Malta is meer dan alleen de hoofdstad Valletta, de bekende oostkust met Sliema, St Julian’s en Paceville en de mooie baaien in Noord-Malta. Ook Centraal-Malta is echt wel de moeite waard…
In het centrum van het eiland vind je namelijk heel wat steden en dorpjes met elk hun rijke geschiedenis.
Overzicht
Inleiding Centraal-Malta
Voorbeelden van blikvangers zijn Mosta, Naxxar, de commerciëlere steden Birkirkara en Hamrun en meer zuidelijker Qormi, Zebbug, Siggiewi en Dingli.
Rabat en Mdina zijn de steden die er torenhoog bovenuit steken qua historische rijkdom.
Het fantastische Mdina, de stille stad, is de kers op de taart in Centraal-Malta. Gedetailleerde informatie over deze middeleeuwse stad vind je op de specifieke pagina (klik op de link).
Maar ook de Three Villages (niet te verwarren met The Three Cities) zijn een bezoekje waard bij een verblijf op de Maltese eilanden.
Rabat
Ondanks het feit dat Rabat voornamelijk bekend is om zijn catacomben, heeft het meer te bieden dan dat.
Rabat is niet gewoon een ‘aanhangsel’ van Mdina, zoals het nochtans vaak omschreven wordt in toeristische gidsen.
Rabat beschikt over tal van interessante straten met vele shops en mooie dorpshuizen.
Vandaar dat niet enkel de catacomben een bezoekje waard zijn.
De catacomben van Rabat
Rabat staat bekend om zijn catacomben, waarvan de St.Paul’s Catacombs de grootste en bekendste zijn. Het is een volledig ondergronds netwerk van Romeinse begraafplaatsen die in gebruik zijn geweest tot de vierde eeuw na Christus.
Tijdens de tijd van de Romeinen was Mdina, toen Melita of Melite, de hoofdstad. De toenmalige Romeinse wet legde een verbod op om inwoners te begraven in de stad zelf. De catacomben net buiten Melita, gelegen onder de naburige stad Rabat, waren daarom ideaal.
Wellicht was er oorspronkelijk enkel een klein hypogeum dat later steeds meer werd uitgebreid.
Uiteindelijk groeide deze ondergrondse begraafplaats uit tot een volledig ondergrond labyrint met een oppervlakte van meer dan 2000 vierkante meter!
Het grote hal van het complex vormde het centrum van alle activiteiten in de catacomben. In de dertiende eeuw werd een deel van de hal mogelijks gebruikt als herdenkingsplaats.
Een ander deel is dan weer veel ouder en is uitgerust met twee tafels, een zeer bekend en terugkerend kenmerk in Maltese Paleochristelijke hypogea. Deze tafels werden mogelijks gebruikt om herdenkingsmaaltijden te organiseren.
Diverse deuropeningen in de hal zorgen voor tal van passages in verschillende richtingen, allemaal bekleed met een reeks van graven.
Het meest imposante aan deze catacombe is het Baldacchino graf. Dit graf werd versierd met weelderig beschilderde of gebeeldhouwde decoratie.
Helaas blijven maar bitter weinig sporen over van deze decoratie. Maar het blijft genoeg om ons een beeld te geven van het belang dat werd gegeven aan de laatste rustplaats van de gemeenschappen op het eiland in de Laat-Romeinse en Paleochristelijke periodes.
De kerk en grot van Sint Paulus
Op het gemeenteplein van Rabat pronkt de kruisvormige parochiekerk van St Paulus uit de zestiende eeuw.
De kerk dateert van 1575 en werd grotendeels heropgebouwd in de late zeventiende eeuw. Het belangrijkste altaarstuk in de kerk is van de hand van de bekende Mattia Preti.
De kerk van Sint Paulus is bovenop de grot van Sint Paulus gebouwd. De legende stelt dat apostel Paulus er leefde of er gevangen zat tijdens de drie maanden die hij doorbracht in Malta.
Hij leed schipbreuk toen hij op weg was van Kreta naar Rome om er berecht te worden door Julius Ceasar.
De muren van de grot zouden helende krachten hebben. Er wordt gezegd dat de muren altijd even dik zouden blijven, ongeacht hoeveel van de helende steen men zou weg schrapen.
De grot van Sint Paulus bevat een marmeren beeld van, jawel, Sint Paulus. Het beeld werd geschonken door Grootmeester Pinto de Fonseca in het jaar 1748.
In het begin van de zeventiende eeuw werd de grot bewoond door de Spaanse edelman Juan Beneguas Da Cordova.
Beneguas was oorspronkelijk naar Malta gekomen om ridder te worden… Maar hij besloot in plaats daarvan als een kluizenaar te gaan leven toen hij de grot bezocht.
Hij kocht land aan boven de grot en hij ging het woord van Sint Paulus gaan verspreiden.
Augustijnenkerk van Sint Marcus
In het noord-oosten van Rabat, vlakbij Mdina, bevindt zich de Augustijnenkerk van Sint Marcus.
Deze kerk werd gebouwd in 1571 in Renaissancestijl en werd ontworpen door de Maltese architect Girolomo Cassar.
Cassar bouwde een paar jaar later ook de magnifieke Sint-Janscokathedraal in Valletta.
Domus Romana museum
Op nog geen vijfhonderd meter van de grote stadspoort van Mdina bevindt zich het Domus Romana museum.
Het museum werd gebouwd op de restanten van een rijkelijk versierde Romeinse woning uit de eerste eeuw voor Christus.
Het museum herbergt een fascinerende collectie van handgemaakte Romeinse artefacten.
Voorbeelden hiervan zijn haarspelden, weefbobijnen, rammelaars voor kinderen, toneelmaskers uit terracotta, glazen parfumflesjes, unieke tafeldecoratie en beeldhouwwerken van de Romeinse veroveraar Claudius en zijn dochter Antonia.
Je kan er ook een unieke zilveren ring bewonderen die werd gevonden in de begraafplaats hier.
De mozaïeken vloeren waarvoor het museum bekend is, geven onder andere de ‘drinkende duiven van Sosos’ weer.
Je kan er ook een reeks Arabische grafstenen bekijken die dateren van de periode toen deze site gebruikt werd als Arabische begraafplaats.
Mosta | Centraal-Malta
Mosta ligt in Centraal-Malta en is een drukke stad met een kleine 20 000 inwoners.
De stad is klein maar levendig en is enorm gekend om de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk of Koepelkerk van Mosta.
Deze kerk is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van Centraal-Malta en Malta in het algemeen. Ze werd gebouwd tussen 1833 en 1860 en werd ontworpen door George Grognet, een Maltese architect.
De gigantische koepel van deze kerk is vanop heel wat plaatsen in Malta te zien. En dat is helemaal niet verwonderlijk als je weet dat deze kerk de derde grootste niet-ondersteunde koepel van Europa heeft.
De koepelkerk van Mosta werd gebouwd tussen 1833 en 1860 en het design ervan is gebaseerd op het Pantheon in Rome.
Deze kerk werd volledig door de lokale parochie gefinancierd. Bovendien werd ze ook gebouwd door vrijwilligers!
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 9 april 1942, viel een bom recht door de koepel net toen er een kerkdienst bezig was. Het wordt als een mirakel gezien dat de bom nooit ontploft is.
Niemand van de naar schatting driehonderd aanwezigen geraakte gewond! Je kan een replica van de kolossale bom bekijken in een vertrek binnenin de kerk!
Een inspirerende en betoverende promotievideo over de bezienswaardigheden in Mosta kan je hieronder bekijken! Je ziet er onder andere de rotsachtige honingvallei nabij Mosta in:
Ook het jaarlijkse feest, dat georganiseerd wordt op 15 augustus, komt aan bod in deze fantastische video over de stad Mosta.
Naxxar
Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning
Naxxar is een van de oudste dorpen van Malta en beschikt over een imposante kerk.
Deze kerk eert Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning en dateert uit het begin van de zeventiende eeuw. Ze werd gebouwd door de bekende Maltese architect Tomasso Dingli.
De rijkelijk versierde gevel en zijbeuken van de kerk zijn er echter pas in de twintigste eeuw bijgekomen.
Het Parisio Paleis (Palazzo Parisio)
Het prachtige Palazzo Paleis in Naxxar (Centraal-Malta) bevindt zich vlak tegenover de parochiekerk.
Het is een prachtige villa uit de achttiende eeuw gebouwd door Grootmeester Don Antonio Manoel de Vilhena. Hij bestuurde de Orde van de Ridders van Malta van 1722 tot 1736.
Na zijn dood werd het gebouw eigendom van de Ridderorde van Malta. Daarna werd de Parisio familie eigenaar van dit gebouw.
Meer bepaald Don Domenico Parisio, een edelman uit het Italiaanse Reggio Calabria, en zijn vrouw Anna Moscati. Anna Moscati was afkomstig van een Maltese aristocratische familie.
Deze Parisio familie was eigenaar van verschillende gebouwen op het eiland Malta. Naast dit Pallazo Parisio in Naxxar was ook het Palazzo Parisio in Valletta in hun bezit! Paolo, de zoon van Domenico en Anna, maakte van de villa in Naxxar zijn thuis.
Na zijn dood kwam Palazzo Parizio in Naxxar in handen van de Micallef familie. Deze familie leefde in dit huis tot 1856. Vervolgens begon deze familie de hele eigendom te verhuren aan de jezuïetengemeenschap vanaf het jaar 1880.
De Jezuïeten waren van plan om het paleis over te kopen. Helaas konden ze nooit tot een overeenkomst komen met de 32 huisbewaarders van de villa die zichzelf tot erfgenamen hadden gedoopt…
Het was uiteindelijk markies Scicluna die de hele zaak voor de rechtbank bracht. Hij won de juridische strijd en hij verkreeg het landgoed op 12 juni 1898 voor de som van 1500 Britse Pond.
Palazzo Parisio is inmiddels een heel familiebedrijf geworden, gerund door Christiane Ramsay Scicluna en haar dochter Justine.
Naast een rondleiding kan je er ook genieten van een heerlijke lunch of diner in het Luna restaurant.
Je kan er ook terecht van je namiddagthee in de tea room of kan je er zelfs je trouwfeest organiseren:
Markies Giuseppe Scicluna was een vermogende Maltese bankier en handelaar. Hij gaf het gebouw een ongeziene renovatie die tot op heden zichtbaar is. Hij schakelde een team van architecten, beeldhouwers en artiesten in om zijn visie te implementeren.
Het team werd geleid door de befaamde Italiaanse architect Carlo Sada en door de Maltese Annibale Lupi.
De schilders waren de Italianen Giacomo Olzai en Filippo Venuti. Giuseppe Valenti was verantwoordelijk voor het beeldhouwwerk.
Vincenzo Cardona en zijn studenten focusten op de decoratieve elementen in de villa. Giulio Moschetti werkte ook aan het project en was verantwoordelijk voor grotere figuratieve werken.
De Victoriaanse Palazzo met zijn prachtige interieur en mooie tuinen is open voor het publiek. Je kan er al de pracht en praal bewonderen!
Meer informatie vind je op de officiële website van het Palazzo Parisio in Naxxar.
Ta’ Qali
Ta’ Qali bevindt zich tussen Mdina en Mosta in Centraal-Malta en is vooral bekend om zijn voetbalstadion, luchtvaartmuseum en ambachtelijk dorp.
Ambachtelijk dorp in Ta’ Qali
Het ambachtelijk dorp van Ta’ Qali is de grootste ambachtelijke markt van Malta.
Je kan er tal van ambachtslieden aan het werk zien. Het dorp werd gebouwd op een verlaten vliegveld daterend uit de Tweede Wereldoorlog.
Ze maken er onder andere het beroemde glaswerk van Mdina, smeedwerk, rieten meubels en keramiek.
Wil je graag een origineel Maltees souvenir op de kop tikken?
Dan is dit ambachtelijk dorp interessanter dan de vele souvenirshops die je her en der verspreid over het eiland vindt. De prijzen liggen in dit dorp in Centraal-Malta dikwijls een stuk lager.
Meer informatie vind je op de Facebookpagina.
Nationaal stadion
Vlakbij het ambachtelijk dorp ligt het Ta’ Qali National Stadium, de thuisbasis van onder andere de nationale voetbalploeg van Malta.
Dit nationaal stadion werd gebouwd in 1981 en ligt in Centraal-Malta.
Vliegtuigmuseum van Malta
Nog in Ta’ Qali, vlakbij het stadion, ligt het vliegtuigmuseum van Malta.
Het museum werd ondergebracht op de plaats waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het vliegveld van de Royal Air Force lag.
Het museum is de thuisbasis van enkele zeldzame en prestigieuze vliegtuigen die gebruikt werden tussen 1940 en 1943. Toen speelde Malta een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog.
Liefhebbers van vliegtuigen komen hier zeker aan hun trekken. Het museum bevat een aanzienlijke collectie met pareltjes zoals onder meer de Supermarine Spitfire Mk IX en de Havilland Tiger Moth.
Het museum wordt ondersteund door vrijwilligers en mensen met een echte passie voor vliegtuigen. En je merkt dit ook wanneer je er rondwandelt! Het museum heeft meer ziel en is niet zo artificieel ingericht als het doorsnee museum!
Ook vliegtuigmotoren, kanonnen, geweren, voertuigen en uniformen worden er tentoongesteld.
Meer informatie over de collectie unieke vliegtuigen en de openingsuren vind je op de website van het vliegtuigmuseum.
De Three Villages in Centraal-Malta
De Three Villages, niet te verwarren met de oostelijk gelegen Three cities, bestaan uit de dorpen Hal Lija, Attard en Balzan. Ze vormen het hart van Centraal-Malta.
De dorpen worden in één adem genoemd omwille van het feit dat ze vlak bij elkaar liggen. Het is zelfs zo dat sommige huizen in een bepaalde straat in het ene dorp liggen en andere huizen van dezelfde straat in het andere dorp.
In de Three Villages bevinden zich prachtige eeuwenoude huizen. Ze zijn dan ook gegeerd bij Maltese gezinnen die de drukte van de oostkant van het eiland willen vermijden.
Hier kan je een wat groter huis met tuin vinden voor een schappelijke prijs.
Lija
Hal Lija heeft iets meer dan 3000 inwoners en organiseert jaarlijks op 6 augustus een bekend en groot feest (festa in het Maltees). Maltezen van over het hele eiland komen ernaartoe!
Het feest wordt jaarlijks georganiseerd ter ere van de Gedaanteverandering van Jezus Christus op de berg. Samen met apostelen Johannes, Jacobus en Petrus beklom Christus een berg.
Volgens de traditie liet Jezus hier zijn goddelijke aard zien. Hij veranderde van gedaante en liet het licht van de hemel door zijn gestalte schijnen.
Niet alleen de prachtig verlichte parochiekerk van Jezus Christus de Verlosser draagt bij aan de leuke sfeer die er heerst op 6 augustus.
Ook het vuurwerkspektakel is er de moeite waard. Je hebt er nog een artisanale vuurwerkfabriek (Saint Michael’s Firework Factory) in het dorp!
De onderstaande video geeft je een idee van welke bezienswaardigheden Lija allemaal te bieden heeft:
Hal Lija, gelegen in Centraal-Malta, staat ook gekend om zijn overheerlijke, lokaal gekweekte sinaasappelen en citrusvruchten.
Je hebt er ook een bijzondere belvédère (uitkijktoren) die gebouwd werd op een rond punt.
Deze unieke constructie werd gebouwd in 1857 door architect Bonavia in opdracht van de Depiro familie (zie video hierboven).
De parochiekerk ter ere van Jezus Christus de Verlosser werd ontworpen door Giovanni Barbara in 1694. Deze kerk wordt gezien als zijn grootste en beste werk.
Verder heb je nog tal van andere bezienswaardigheden in Hal Lija!
Zo heb je nog een aantal kerken en kapelletjes:
- De oude parochiekerk (oude Salvator kerk) die dateert van het jaar 1575
- De kapel van Sint Pieter (oorspronkelijk gebouwd in 1658 en gerenoveerd in 1724)
- De kerk van Saint Andrew, de allereerste kerk van Hal Lija (gebouwd in 1594 en gerenoveerd in 1628)
- De kapel van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart (gebouwd in 1575 en gerenoveerd in 1755)
Daarnaast heb je er ook nog de Villa Parisio (daterend van 1567), de Duitse ambassade, Casa de Piro en het kerkhof van Hal Lija (bestaat al sinds 1813).
Ook het Francia paleis (Palazzo Francia), ook gekend als Villa Preziosi is gelegen op het grondgebied van Hal Lija. Het paleis is eigendom van de Maltese Staat sinds 1992.
Balzan
Hal-Balzan is een traditioneel Maltees dorpje in het centrum van het eiland Malta. De eerste geschriften van een nederzetting in Balzan gaan terug tot 1420. Het dorpje Balzan was lange tijd een kleine samenleving met enkele huisjes en boerderijen.
Het aantal inwoners van Balzan is stevig beginnen stijgen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mensen uit The Three Cities vluchtten voor de zware bombardementen naar het rustige Balzan.
Sommigen vonden Balzan, gelegen in Centraal-Malta, zodanig tof en geschikt dat ze er permanent bleven wonen.
De onderstaande video geeft je een idee van welke bezienswaardigheden Balzan allemaal te bieden heeft:
Het dorp werd vernoemd naar de Spaanse handelaar Maximillian Balzan. Meneer Balzan trouwde met een lokale Maltese schone in het jaar 1567.
Maximillian Balzan ontving een grote schenking grond voor zijn bewezen diensten. Schenker was Jean Parisot de La Valette, toenmalig Grootmeester van de Orde van de Ridders van Malta.
Meneer Balzan besloot om sinaasappelbomen te importeren vanuit Spanje en om ze vervolgens in deze grond te planten.
Na verloop van tijd werd het dorpje bekend voor zijn prachtige tuinen en boomgaarden vol citrusvruchten. In Balzan worden je zintuigen verwend met frisse geuren afkomstig van de citrusvruchten.
Het motto van het dorpje Hal-Balzan luidt als volgt:
Hortibus undique sept’a
Een vrije vertaling hiervan is ‘omgeven door tuinen’. Balzan is geclassificeerd als bijzondere regio waardoor het unieke karakter van het dorpje gegarandeerd behouden zal blijven naar de toekomst toe!
In dit pittoreske dorpje kan je traditionele Maltese huizen bewonderen, alsook mooie steegjes en historische gebouwen.
Balzan, gelegen in Centraal-Malta, beschikt ook over een aantal mooie kerken op zijn grondgebied.
De bekendste is de parochiekerk ter ere van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. De kerk werd voor het eerst in gebruik genomen in 1688 en heeft een Spaanse look.
Andere bezienswaardigheden in Hal-Balzan zijn:
- Palazzo Olivier (in straat Triq il-Kbira)
- Villa Macedonia (verblijfplaats van de Spaanse ambassadeur)
- Kerk van de Goede Herder
- De Santa Maria Assunta kerk (tweede maal ingewijd in 1675)
- De drie kerken
- De kerk van St. Roche (daterend van 1593 en geconverteerd in een huis)
- De kerk van St. Leonard (daterend van 1575)
- De kerk van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria (eerste parochiekerk van Balzan, daterend van 1655)
- Palazzo Antonio (in straat Triq Il-Providenza)
- Pilgrims Lodge (in straat Triq Valent Muscat)
- De St Gabriel Band Club (hier kan je iets drinken, deze club bestaat al sinds 1920)
Balzan organiseert jaarlijks een groot dorpsfeest ter ere van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Het feest wordt altijd georganiseerd op de tweede zondag van de maand juli.
Attard
Attard was ooit het kleinste dorp van de Three Villages… Maar kleintjes worden groot en momenteel is Attard het grootste dorp van de Three Villages.
Attard staat gekend om zijn vele citrusbomen. Het is voornamelijk een rustig residentieel dorp met vele prachtige Maltese huizen! Maar je vindt er ook nog plekjes met akkers en velden waar landbouwers actief zijn.
De onderstaande video geeft je een idee van welke bezienswaardigheden Attard allemaal te bieden heeft!
Ooit was Attard geen aparte parochie maar maakte deze regio officieel deel uit van het nabijgelegen Birkirkara. Attard werd uiteindelijk een onafhankelijke parochie in het jaar 1575.
De bekendste kerk in Attard is de parochiekerk van de Heilige Maria. Deze werd ontworpen door Tomasso Dingli en gebouwd tussen 1613 en 1616.
Dingli bouwde ook de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning in Naxxar. Hij werkte de parochiekerk van de Heilige Maria in Attard af in het jaar 1616, toen hij nog een jonge twintiger was.
Tuinen van San Anton (San Anton Gardens)
De Three Villages (Lija, Balzan en Attard) liggen rondom de San Anton Gardens. Deze betoverende botanische tuinen werden geopend voor het publiek in 1882 en liggen in Centraal-Malta.
Dit is zonder twijfel een van de prachtigste stukken groen op het hele eiland Malta!
Hier kan je tot rust komen in een oase van bloemen, bomen, planten, schaduw, sierlijke fonteinen en allerlei soorten vogels.
Zo kan je in een van de vele vijvers prachtige witte zwanenfamilies bewonderen! Sierlijke dieren, is het niet?
Er werden ook drijvende pontons gemaakt in deze vijvers waarop deze prachtvogels kunnen uitrusten in de schaduw:
Hier kan je tot rust komen in een groene oase. Je wordt er één met de Maltese natuur, welke gezegend is met een ongekende bloemenpracht:
De volgende video geeft je een perfecte impressie van deze San Anton tuinen, vol natuurlijke pracht en praal:
In de San Anton Gardens tref je een grote variëteit van bomen en bloemen aan, afkomstig van overal ter wereld.
Zo heb je er bijvoorbeeld de Chorisa Speciosa boom, ook gekend als de zijdeboom:
Deze boom komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en heeft heel kenmerkende stekels op zijn schors! Deze stekels beschermen de boom tegen beschadigingen van mens en dier.
Ook bloemenliefhebbers komen aan hun trekken in deze San Anton tuinen in Centraal-Malta. Wat denk je bijvoorbeeld van de Maltese versie van een paardenbloem?
Of wat gedacht van deze fantastische groene struik met paarse bloemetjes?
Zo heb je er enkele ontzettend hoge palmen, uitzonderlijk op Malta:
Sommige exotische planten zijn er bovendien al meer dan drie eeuwen oud! Ook de fontein aan de rechterzijde van de San Anton tuinen, nabij de ingang, ademt geschiedenis uit:
Op heden worden er vaak allerlei wedstrijden georganiseerd en worden er ook vaak klassieke optredens en toneelstukken opgevoerd.
San Anton paleis (San Anton Palace)
Het San Anton paleis en de San Anton tuinen zijn tot stand gekomen dankzij Antoine de Paule. Hij was een Franse Ridder van de Langue de Provence. Hij werd verkozen tot de vierenvijftigste Grootmeester van de Orde van de Ridders van Malta.
Grootmeester Antoine de Paule verwierf een groot stuk land dichtbij Attard. Hij had eerder al Paola gesticht in 1626.
Hij liet een plattelandsvilla op deze lap grond bouwen die groot genoeg was om gasten te kunnen verwelkomen.
Ze moest ook groot genoeg zijn om al zijn personeelsleden te kunnen huisvesten. Zo had hij zelfs iemand in dienst om alle klokken in het paleis te onderhouden en op te winden. En een bakker om zwart brood te bakken dat als voedsel diende voor zijn jachthonden!
Grootmeester Antoine de Paule besloot om de villa Sainte Antoine te noemen. Dit was een verwijzing naar zijn beschermheilige, St Antony of Padua. De tuinen en het paleis dragen dus nog steeds dezelfde naam, alleen in het Engels nu in plaats van in het Frans! Sainte Antoine werd dus San Anton!
Grootmeester de Paule liet ook een private kapel bouwen in het paleis! Deze bevindt zich aan de linkerkant op de volgende foto:
Hij liet de tuin symmetrisch ontwerpen en hij liet er sinaasappelbomen in planten. De vruchten van deze bomen, sinaasappelen, schonk hij weg aan al diegenen die hij respecteerde.
Na zijn dood woonden er nog vele andere Grootmeester van de Ridderorde in dit prachtige San Anton Palace. Je kan ook steeds een hulde brengen aan Grootmeester de Paule! Er werd een mausoleum gebouwd ter ere van hem in de Sint-Janscokathedraal in Valletta. Meer bepaald in de kapel van de Langue de Provence.
Later werd het paleis de woonplaats van de gouverneur van Malta. Sinds 1974 is het San Anton Palace de officiële verblijfplaats van de president van Malta!
In 2005 verbleef Queen Elizabeth II in dit paleis tijdens haar bezoek aan Malta. Ook in 1954 en in 1967 verbleef ze trouwens in het San Anton Paleis!
Je kan een deel van de wandelgangen van het paleis verkennen via de tuinen van San Anton. Je kan ook een kijkje nemen in de private kapel. Helaas is het paleis zelf niet toegankelijk voor het publiek.
Andere steden en dorpen in Centraal-Malta
Mdina
Over Mdina val bijzonder veel te vertellen! Daarom maakten we een speciale pagina die enkel en alleen over Mdina handelt!
Birkirkara
Birkirkara, of kortweg B’ Kara, ligt ten oosten van Attard in Centraal-Malta. Deze stad heeft vrij moderne gebouwen en beschikt over een klein historisch centrum. Deze stad is in de loop der jaren uitgegroeid tot een belangrijk commercieel centrum in Malta.
Bovendien is Birkirkara de grootste stad op het eiland Malta op het gebied van aantal inwoners! Het is ook een van de oudste Maltese steden aangezien deze nederzetting reeds vermeld werd in een geschrift van 1436.
Het pareltje van Birkirkara is ongetwijfeld de Sint-Helena basiliek.
Deze bezienswaardigheid dateert uit de achttiende eeuw en is een Rooms-Katholieke kerk.
De Sint-Helena basiliek werd gebouwd in barokstijl en werd ontworpen door architect Lorenzo Gafà. Salvu Borg was verantwoordelijk voor de effectieve bouw- en metselwerken.
Deze Sint-Helena basiliek werd gebouwd ter vervanging van de oorspronkelijke parochiekerk ter ere van Heilige-Maria. Deze oorspronkelijke parochiekerk geraakte ernstig beschadigd tijdens een aardbeving in het jaar 1856.
De Sint-Helena kerk is gemakkelijk te herkennen aan de twee typerende klokkentorens aan de voorzijde van de kerk. De Sint-Helena basiliek is uitgerust met de grootste bel in heel Malta!
Ook de binnenkant van de kerk is de moeite waard omwille van het prachtige, rijkelijk versierde interieur.
Daarnaast heb je in Birkirkara ook de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.
Deze kerk geraakte in onbruik na de aardbeving in 1856. Toen stortte het dak en de koepel in. De kerk werd pas gerestaureerd in de tweede helft van de twintigste eeuw. Deze Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart kerk in Birkirkara werd in 2005 opnieuw officieel een parochiekerk van Birkirkara.
Deze Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk werd gebouwd door de zoon van de bekende Gerolamo Cassar, Vittorio Cassar. De kerk, oorspronkelijk uit 1617, werd heropgebouwd nadat deze tegen de jaren 70 van de vorige eeuw behoorlijk in verval was geraakt.
In Birkirkara ligt ook een oud treinstation in een publieke tuin.
Vroeger was de trein dus een transportmiddel op het eiland Malta. De spoorlijn verbond Valletta met Rabat. Deze verbinding werd stopgezet in het jaar 1931. Sindsdien rijden er geen treinen meer op het eiland.
Andere bezienswaardigheden in Birkirkara zijn:
- Het aquaduct van Wignacourt
- Villa Lauri
- De toren van Tal-Wejter
- Villa Chelsea
- Het Sint-Helena paleis
Hamrun
Hamrun ligt ten zuidoosten van Birkirkara, aan de voet van Valletta. De stad, gelegen in Centraal-Malta, heeft één grote hoofdstraat waar je tal van kleine winkeltjes terugvindt.
Je treft er de grote parochiekerk ter ere van Sint Gaetan aan. Onderstaande foto werd genomen vanuit de Argotti botanische tuinen:
Deze parochiekerk werd ontworpen door architect George Schinas. Ze werd gebouwd tussen 1870 en 1875.
De voorgevel wordt gedomineerd door een klassieke Palladio-stijl en wordt geflankeerd door twee imposante kerktorens. Deze kerktorens worden als uniek en ongebruikelijk beschouwd voor het eiland Malta!
De koepel van deze Saint-Gaetan parochiekerk werd ontworpen door Andrea Vassallo. Hij won de ontwerpwedstrijd. Jammer genoeg voor hem werd de koepel slechts gebouwd na zijn overlijden. Het was architect Guzé Damato die de taak kreeg om de koepel te bouwen op basis van de originele tekeningen van Vassallo.
In Hamrun heb je ook een prachtige kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderdadige Medaille.
Deze kapel is de uitvalsbasis van de christelijke gemeenschap op het eiland Malta. Deze werd opgericht door de Maltese katholieke priester, eerwaarde George Preca. Hij wou de christelijke doctrine verspreiden op het eiland Malta.
George Preca werd uiteindelijk Heilig verklaard op 3 juni 2007 door paus Benedictus XVI. Hij was de tweede Maltees ooit die Heilig werd verklaard!
De Heilige George Preca ligt begraven in de crypte in deze kapel. Vanzelfsprekend trekt deze kapel veel pelgrims aan!
Qormi
Malta staat bekend om zijn heerlijk krokante brood. De stad Qormi, ten zuid-westen van Hamrun, is dé broodstad bij uitstek op het eiland. Over de gehele stad vind je bakkerijen.
De oude naam van Qormi is ‘Casal Fornaro’, wat vrij vertaald ‘stad der bakkers’ betekent!
De traditionele oude bakkerijen worden stilaan wel vervangen door bakkerijen met een modernere infrastructuur. Maar het brood wordt er zeker niet slechter op!
Palazzo Stagno: Maltees paleis vol magie
Net zoals op andere plaatsen op het eiland Malta staan ook in Qormi enkele mooie gebouwen!
Een voorbeeld hiervan is het Palazzo Stagno, een prachtig paleis in Centraal-Malta uit de zestiende eeuw.
Palazzo Stagno is een private woning maar kan op afspraak worden bezocht voor een rondleiding. Er kunnen kleine trouwfeesten worden georganiseerd, alsook diners in besloten in kring, bedrijfsevenementen en fotoshoots.
Voor meer informatie kan je terecht op de officiële website.
Zebbug
Zebbug is een van de oudste steden van Malta. De patroonheilige van Zebbug is St. Philip of Agira en deze wordt jaarlijks herdacht op de tweede zondag van de maand juni. Dan vindt er een groot feest plaats!
Zebbug heeft heel wat mooie huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw, alsook enkele mooie kerken.
De grootste en bekendste kerk in Zebbug is de Saint Philip kerk, een parochiekerk die in gebruik werd genomen in 1380. Op het einde van de zeventiende eeuw werd ze gerenoveerd en uitgebreid onder leiding van Tumas Dingli.
De inwoners van Zebbug staan bekend als gewiekste zakenmensen. Dit doordat de inwoners van de stad vroeger een belangrijke rol speelden in de katoenindustrie.
Zebbug is ook gezegend met een stokoude toegangspoort van vroeger.
Deze De Rohan boog werd gebouwd in 1798 om 21 juni 1777 te herdenken. Op deze dag verkreeg Zebbug namelijk de status van stad. De toenmalige Grootmeester Emmanuel de Rohan-Polduc schonk Zebbug deze titel als stad.
Vandaar dat deze triomfantelijke boog, genaamd De Rohan Arch, genoemd werd naar de toenmalige Grootmeester van de Orde van de Ridders van Malta.
Siggiewi (Città Ferdinand)
Siggiewi is een stad die gebouwd is op een plateau in het zuidwesten van Malta, net onder het centrum van het eiland. Vanop dit plateau kan je het kleine maar onbewoonde eilandje Filfla zien liggen.
Siggiewi, officieel Is-Siggiewi, ontstond reeds in de veertiende eeuw en fungeerde als gemeente. Op 30 december 1797 besloot toenmalig Grootmeester van de Orde van de Ridders van Malta om Siggiewi officieel tot stad te benoemen.
Deze Grootmeester heette Ferdinand Von Hompesch en bijgevolg noemde hij de stad ook naar zichzelf: Città Ferdinand.
Op de video hieronder kan je zien welke bezienswaardigheden Siggiewi zoal te bieden heeft:
De huidige parochiekerk werd gebouwd tussen 1675 en 1693. Deze dorpskerk werd gewijd aan de heilige Nicolaas van Myra (St. Nicholas).
Het is zonder enige discussie een schitterende kerk in barokstijl. Ze werd ontworpen door architect Lorenzo Gafà.
De kerk werd uitgebreid en gemoderniseerd op het einde van de negentiende eeuw (1862).
Elke laatste zondag van juni wordt het jaarlijkse festa georganiseerd. Het grote houten beeld van Sint Nicolaas wordt dan door de straten gedragen door enkele vrijwilligers. Dit beeld werd gemaakt door kunstenaar Pietro Felici in 1736.
Dingli
Het hoogst gelegen dorp van Malta is Dingli. Het dorp werd gebouwd op een plateau dat ongeveer 250 meter boven de zeespiegel ligt.
Dingli is wereldbekend om zijn indrukwekkende kliffen: de Dingli Cliffs. Sta je aan de rand van deze Dingli Cliffs, dan bevind je je op zo’n 250 meter hoogte.
Je kan er het piepkleine eiland Filfla zien, alsook een groot stuk van het binnenland van het eiland Malta zelf.
De uitzichten zijn werkelijk adembenemend. De video hieronder over de kliffen van Dingli zegt meer dan duizend woorden:
Als je goed zoekt vind je er ook oude karrensporen. Deze sporen werden in een ver verleden uit de rotsen gehouwen.
Op het hoogste punt van de kliffen staat de kleine Sint Maria Magdalena kapel. De huidige kapel werd gebouwd in 1646 met als basismateriaal kalksteen. Er stond echter al een oude kapel op deze plaats sinds 1446!
Het dorp Dingli zelf ligt op ongeveer een kilometer afstand van deze kliffen. Hier tref je nog een echt klassiek Maltees boerendorpje aan.
Het dorpje is 100 procent authentiek en het is ingericht met talloze bochtige straten!
De blikvanger is de parochiekerk ter ere van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Ze werd ingewijd in 1678 en werd gebouwd in de vorm van een Latijns kruis. Achteraf werd de koepel bijgebouwd!
Het jaarlijks festa vindt plaats op de eerste zondag na 15 augustus.
Buskett Gardens en het Verdala Paleis
Hoewel Malta niet erg groen is, heeft het eiland toch een aantal mooie tuinen te bieden. Een van de mooiste en bekendste tuinen in Malta zijn ongetwijfeld de Buskett Gardens. De Buskett Gardens zijn gelegen in Centraal-Malta. Meer bepaald ten zuiden van Rabat, ten oosten van Dingli en ten westen van Siggiewi.
De Buskett Gardens zijn het laatste overblijfsel van wat ooit een groot woud was en gebruikt werd als jachtterrein door de ridders. Deze tuinen bestrijken een oppervlakte van 30 hectare.
In de tuinen kan je genieten van diverse soorten planten en bloemen (in de lente) of bij warm weer verkoeling zoeken onder een van de vele fruitbomen.
De Buskett Gardens in Centraal-Malta hebben voldoende open plaatsen waar je gezellig kan picknicken.
Ten noorden van de Buskett Gardens vind je het hoger gelegen Verdala paleis dat uitkijkt op de tuinen.
Het paleis werd gebouwd voor de Franse Grootmeester Hugues Loubenx de Verdalle in 1586. Het Verdala Palace werd ontworpen door de bekende architect Girolamo Cassar.
Het basismateriaal van dit paleis in Centraal-Malta is kalksteen.
Vandaag de dag wordt het paleis gebruikt als zomerverblijf voor de president en is het occasioneel geopend voor het publiek.