Door de globalisering willen steeds meer mensen televisiezenders uit het buitenland kunnen ontvangen. Geëmigreerde Nederlanders willen graag Nederlandse tv en hun favoriete series kijken, maar ook de mensen die in Nederland wonen voelen steeds meer de behoefte om internationale zenders te kijken.

Dit kan tegenwoordig gelukkig dankzij het internet. Of nou ja, dit kan deels. Als je wel eens in het buitenland Nederlandse tv hebt willen kijken via bijvoorbeeld NPO Start, dan merk je bijvoorbeeld dat je wordt geblokkeerd.

Dit probleem heb je ook als je vanuit Nederland buitenlandse tv wil kijken zoals de BBC. Gelukkig zijn er manieren waarop je toch je favoriete series kan kijken van over de hele wereld. Hoe dit kan lees je hieronder.

Waarom worden series geblokkeerd?

Zenders en programma’s worden geblokkeerd omdat de zenders afspraken maken met de programmamakers dat hun programma alleen in een bepaald land mag worden vertoond. Zit je dus niet in dat land, dan mag je het programma in principe niet bekijken.

Deze blokkades kunnen ze ook online toepassen door middel van je IP-adres. In je IP-adres zit namelijk een locatie verwerkt. Zo kunnen ze zien dat je bijvoorbeeld niet in Nederland zit en je de toegang tot Nederlandse programma’s ontzeggen.

Wil je om deze blokkades heen, dan moet je dus je IP-adres zien te veranderen. Gelukkig kan dit tegenwoordig makkelijk met een Virtueel Particulier Netwerk (VPN).

Unblocking met een VPN

VPN’s zijn diensten waarmee je je internetverkeer versleutelt en je verbinding beveiligt. Dit gebeurt veelal door middel van een software programmaatje op je computer, tablet of smartphone.

Dit programmaatje beveiligt je verbinding en versleutelt je data. Daarbij komt ook nog eens dat je via een VPN-server met het internet verbindt. Tijdens dit proces wordt je eigen IP-adres verborgen en neem je het IP-adres aan van de VPN-server.

Selecteer je dus een Nederlandse server, dan zullen websites en diensten zien dat je een Nederlands IP-adres hebt, ook al zit je bijvoorbeeld in Frankrijk. Zodoende word je niet meer geblokkeerd en kun je gewoon tv kijken van waar je maar wil.

VPN’s hebben vaak servers in verschillende landen van over de hele wereld, waardoor je bijna alle geografische blokkades kan omzeilen. Let hierbij wel goed op dat een VPN er niet voor zorgt dat je een abonnement hebt bij de specifieke tv-zenders.

Wil je dus bijvoorbeeld Fox Sports of ESPN  kijken, dan moet je wel een account hebben op deze platforms.

VPN op je Smart TV of Router

Als je in Nederland of in het buitenland woont kan het handig zijn om een VPN direct te gebruiken op je Smart TV. Dit zorgt er namelijk voor dat je, via het internet, tv kan kijken van over de hele wereld zonder satellietschotel.

Ideaal dus als je in het buitenland woont en Nederlandse tv wil kijken, of juist in Nederland woont en buitenlandse tv wil kijken. Als je je Smart TV verbindt middels een VPN hoef je je niet langer druk te maken over dat je wordt geblokkeerd op basis van je geografische locatie. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit uitgebreide artikel over VPN’s op je Smart TV.

Als je meerdere apparaten hebt zoals bijvoorbeeld een Smart TV, Google Chromecast, smartphone, tablet, etc. dan kan het handig zijn om een VPN direct op je router in te stellen. Op die manier zijn alle apparaten direct verbonden via de VPN, waardoor je niet los op elk apparaat een VPN hoeft in te stellen.

Hiervoor is het wel belangrijk dat je een geschikte router hebt. Je moet namelijk de firmware van deze router aanpassen, en dit is niet altijd mogelijk. Zie hier een overzicht van geschikte VPN routers.

Welke zenders kan ik bekijken?

Als je een VPN hebt kun je in principe alle zenders van over de hele wereld bekijken (mits de VPN een server heeft in het land van de website of dienst die je probeert te unblocken).

Zo kun je populaire Amerikaanse sporten bekijken zoals de NFL, NBA, NHL en MLB maar ook tv en jouw favoriete series uit andere landen zoals Duitsland (ARD, ZDF, RTL, etc.), Frankrijk (TV5Monde), Italië (Rai Uno), Rusland, Turkije en Marokko.

Dit werkt ook goed voor grote evenementen zoals de Super Bowl, NBA Finals, de grote tennistoernooien en Formule 1.

Tip: vanaf 1 mei 2018 moet het mogelijk zijn om Nederlandse zenders ook in andere europese landen te bekijken. Nederlandse zenders en netwerken mogen je vanaf dan dus niet meer blokkeren als je buiten Nederland maar nog wel in Europa zit.

Samenvattend – Favoriete series overal ter wereld

Tegenwoordig wordt het steeds gebruikelijker om tv te kijken uit een ander land dan waar je je bevindt. Dit is nog niet altijd mogelijk omdat programmamakers hebben afgesproken met zenders dat hun programma alleen in een specifiek land mag worden uitgezonden.

Hierdoor word je geblokkeerd, hoewel je misschien wel een abonnement hebt op deze zender. Gelukkig is dit te voorkomen met een VPN. Een VPN is eenvoudig in te stellen en maakt het mogelijk om vanuit een ander land met het internet te verbinden.

Dit werkt uitstekend in combinatie met je Smart TV, of, als je al je apparaten wil verbinden met een VPN, een VPN router. Hierdoor kun je je favoriete series bekijken van over de hele wereld, waar je ook bent.

Tip voor digitale nomades: Wenst u een website of applicatie te bouwen voor de Nederlandse markt met behulp van een krachtige virtuele server in Nederland? Check dan VPS Nederland.