de collectie toegevoegd.

Je treft er ook een waanzinnig grote collectie vetplanten en cactussen aan, afkomstig van allerlei regio’s in Amerika en Afrika.

Je kan in deze tuinen bijzonder veel planten- en bomenfamilies terugvinden die zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan het mediterraans klimaat van Malta. Met andere woorden, je vindt er bomen en struiken afkomstig uit landen met een gelijkaardig klimaat.

Zo zijn er planten aanwezig uit Californië (Noord-Amerika), Centraal Chili (Zuid-Amerika), de Kaapregio in Zuid-Afrika, Zuid-West Australië, de Canarische eilanden en Madagascar.

Deze botanische tuinen zijn opgedeeld in verschillende secties (zie plattegrond hieronder). A op deze plattegrond staat voor de hoofdingang aan de straatkant vlakbij de watertoren van Wignacourt:

plattegrond argotti botanische tuinen floriana dichtbij valletta

Zo heb je een sectie die toegewijd is aan de Maltese fauna en flora. In deze sectie vind je dan zowel een plant als een boom van nationaal belang!

De nationale boom van Malta: de Sandarac Gum boom of Is-Sigra tal-Gharghar in het Maltees. Deze boom kan tot 15 meter hoog worden en heeft fijne bladeren die lijken op die van een spar.

De nationale plant van Malta: het Maltese duizendguldenkruid (Maltese Rock Centaury in het Engels).

Een leuk weetje: Het oudste organisme in de Argotti botanische tuinen is een adembenemende drakenbloed boom (Dracaena draco of Dragon Blood tree in het Engels). Deze boom is naar schatting meer dan 250 jaar oud.

Andere authentieke bomen zijn de reusachtige Moreton Bay vijgenbomen met hun in elkaar gegroeide wortels die deels in de lucht groeien in plaats van in de grond.

Een opvallend kunstwerk in de Argotti botanische tuinen is het ANZAC monument.

Dit is een beeld ontworpen door de bekende beeldhouwer Bonnici:

anzac monument argotti tuinen floriana dichtbij valletta

ANZAC staat voor Australian and New Zealand Army Corps. Dit monument herdenkt en eert de Australische en Nieuw-Zeelandse troepen die zijn gesneuveld bij de Slag om Gallipoli tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het monument is veel moderner dan de meeste andere monumenten die in Malta te zien zijn. Het werd dan ook pas in mei 2013 ingehuldigd.

De man en vrouw in het werk zijn een representatie van de geest en mentaliteit van de burgers. Ze beelden de strijd om te overleven uit, alsook de vreugde die men kende na de oorlog.

Helemaal onderaan het monument werden de namen van de slachtoffers ingegraveerd. Deze werden allen begraven in Malta.

Daarnaast zijn er vele andere bezienswaardigheden zoals een grote serre vol cactussen, een kleinere serre met waterplanten, een vijver vol waterlelies en een Japanse tuin.

Je kan er ook genieten van verzorgde, kleurrijke bloemenperkjes.

Los van deze schat aan natuurlijke planten en bomen is de belangrijkste aantrekkingskracht van deze botanische tuinen toch wel de sereniteit die er heerst.

Binnenwandelen in de Argotti botanische tuinen lijkt op het betreden van een andere dimensie. De lange warme zomers en de milde winters zorgen ervoor dat deze tuinen qua pracht en praal op hun best zijn tijdens de lente en de winter.

Ook al is het drukke leven in Valletta niet veraf, hier kan je met gemak jouw stress en zorgen even vergeten.
Kom hier genieten van de groene, diverse omgeving. Je kan er wandelen op vredevolle wandelpaden. Je kan er moeilijk thuis te brengen geuren opsnuiven.

En je kan er genieten van adembenemende panoramische uitzichten over het eiland Malta. Je ziet vooral Centraal-Malta liggen vanop het bastion.

Ietwat verscholen achter de watertoren van Wignacourt liggen de wonderbaarlijke Argotti botanische tuinen. Deze tuinen zijn niet extreem bekend onder hordes toeristen en ademen pure rust uit.

Deze tuinen zijn zonder twijfel het best bewaarde geheim van Floriana. Een bezoekje aan deze tuinen, in om het even welk seizoen van het jaar, is zeker de moeite waard!

BEKIJK HOTELS IN FLORIANA

Terug naar overzicht

Porte des Bombes – Floriana

Verder vind je in Floriana nog de ‘Porte des Bombes’. Deze oude toegangspoort maakte ooit deel uit van de buitenste verdedigingsmuur ter bescherming van Valletta.

Deze Porte des Bombes werd gebouwd in Barokstijl onder het bewind van Grootmeester Ramón Perellós y Roccaful.

De opbouw gebeurde tussen het einde van de zeventiende en het begin van de achttiende eeuw. Oorspronkelijk was er maar één doorgang.

Later werd de capaciteit van deze toegangspoort echter uitgebreid tot twee doorgangen om het toenemende verkeer tegemoet te komen.

Vandaag kan je er nog steeds onderdoor rijden met de wagen, heel speciaal!

BEKIJK HOTELS IN FLORIANA

Terug naar overzicht