Azure Window verdwenen en opgeslorpt door de zee – Malta verliest nationaal icoon

 • blauwe raam azure window verdwenen dwejra azure window

Woensdag 8 maart 2017 gaat de geschiedenisboeken in als een zwarte dag voor Malta. De Maltese eilandengroep ontwaakte in een nachtmerrie. Kranten koppen online “Azure Window verdwenen”.

Een flauwe grap? Of bittere realiteit? Helaas het laatste… Werkelijk hartverscheurend nieuws voor iedere Malta- en natuurfanaat!

Het land verloor een van zijn grootste iconen en toeristische blikvangers: het Azure Window, vrij vertaald het Blauwe Raam.

Onverwachts dat het Azure Window verdwenen is

Deze prachtige natuurlijke rotsformatie op het eiland Gozo was reeds een aantal jaren afgesloten voor het grote publiek. De rotsformatie verloor gaandeweg dikte en ondersteuningskracht voor voetgangers.

Maar niemand kon voorspellen dat het verval zo snel ging plaatsvinden. Een team van geologen deed in 2013 nog een groot onderzoek naar de duurzaamheid van de structuur. In dit onderzoek werd geconcludeerd dat het Azure Window niet onmiddellijk in gevaar was. En dat het Blauwe Raam waarschijnlijk nog tientallen jaren zou meegaan…

Maar nu blijkt de kracht van Moeder Natuur deze prognoses aan diggelen te slaan! Het Azure Window verdween gewoon volledig van de radar ’s morgens omstreeks 9u40 op woensdag 8 maart. Van de ooit zo imposante en statige blikvanger is geen enkel spoor meer.

Getuigenis – Azure Window verdwenen

Er waren mensen aanwezig die het zien gebeuren hebben. Er was storm op zee en de wilde zee heeft het Blauwe Raam gewoon met haar en huid verzwolgen. De klap was gigantisch en het water plonste met een gigantische vloed omhoog.

Een scène die zo uit een Pirates of the Caribbean film zou kunnen komen (in deze films verzwelgt een zeemonster ‘De Kraken’ alles wat op zijn pad komt, ook schepen).

Het hoeft geen betoog dat dit voor Malta een dag van nationale rouw betekent! Zo’n toeristische blikvanger gewoon van de kaart geveegd… Dit zal tijd vergen voor de natie om dit te verteren…

Waar verblijven? - Vergelijk nu prijzen!

Azure Window ingestort – Recente video

Hoewel de rotsen reeds langer verboden terrein waren voor het publiek, werd dit niet door iedereen gerespecteerd.

Dagelijks waren er mensen die de borden negeerden om toch nog even snel het Azure Window te betreden alvorens het te laat was.

Zo was er ook volgende waaghals die er zelfs aan cliff jumping deed, en daarbij ook deel van het nationale icoon verwoestte:

Deze video werd geüpload naar YouTube zo’n 3,5 maanden alvorens de volledige instorting van het Azure Window in Dwejra, op het eiland Gozo van de Maltese eilanden.

Wat te zien in Malta?

Malta rouwt om Azure Window…

De toeristische sector speelde het Blauwe Raam maar al te gretig uit als lokmiddel. En het moet gezegd: een bezoekje aan het Azure Window was echt wel de moeite waard! Je kon er prachtige foto’s maken samen met vrienden en families. Dagelijks werden er honderden foto’s, video’s en selfies gemaakt.

Het verlies van dit Blauwe Raam is hartverscheurend voor de Maltese natie. Het is maar de vraag hoe men dit gigantische verlies zal opvangen…

4 Reacties

 1. Rob 08/03/2017 om 18:49- Antwoorden

  Vorige week nog mogen bewonderen. Zowel van land- als zeezijde. Fantastische zonsondergang mogen beleven. We zijn nog lang na blijven genieten. Het is de natuur, maar het blijft vreselijk jammer.

 2. cc 08/03/2017 om 19:43- Antwoorden

  3 x heb ik dit prachtig natuurpunt mogen ontdekken , was mijn favoriet plekje , zal het zeker missen

 3. Marianne Geurts 08/03/2017 om 23:01- Antwoorden

  Vorige week maandag 27 febr.
  1 dag overgestoken van Cirkewwa naar Gozo en natuurlijk dichtbij het Azure Window geweest.
  Een prachtig natuurverschijnsel waarvan ik gelukkig nog een hele mooie foto heb.
  Heel jammer dat de natuur ook zo verwoestend kan zijn.

 4. Ciprinio 10/03/2017 om 00:34- Antwoorden

  Nature Gives…Nature Takes…. Het is dezelfde natuur die dit gemaakt heeft en ontnomen….

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant